Vodimo vas na putovanje luksuznim hotelima iz osobnog iskustva Željke Maras

by Petra Šafranko

Dok smo vodile razgovor za intervju, Željka Maras se javljala s poslovnog puta, točnije s aerodroma u Dubrovniku taman prije polaska leta za Zagreb. Kaže da nije neki tipičan travel bloger, prvenstveno putuje iz osobnog gušta i iz vlastitog džepa. Možda su zato i njena putovanja autentična, kao i Instagram profil @you.only.live.twice_by.z  na kojem to sve zabilježava. Ono što je sigurno, savjete i osobna iskustva koje Željka na tom profilu rado dijeli, nećete pronaći na mnogim drugim profilima o putovanju. Hoteli su Željkina velika ljubav još od njenih ranih dvadesetih godina kada je krenula putovati poslovno i privatno.

Usko specijaliziran za nišu luksuznih hotelskih putovanja, Željkin Instagram profil otkriva sve ono što se krije iza luksuznih hotelskih soba i kupaonica, luksuzne linije hotelske kozmetike, wellness i spa sadržaj, novitete za koje su mnogi luksuzni hoteli predvodnici i nećete ih pronaći bilo gdje, koje su to hotelske usluge na koje imamo pravo a to možda ne znamo, koji hoteli su je se dojmili i slično.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ž (@you.only.live.twice_by.z)

Svi mi volimo pomalo maštati i zamišljati se na tim nekim lijepim mjestima kao iz filma. Željka kaže da je na takvima upravo i bila! Stoga vas vodimo putevima mašte kroz Željkino realno autentično iskustvo. Povod za ovaj razgovor imamo i radi konferencije „Out off office“ za putnike od putnika, a koja se održala prošlog vikenda u Algebra Spark Event Spaceu te na kojoj je Željka jedna od predavačica.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ž (@you.only.live.twice_by.z)

Sjećaš li se svog prvog hotela u kojem si odsjela? I u koliko si njih ustvari bila, ako možeš otprilike reći?

Jedan od prvih luksuznih hotela na kojima sam odsjela bila je Villa Orsula u Dubrovniku, gdje sam kao srednjoškolka sredinom devedesetih godina bila sa svojim roditeljima. Kasnije, jedan od prvih luksuznih hotela u koje sam otputovala samostalno bio je Sun City Resort u Južnoafričkoj Republici, gdje su se godinama održavali izbori za Miss svijeta. Ondje sam putovala kao urednica tiskanog magazina u kojem sam radila u svojim dvadesetima. Kad sam upoznala svog budućeg supruga, koji je poslom i životnim stilom bio vezan uz odsjedanje po luksuznim hotelima, prvi hotel u koji smo skupa otputovali bila je palača San Clemente na istoimenom otočiću preko puta Venecije. Nikad nisam zaboravila osjećaj kad sam prvi put kročila nogom na taj predivan posjed. Bivši samostan usred venecijanske lagune s visokim stropovima, teškim baršunastim zavjesama i nečujnom, ali iznimno učinkovitom poslugom, za mene je bio utjelovljenje nekog pradavnog spokoja i osjećaja da sam se vratila svome domu, u kojem je sve, bez imalo stresa i napora – riješeno.

Željka, vraćaš se iz Dubrovnika gdje si odsjela u povijesnoj grandioznoj zgradi Pucić palače u samom srcu grada. Koliko si se osjećala plemićki odsjedajući tamo. Možeš li nam reći kako ti se svidio hotel?

U Dubrovniku sam bila puno puta, ali nikad dosad nisam odsjela baš u Starom gradu. Hotel The Pucić Palace je predivna, sjajno održavana palača s besprijekornom uslugom u svakom segmentu.

Ovaj hotel je pravo mjesto za sve one koji su fascinirani davnim plemićkim vremenima i vole kad ih se tretira kao pripadnike neke kraljevske obitelji. 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Pucić Palace (@thepucicpalace)

U današnje vrijeme pojam digitalnih nomada sve se više popularizira. Bi li ti za sebe rekla da ulaziš u tu kategoriju s obzirom na to da si serijska poduzetnica, freelance stručnjakinja za marketing, komunikacije i odnose s javnošću i ustvari taj posao možeš obavljati u bilo kojem hotelu u kojem odsjedaš?

Pa ustvari baš i ne. Iako imam posao koji može to dobro podnijeti, moja putovanja su više privatne prirode. Volim izdvojiti vrijeme baš za odmak od svakodnevice i posvetiti ga odmaranju i istraživanju. Naravno da se ponekad dogodi da moram raditi iz nekog hotela, i dapače takve sredine mogu biti baš inspirativne, pogotovo neki lijepi ambijent i neke nove destinacije. Veliki kongresni hoteli znaju imati uređene urede, iako to danas i nije nužno budući da je standard da soba u hotelu s pet zvjezdica ima radni stol od kojeg se može napraviti radni kutak. Moram primijetiti da upravo u hotelima znam biti najkreativnija, možda zato što sam ondje potpuno oslobođena brige oko bilo kakvih svakodnevnih zaduženja: netko drugi posprema, kuha i organizira stvari za mene. U tim situacijama kreativnost mi nevjerojatno poteče, pa je moj dosad neostvareni san da tako organiziram i svoj svakodnevni život.

Možeš li izdvojiti neki hotel u Hrvatskoj koji te se dojmio po vrhunskim uslugama i doživljaju boravka?

U Hrvatskoj je to apsolutno hotel Maslina Resort u Starom Gradu na Hvaru. Ondje se na svakom koraku osjeća kozmopolitski, bonvivanski duh kojeg se ne bi posramio ni pravi James Bond, a opet sve to na nenametljiv, osviješten način. Sam hotel ima slogan „Mindful Luxury“ koji se stvarno očituje u svemu kao neprimjetan, tihi luksuz koji je pomno promišljen na svim razinama. U ovom hotelu me se apsolutno sve dojmilo: od impresivne arhitekture, vizualnog identiteta koji je dosljedan u svakom detalju kao što su brendirani bicikli ili gliser, kojim od splitske zračne luke do resorta stižete za pola sata, pa do divnog spa centra, koji zauzima cijelu jednu zgradu.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Maslina Resort (@maslinaresort)

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Maslina Resort (@maslinaresort)

U Maslina Resortu proces check in-a praktički ne osjetite. Nema čekanja u redu na recepciji ili napadnog provjeravanja vaših kreditnih kartica. Čim se pojavite pred hotelom, osoblje vas već oslovljava po imenu i preuzima prtljagu. Vode vas u bar, gdje vas poslužuju divnim koktelom dobrodošlice, i dok se vi bezbrižno opuštate na predivnoj terasi, oni sve ove stvari sami suptilno obavljaju u back officeu. Uskoro vam donose vaše ključeve, a prtljaga vas već čeka u sobi. To je ta usluga koja pruža royalty osjećaj. Cijena noćenja u punoj sezoni je nekih 900 do 1500 eura, dakle duplo ili trostruko skuplje u odnosu na većinu standardnih hotela s pet zvjezdica.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Maslina Resort (@maslinaresort)

A koji bi hotel izdvojila u inozemstvu koji te se dojmio?

Ima ih baš divnih. Shangri La resort Villingili na Maldivima, Eden u Rimu iz Dorchester Collection, Langham u New Yorku… no možda najimpresivniji mi je Phulay Bay na Tajlandu iz Ritz Carlton Reserve kolekcije. To je po mišljenju mnogih najljepši resort na Tajlandu na poluotoku Krabi, koji se ne sastoji od klasične hotelske zgrade sa sobama, već od pojedinačnih vila i paviljona. Možda je nekima taj ambijent i poznat jer je upravo u Phulay Bayu sniman film Mamurluk 2. Na dolasku dobivate svojeg batlera koji vam je na raspolaganju 24 sata i uvijek je tu negdje u vašoj sjeni. Tko nije naviknut na poslugu, možda će mu to izgledati neobično ili čak iritirajuće, ali dobro je znati da u cijeni hotela na raspolaganju imate osobu koja vam doslovno sve sređuje – od haljine koju treba izglačati do kupnje ulaznica za utočište slonova. Tako, dok šećete tim velikim resortom i možda se umorite hodajući, batler će se nekako suptilno stvoriti pokraj vas i ponuditi vam prijevoz električnim golf autićem.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Phulay Bay, a Ritz-Carlton Reserve (@phulaybayreserve)

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ž (@you.only.live.twice_by.z)

Rekla si da si ponekad destinaciju znala birati samo radi hotela. Koji su te hoteli znali toliko dojmiti da si putovanje birala samo radi hotela, a ne radi destinacije?

Nedavno sam posjetila jednu takvu destinaciju u Sloveniji. Radi se o boutique hotelu Vila Planinka u mjestu Zgornje Jezersko u koje ja nikad ne bih otišla da nije bilo tog hotela, koji sam jako dugo gledala na Instagramu. Vjerojatno nikad ne bih odsjela niti u pustom nenaseljenom mjestu između Bala i Barbarige da ondje nije hotel Meneghetti.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ž (@you.only.live.twice_by.z)

Kako si spomenula boutique hotel, jesu li po tvom mišljenju i iskustvu bolji boutique hoteli ili veliki hotelski lanci?

Rekla bih da su boutique hoteli više personalizirani i mogu ponuditi drugačiju vrstu iskustva koja može biti jednako luksuzna, ali ne i luksuznija. Nemaju možda široki spektar usluga koje nude veliki hotelski lanci poput velikih spa centara i prostranog parkinga, ali zato mogu ponuditi specifično, autentično iskustvo koje se ne može sresti nigdje drugdje.

Kako ustvari biraš hotel? Držiš li se nekih kriterija i na što ustvari treba obratiti pažnju pri tom?

Kroz godine sam se jako dobro ispraksirala i mogu se pohvaliti činjenicom da imam nos za ubosti dobar hotel. Kod recenzija pratim ocjene na booking.com i TripAdvisoru, a pratim i hotelske Instagram profile. Nekako uspijem isfiltrirati sve te informacije i procijeniti relevantnost. Kod samog bookiranja volim platformu booking.com koja vrlo često u slučaju luksuznih hotela ima najbolje cijene i najbolje uvjete otkazivanja, u pravilu bolje nego stranice samih hotela.

Na koje hotelske usluge imamo pravo, a da možda to ne znamo?

Kad dođete u hotel s pet zvjezdica, podrazumijeva se ne tražite sami parking uokolo i ne vučete sami svoju prtljagu. Ta takozvana usluga valet parkinga i nošenja prtljage je nešto što bi se u hotelu s pet zvjezdica trebalo podrazumijevati i uključena je u cijenu koju plaćate kao gost hotela.

Također, ako želite bookirati neke restorane, iznajmiti auto ili rezervirati izlete, hotelski concierge trebao bi to napraviti umjesto vas bez posebne naknade. Nekad je čak i lakše dobiti rezervaciju u ultra popularnom restoranu ako ih nazove concierge uglednog hotela nego ako vi zovete kao anonimni stranac.

Svaki hotel s pet zvjezdica trebao bi imati i uslugu room service, odnosno posluživanja obroka u sobu, u idealnom slučaju 24 sati dnevno. U većini hotela možete dati svoju odjeću na glačanje i pranje, te zamoliti osoblje da vam opere auto, dakako, uz dodatnu nadoplatu tih usluga.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ž (@you.only.live.twice_by.z)

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ž (@you.only.live.twice_by.z)

Veliki si ljubitelj vrhunske kozmetike. Nosiš li na putovanja svoju kozmetiku ili koristiš hotelsku, te je li ona dovoljno dobra?

Kad putujete u hotele s pet zvjezdica, dobit ćete gel za tuširanje, šampon, regenerator i mlijeko za tijelo, tako da u pravilu te proizvode ne nosim sa sobom na put. Mala travel size pakiranja hotelske kozmetike polako izlaze iz uporabe iz ekoloških razloga i zamjenjuju ih refill pakiranja koja mogu biti jednako luksuzna. Tako primjerice u hotelu Ikador imaju refill šampona i regeneratora luksuznog nišnog parfemskog brenda Amouage, na koji, moram priznati, nisam naletjela nigdje drugdje u svijetu.

Hotelska kozmetika također nepogrešivo govori o rangu hotela. Zna se koji brendovi i kakva vrsta kozmetike spada u najviši rang. Vjerujte mi, L’Occitane i Rituals, često u percepciji šire publike kao vrhunski brendovi na koje mogu naići u hotelima, to nisu.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ž (@you.only.live.twice_by.z)

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ž (@you.only.live.twice_by.z)

Što je to što ističe neki luksuzni hotel? Je li to onda vrhunska hotelska kozmetika, luksuzna spa ponuda, dizajnerski namještaj i umjetnine, fine dining restoran ili vrhunska usluga?

Ultra luksuzne geste mogu biti moćnije od predmeta. Servis. Pogled. Nešto što ne očekujete. Nešto više od onoga što ste očekivali. To je ‘wow’ faktor koji vas obara s nogu i može se manifestirati na mnogo različitih načina. Luksuzni hotel ne mora nužno imati uvijek neka vanjska obilježja poput unutarnjeg bazena ili vrhunskog restorana (iako to najčešće imaju), ali ono što mora imati jest personalizirana usluga najvišeg ranga. Sve će vam reći jedan detalj koji je u jednom intervjuu otkrio concierge slavnog pariškog hotela Plaza Athenee. Ondje izazivaju oduševljenje gostiju time što im tijekom pospremanja sobe sobarica prebriše i odložene naočale za čitanje, ili kada prilikom parkiranja automobile primijete praznu kutiju žvakaćih guma, zamijene je punom. To su detalji koji itekako čine razliku.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ž (@you.only.live.twice_by.z)

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ž (@you.only.live.twice_by.z)

Kako uz luksuzne hotele idu i luksuzna putovanja do same destinacije, reci nam koje je tvoje omiljeno sredstvo putovanja?

Avion. Jako volim avione i sve što ima veze s njima. Nije mi problem provesti i deset sati na aerodromu. Za mene uživanje u putu počinje putovanjem, ne dolaskom na destinaciju. Avione posebno volim i zbog enormnog ubrzanja koje kao da me energetski katapultira u neku orbitu povišene vibracije. Najkreativnije i najlakše se osjećam upravo u trenutku dok avion ubrzava na pisti prije uzlijetanja, taj bih osjećaj mogla usporediti kao da mi je netko na nos i usta prislonio masku s kisikom euforije.

Kako se pakiraš za putovanja? Jesi li više za jednostavnija light pakiranja ili voliš imati mogućnost odabira za sve prilike?

Jedan od najvećih životnih izazova mi je light pakiranje. Najradije bih nosila pola kuće sa sobom. Light packing nikad nisam svladala, iako moram priznati da u tom pogledu svakoga dana sve više napredujem. Ipak, i sam karakter putovanja katkad diktira potrebu za više odjeće. Ako odlazite na fine dining večere i kazališne predstave, jednostavno trebate više različitih komada odjeće.

Imaš li neku svoju kućnu apoteku koju nosiš uvijek sa sobom, da se nađe za sve prilike?

Ni inače u životu ne koristim često lijekove, pa tako ni na putovanjima. U kozmetičkoj torbici obično imam neki analgetik za glavu i za želudac. Sve ostalo, ako mi zatreba, mogu kupiti na licu mjesta.

I za kraj, imaš li neki „tips & tricks“ za naše čitatelje kao na primjer na čemu se može uštedjeti i slično?

Iako niska cijena nije glavni kriterij putnika u luksuzne hotele, ipak svatko voli proći što povoljnije. Ako želite uloviti najjeftiniju cijenu sobe nekog ultra luksuznog hotela, a vrijeme kada putujete vam nije od presudne važnosti, moj je trik da na platformi booking.com gledam unaprijed cijene po datumima. Katkad oni znaju varirati i do 100% u cijeni, ovisno o datumu ili danu u tjednu.

Ako u hotelima s pet zvjezdica želite uštedjeti, nemojte koristiti preskupi mini bar, i dobro razmislite vrijedi li doplata za primjerice večeru 60 eura po osobi, ako ćete u nekom obližnjem restoranu vjerojatno moći jesti ukusnije za dvostruko manje novca.

Moglo bi vas zanimati i: Otkrili smo divan Instagram profil koji poziva na sporija i svjesnija putovanja: Upozorenje, prizori koje ćete vidjeti ostavljaju bez daha

Razgovarala: Petra Šafranko

Foto: Instagram, Privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!