Znamo gdje i kako možete unajmiti svoj vrt i imati svoje svježe i zdravo povrće!

by Dalida Tomek

Htjeli biste povrće iz vlastitog vrta, ali nemate svoj komadić zemlje? Ili biste htjeli znati otkuda dolazi voće koje svojoj djeci stavljate na stol, no nemate vremena (a možda ni volje i želje) imati vlastiti voćnjak? Jeste li razmišljali o najmu? Vrt za koji će se pobrinuti netko drugi, a na vaš će stol stići povrće (ili voće) koje odaberete.

Ideja o najmu stabala voća krenula je u Španjolskoj prije točno deset godina. U vrijeme najveće krize u Španjolskoj, 2011. godine, braća Gabreil i Gonzalo Úrculo napustili su svoje tadašnje poslove i vratili se u Valenciu kako bi se pozabavili obiteljskim biznisom na plantaži naranči. Ubrzo su shvatili kako su zbog niskih cijena koje im uvjetuju posrednici (supermarketi i ‘preprodavači’), prisiljeni na spajanje ‘kraja s krajem’ i puko preživljavanje.

Usvoji stablo naranči!

Razmišljajući o alternativi, odlučili su iz opskrbnog lanca isključiti posrednike i urod plasirati direktno kupcu. No kako to postići? Ideja je bila kupcima ponuditi stabla naranči na “usvajanje”. Tako će kupci financirati brigu o stablima i urodu, a zauzvrat će dobiti ukusno i mirisno voće kontroliranog porijekla s malog gospodarstva. Ideja je postala plan, a plan je urodio plodom. Doslovno! Takav način poslovanja pomogao je i braći Úrculo u boljem planiranju plasiranja uroda i smanjenju količine otpada.

CrowdFarming ideja rodila se još 2011. godine u Španjolskoj (Foto: Brienne Hong / Unsplash)

Šest godina kasnije ideja se proširila na platformu CrowdFarming.com koja djeluje poput poljoprivrednog Airbnb-a. Na njoj kupci nabavljaju, ali i saznaju sve o farmi s koje žele svoje proizvode. Popularnost platforme je s godinama rasla, no prošle godine, uslijed ‘lockdowna’, doživjela je pravi uzlet. Broj poljoprivrednika prijavljenih na platformu se udvostručio, a prodaja utrostručila. Danas CrowdFarming opskrbljuje 200.000 kućanstava diljem Europe – ponajviše u Španjolskoj, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i skandinavskim zemljama.

Inačice ovakvog načina poslovanja pojavile su se i u Hrvatskoj prošle godine. Na društvenim mrežama pokrenute su grupe poput Virtualnog zagrebačkog placa na Facebooku koji danas obuhvaća više od 64.000 članova, a u kojem se direktno povezuju OPG-ovi i kupci. Korak dalje otišao je projekt Gruntek koji je ponudio najam vrtova onima koji zemlje ili vremena za bavljenje vrtom – nemaju.

Unajmi svoj vrt!

Ideja je bila Zagrepčanima, ali i svima drugima, ponuditi opciju najma 40 kvadrata vrta na kojemu će timovi poljoprivrednika posaditi kulture koje sami odaberete i pobrinuti se za njih do uroda. Trenutno možete birati između čak 17 vrsta povrća. Gruntek nudi i okvirni plan berbe po mjesecima, pa zapravo već sad možete planirati kad ćete što kuhati.

vrt

CrowdFarming je prošle godine, uslijed ‘lockdowna’, doživio uzlet (Foto: Stella De Smit / Unsplash)

Naravno, sami ste uvijek dobrodošli u ‘svoj’ vrt na zemljištu kraj Čazme gdje možete pratiti kako kulture napreduju. Možete i ubrati ono što je došlo na rod ili jednostavno zakopati ruke u zemlju i izbaciti misli iz glave. Najam vrt na Grunteku koštat će vas 199 kuna mjesečno što uključuje već spomenutih 40 kvadrata zemlje, stalan izvor ekološki uzgojenog povrća i tjednu dostavu svježeg uroda. Također, to znači i vaše mjesto za odmor, roštilj ili piknik zonu, a planirane su i edukacije subotom.

Projekti poput CrowdFarminga i Grunteka skraćuju lanac opskrbe hranom i čine ga transparentnijim. Kupci znaju odakle im dolazi hrana, koliko je svježa i kako je tretirana. Osnažuje se i jača zajednica u kojoj se hrana uzgaja. Iako o tome na razmišljamo na prvu, na ovaj se način smanjuje i količina otpada, hrane koja se mora baciti, jer propadne, ali i emisija stakleničkih plinova u atmosferu.

Naime, u Europi čak 6% emisije CO2 unutar prehrambenog lanca dolazi od transporta. Stoga je puno prihvatljivije nabavljati voće iz Španjolske, nego iz, npr. Južne Amerike. Ukoliko pak povrće stiže iz vrta kraj Čazme, vaš ugljični otisak bit će još i manji. Kratki, brzi i učinkoviti lanci opskrbe smanjuju potrošnju energije, a time i štetni utjecaj na okoliš. Sve su to vrlo dobri razlozi da ove godine svoje smočnice, hladnjake i stolove ispunite zdravom i svježom hranom koja vama čini bolje i manje šteti okolišu.

 

Moglo bi vas zanimati: Jeste li razmišljali o kompostiranju kod kuće? Krenite već danas!

 

Tekst: Lucija Biondić

Foto: Unsplash; Gruntek

Možda će vam se svidjeti