Zašto je otok Šolta idealan izbor za ljeto pred nama?

by Anđela Sabranović

Pronaći mirno mjesto za ljetovanje na kojem nećete biti okruženi s mnoštvom turista u Hrvatskoj iz godine u godinu postaje sve izazovnije. Na najpopularnijim otocima postaje gotovo nemoguće pronaći smještaj u srcu sezone jer se sve već mjesecima unaprijed rezervira, ali Šolta je drugačija.

Ako za vas savršeno ljetovanje podrazumijeva dane isključivo u kupaćem kostimu bez frizure i make up-a onda nastavite čitati jer bi vas otok Šolta mogao oduševiti.

Tijekom cijele godine svi smo izloženi tolikim moranjima da sama pomisao na otok na kojem možemo zaboraviti sve brige i obveze zvuči kao san. Već sami put od Splita do Šolte trajektom je idiličan i kao da vas priprema za otpuštanje stresa kojem jednostavno nema mjesta kada živite otočki život.

Kada zakoračite na Šoltu vjerujemo kako ćete poput mnogih odmah primijetiti da je tu vrijeme stalo. Iako i Šolta iz godine u godinu postaje sve popularnija ipak je i dalje dovoljno divlja da sačuva svoju autentičnost.

Otok se sastoji od osam mjesta, a to su: Stomorska, Gornje Selo, Nečujam, Grohote, Rogač, Srednje Selo, Donje Selo, Maslinica. U nastavku ćemo opisati veća mjesta.

Stomorska

Ovo malo ribarsko mjesto koje ima svega oko 250 stanovnika, tijekom ljeta može ugostiti oko 500 ljudi. Sretnici koji se ubroje u tu skupinu uživaju u otočkoj gostoljubivosti koja još više podcrtava atraktivan stari štih turističkog mjesta koje nudi sve što modernom turistu treba. Svojim rustikalnim šarmom i gostoljubivošću lokalnih stanovnika Stomorska će vas osvojiti na prvu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Visit Croatia (@visit.croatia)

Nečujam

Nečujam se smjestio u najvećem zaljevu na Šolti i najmlađe je mjesto na otoku koje gravitira centralnoj plaži iznad koje je veliko apartmansko naselje, zbog kojeg je prije devedesetih godina prošlog stoljeća, Nečujam bio jedno od najpoznatijih mjesta na Jadranu. Njegova tišina i zelena ljepota bili su inspiracija velikim hrvatskim pjesnicima, Marku Maruliću i Petru Hektoroviću. Kuća u kojoj je boravio Marko Marulić još uvijek stoji u samom centru mjesta. Nečujam je idealno mjesto za obitelji s malom djecom jer je apartmansko naselje odmah iznad plaže, a tu se nalazi i bar s bazenom za djecu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Phil’s Bar Nečujam (@philsbar_necujam)

Grohote

Grohote su najstarije i najveće mjesto na otoku koje je oduvijek baš kao i sada bilo gospodarsko i administrativno središte otoka. Način života na otoku kroz povijest vjerodostojno je predočen u nekim scenama serije Velo misto čije je snimanje dobrim dijelom odrađeno upravo u Grohotama.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ivana LosHa Fotka (@ivana_losha_fotka)

Maslinica

Maslinica je jedino naselje i luka na zapadnoj obali otoka. Središte otoka je dvorac koji je 1708. podigla plemićka obitelj Marchi. Za potrebe naselja obitelj Marchi je podigla i crkvu sv. Nikole na najvišem brežuljku južno od uvale. Obnovom dvorca te izgradnjom nautičke marine ovo malo, nekad ribarsko mjesto, polako se pretvorilo u turistički i nautički centar otoka, dočekujući svake godine sve veći broj gostiju i zaljubljenika u Maslinicu. Dvorac je danas obnovljeni heritage hotel koji nudi luksuzne, individualno uređene apartmane, ima čak i vlastiti heliodrom te restoran.
Ovaj turistički centar zanimljiv je ljubiteljima prirode, prirodnih plaža i čistog mora, a u posljednje vrijeme omiljena je destinacija biciklista, veslača, nautičara, kao i ljubitelja ronjenja, sportskog ribolova i lova.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Martinis Marchi (@martinis.marchi)

Kada su u pitanju plaže na Šolti u svakom mjestu imate uvale sa kristalno čistim morem tako da doslovno ne možete pogriješiti. Ako volite vino i kvalitetno domaće maslinovo ulje (tko ne voli?!) svakako prilikom posjete Šolte morate vidjeti i Agroturizam Kaštelanac gdje možete uživati u pravom autohtonom ugođaju i degustaciji vrhunskih vina uz ukusne zalogaje.

Moglo bi vas zanimati i: Savršen ljetni bijeg: Top 5 mjesta za posjetiti ako ljetujete u Šibeniku

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!