U Šibeniku razgledajte čuveni Greenpeaceov brod Rainbow Warrior

by Nataša Krstičević
Rainbow Warrior

Jedrenjak Rainbow Warrior, najpoznatiji Greenpeaceov brod, ponovno je u posjetu Hrvatskoj. Ovaj brod plovi svjetskim morima i oceanima od 2012. godine, a Greenpeace ga koristi kako bi provodio svoje kampanje o svijesti o ekološkim promjenama, na pučini i u lukama. 

Rainbow Warrior već je ranije posjetio Hrvatsku, i to 2014. i 2017. godine. Inače, Rainbow Warrior je prvi brod koji je posebno projektiran i izgrađen za Greenpeace. Brod prvenstveno plovi koristeći jedra. Njegov sustav jarbola u obliku slova A visok čak 55 metara omogućuje korištenje mnogo veće površine jedara od uobičajenih jarbola iste veličine.

Brod će biti otvoren za javnost i razgledavanje od 2. do 4. lipnja u smjenama od 9 do 11 i 17 do 20 sati. Rainbow Warrior će ovom prilikom promovirati peticiju europske građanske inicijative (European Citizens’ Initiative – ECI) kojom se želi zabraniti oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstva povezana s njima. Treći posjet Rainbow Warriora Hrvatskoj ujedno je i prilika da se obilježi deseta godišnjica Greenpeacea u Hrvatskoj, koji je počeo s radom u lipnju 2012. godine.

Hettie Geenen, na brodu Rainbow Warrior

 

Zapovjednica Hettie Geenen s brodom je već posjetila Hrvatsku 2014. godine.

Tik uz ovaj slavni jedrenjak u šibenskoj luci građanke i građani moći će se pridružiti europskoj građanskoj inicijativi potpisivanjem peticije na štandu Greenpeacea odnosno potpisom online verzije peticije.

Moglo bi vas zanimati i: Putuj, ali poštuj – održiva putovanja su pravi hit, i neka su!

Tekst: PR

Foto: Filip Brala

Možda će vam se svidjeti