Znate li gdje se nalazi Klančić, najuža ulica na svijetu?

by Dalia Žmegač-Kunić

Naša Hrvatska krije toliko predivnih znamenitosti i posebnosti zbog čega se uvijek ističe kao zanimljiva turistička destinacija vrijedna razgledavanja. Ipak, među svim tim razvikanim gradovima i atrakcijama nalazi se i jedna koja gotovo prolazi ispod radara, a to je najuža ulica na svijetu na otoku Krku.

Krk danas ima najprometniju otočnu zračnu luku u našoj zemlji, turistički je lider kada je ljetovanje u pitanju, a idealan je i za gastronomske užitke te za odmor i uživanje u bilo koje doba godine, bez obzira radi li se o solo ili obiteljskom putovanju. Također, ovaj divan otok bogate povijesne baštine čuvar je Baščanske ploče i dom brojnim kulturno-povijesnim građevinama poput frankopanskog kaštela, palače Porat, kule Garbin, kule Vela Placa, crkve sv. Lucije iz 11. stoljeća, Bašćanske staze glagoljice i slično.

Otkrijte veličanstveni Vrbnik u proljeće

Ipak, glavna zvijezda ovog članka zove se Klančić i predstavlja najužu ulicu na svijetu, a pogađate – nalazi se upravo na otoku Krku, u malom mjestu Vrbnik. Iako je prema Guinnessovoj knjizi rekorda ta titula pripala njemačkoj uličici u Reutlingenu, Vrbenčani to osporavaju uz argument kako je u njemačkoj inačici riječ o običnom prolazu.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tai (@taiss636)

Ovo fantastično mjesto nalazi se na istočnoj strani otoka Krka, a osim šarmantnih uskih kamenih uličica, Vrbnik s jedne strane obavijaju strme hridine i morsko plavetnilo, a s druge gotovo beskrajni vinogradi u kojima se uzgaja poznata vrbnička žlahtina. Vrbničke zidine u proljeće se bude okupane suncem i dozivaju vas da prošećete njegovim ulicama te zavirite u gastro čaroliju domaćih konoba.

Upravo ovog proljeća idealna je prilika da krenete put Krka te svratite u neki od domaćih vrbničkih restorana u kojima možete probati autohtona jela spravljena od tradicijskih namirnica. Najpoznatija su otočka janjetina koja se priprema uz domaću tjesteninu imena „šurlice“, zatim jela od mekušaca, bijela i plava riba te slastice od sira i skute.

U Turističkoj zajednici Općine Vrbnik slikovito naglašavaju: „Da je proljeće stiglo u Vrbnik, znat ćete po plavkastim cvjetovima koji u busenima okite litice visoko iznad mora, pukotine zidova starih kuća i ponosni stoljetni zvonik. To su cvjetovi Istarskog zvončića, endemične biljke, rijetke i zaštićene koju možete pronaći na kvarnerskim otocima, padinama Učke i u nekim istarskim gradićima. Živopisni cvijet plave boje i dlakavih listića odolijeva jakoj buri, posolici i suši. Prirodna je metafora ljepote koja nastaje unatoč oskudnim prirodnim uvjetima.

Od krša do zlata – skrivene priče o povijesnim lokalitetima grada Krka

Krk su stari Rimljani nazvali Zlatnim otokom (lat. Insula Aurea), a tom je nazivu pridonijela ugodna klima, raznolikost vegetacije i krajolika te povoljni položaj koji donosi pristupačnost i dobru povezanost. Upravo i jedan od evenata, kojem možete prisustvovati već ove blagdanske subote, 30. ožujka, nosi naziv „Od krša do zlata“ i predstavlja interpretacijsku šetnju gradom Krkom uz koju ćete imati priliku krenuti u potragu za malim stvarima koje su dio krčke povijesti i nasljeđa.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Krk Tourist Info (@krktouristinfo)

Iz Turističke zajednice grada Krka najavljuju zanimljiva događanja za blagdanski vikend te pozivaju na slavlje Uskrsa uz tradicionalnu otočnu slasticu i koncert Vivien Galette i Voljena Grbca:

Na dan svetkovine Uskrsa, u nedjelju, 31. ožujka, na glavnome gradskom trgu Veloj placi, s početkom u 11.30 sati, Turistička zajednica Grada Krka pripremila je blagdansko događanje u sklopu kojeg će, uz podjelu tradicionalne otočne slastice – uskrsne pince (pogače ili slatkog kruha) – kao nezaobilaznog dijela svakog blagdanskog stola, nastupiti dvoje vrhunskih riječkih vokalista Vivien Galetta i Voljen Grbac uz klavirsku pratnju Vladimira Babina. Slavlju će dan kasnije, na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, prigodnim koncertom na istoj lokaciji, u 18.00 sati, pridonijeti i neizostavna Gradska glazba Krk.“

Spoj rekreacije i uživanja u prirodi

Za sve one željne rekreacije i prirode, otok Krk i Turistička zajednica grada Krka nude pregršt sportsko-rekreacijskih sadržaja. Jedna od njih je i Local Bike Sightseeing Tour, proljetna biciklijada priređena s ciljem otkrivanja prirodnih, povijesnih i kulturnih ljepota šire okolice grada Krka. Iz TZ Krk otkrili su nam više detalja:

Na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, svi zainteresirani rekreativci pozvani su na bicikliranje atraktivnim ambijentima zapadnog dijela otoka, počevši od krčke rive, preko plodnim poljim@a prošaranog predjela Kimpi, osamljenog, ali impozantnog Kaštela Salatići, naselja Lakmartin, Muraj i Kornić, pa sve do ponovnog povratka u Krk. Ovu biciklističku avanturu donosi Turistička zajednica Grada Krka u suradnji s Infinity sport – Bike centrom Krk.“

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Vrbnik Tourist Board (@visitvrbnik)

Moglo bi vas zanimati i: Ovo su omiljeni family friendly hoteli na području Istre i Kvarnera

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: TZ Krk i TZO Vrbnik, taiss636; visitvrbnik

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!