Savjeti uz koje će cvijeće u vašoj vazi duže trajati

by Anđela Sabranović

Kada u svom domu imamo svježe cvijeće uvijek se osjećamo nekako posebno. Kao da nas poziva na uživanje i uz njega cijeli prostor jednostavno dobiva jednu novu dimenziju. Jedna od najljepših navika koje možete usvojiti svakako je ta da jednom u tjednu svoj dom osvježite buketom cvijeća. Svi mi možda i prečesto svoje domove podrazumijevamo i fokusirani smo na sve poslove koje njegovo održavanje od nas zahtijeva, umjesto da to prihvatimo sa zahvalnošću te da u istom što više uživamo. Uz buket svježeg cvijeća svakako će biti jednostavnije dopustiti da nas preplavi opuštanje i zahvalnost.

Sada kada smo se podsjetili zašto je uvijek dobro imati svježe cvijeće, potražili smo i načine kako ga što duže održati svježim.

Odrežite cvijeće pod kutom od 45 stupnjeva

Vjerujemo kako ste nekad vidjeli svoje mame i bake kako obrezuju cvijeće prije stavljanja u vazu. Razlog je taj što ćete tim potezom spriječiti ulazak zraka u biljku te ćete joj omogućiti kvalitetnije upijanje vode.

Hladna voda

Cvijeće općenito voli malo hladniju vodu, ali i zrak. Tako će duže trajati kada ga stavite u hladnu vodu te preko noći izbacite na balkon (ovo naravno ne vrijedi za zimu).

Šećer

Stari savjet za održavanje cvijeća svježim jeste i dodavanje šećera u vodu. Također, možete dodati i malo alkoholnog octa. Naime, dok će šećer hraniti biljku, ocat će sprječavati razvoj bakterija.

Kovanica

Iako zvuči neobično, kovanica u vodi će zbog bakra djelovati kao sredstvo za kiseljenje što će spriječiti razvoj bakterija i produljiti vrijeme trajanja vašeg buketa.

Aspirin

Ako ne želite dodavati kovanice u vodu, jednako može poslužiti i aspirin.

Uvijek je bolja opcija dom ukrasiti posađenim cvijećem. No, neko cvijeće jednostavno volimo, a ne možemo posaditi, pa si priuštimo svježe odrezano.  

Moglo bi vas zanimati i: Pronašli smo najljepše vaze za proljetno cvijeće

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!