Zaboravljeni izvori kolagena: 3 bakina jela za zdravu kožu, jake kosti i snažne zglobove

by Slowliving uredništvo

Kolagen je jedan od ključnih proteina u našem tijelu. Zaslužan je za elastičnu kožu, zdrave zglobove, čvrste kosti, nokte i kosu. S godinama njegova prirodna proizvodnja opada, pa primjećujemo više bora, “škripajuće” zglobove i manjak elastičnosti kože. Zato se toliko priča o dodacima prehrani s kolagenom, ali naši stari su ga unosili puno jednostavnije: kroz tanjur.

Umjesto praha i ampula, stolovi naših baka bili su puni jela koja su prirodno bogata kolagenom, od sporo kuhanih juha do “hladetine” koja se tresla na tanjuru. Donosimo tri klasične, starinske namirnice koje su pravi mali kolagenski booster.

Bujon od kostiju

Dugotrajno kuhanje goveđih, pilećih ili ribljih kostiju, hrskavice i kože oslobađa velike količine kolagena koji se u vodi pretvara u želatinu. Zato se ohlađeni temeljac “stisne” – to je znak da je pun kolagena.

Zašto je bujon toliko poseban?

  • kolagen iz kostiju i hrskavice tijekom kuhanja prelazi u juhu
  • želatina iz temeljca podržava zglobove, hrskavicu i elastičnost kože
  • ovakav temeljac je i izvor minerala (kalcij, magnezij, fosfor)

Kako ga koristiti u svakodnevici?

  • kao bazu za juhe, variva, rižota
  • umjesto kocke za juhu
  • samostalno, kao topli napitak iz šalice

Što je kuhanje sporije i dulje (često 6–12 sati), temeljac je bogatiji kolagenom i hranjivim tvarima.

Hladetina – bomba kolagena

Pihtije ili hladetina pripremaju se od odvarka kostiju, kože i vezivnog tkiva (najčešće svinjskog ili goveđeg). Upravo su ti dijelovi najbogatiji kolagenom, koji se dugim kuhanjem pretvara u gust, želatinozan sloj.

Zašto su pihtije kolagenska klasika?

  • tradicionalno zimsko jelo našeg podneblja
  • kolagen iz kostiju i kože stvara prirodni “žele”
  • jede se hladno, uz malo octa, limuna, hrena ili salate od luka

Danas hladetinu rijetko viđamo na stolovima, ali upravo je ona bila jedan od glavnih “beauty” i “joint support” obroka starih generacija i to sasvim nenamjerno.

Svinjske nogice, koljenice i papci

Svinjske nogice, koljenice i papci obiluju kožom, tetivama i vezivnim tkivom, a to su upravo dijelovi u kojima se nalazi najviše kolagena. Dugim kuhanjem taj se kolagen razgrađuje u želatinu koja:

  • daje gustoću juhama, grahu, varivima i gulašima
  • podržava zdravlje zglobova, hrskavice i vezivnog tkiva
  • doprinosi elastičnosti kože, noktiju i kose

Od njih se tradicionalno rade hladetine, ali i “pojačavaju” zimske juhe i čorbe, jedan komad u loncu dovoljan je da jelo dobije gustoću i “snagu”.

Kako ove namirnice pametno uključiti u prehranu?

Ako voliš tradicionalnu kuhinju, ove starinske namirnice mogu biti koristan dodatak jelovniku, osobito u hladnijem dijelu godine.

  • kuhan temeljac možeš zamrznuti u manjim porcijama i koristiti po potrebi
  • hladetinu i svinjske nogice jedi umjereno, zbog njihove masnoće i kalorijske vrijednosti
  • kombiniraj ih s puno povrća, salata i laganijih priloga

Ako imaš giht, povišene masnoće, ozbiljnije kardiovaskularne ili bubrežne probleme, prije češće konzumacije ovakvih jela svakako se savjetuj s liječnikom ili nutricionistom, tradicionalno ne znači automatski i idealno za svakoga.

Naši su stari, bez ikakvih dodataka prehrani, kolagen većinom dobivali iz lonca. Možda nije loša ideja da dio te mudrosti vratimo na stol, uz modernu dozu umjerenosti i brige za zdravlje.

Foto: Coolinarika

MOGLO BI VAS ZANIMATI: Bakalar kojeg obožavaju i djeca: zlatne okruglice od bakalara po receptu majstora Aleksandra Stefanova

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!