Putuj, ali poštuj – održiva putovanja su pravi hit, i neka su!

by Anđela Sabranović
održivi turizam

Turizam je oduvijek postojao i putovanja su oduvijek fascinirala čovjeka. Na taj način možemo istraživati različite dijelove svijeta, sretati ljude koje inače ne bismo, upoznavati tradicije koje ne poznajemo i – raditi ono za što inače ne bismo imali priliku. Sve je to generalno – dobro. I za putnike i za odredišta. No, vremena se mijenjaju i kako postajemo svjesniji klimatskih promjena i općenite potrebe za održivosti, tako nam sve važniji postaje i održivi turizam.

Srećom, održiva putovanja sve su češća i među putnicima postaju pravi hit. Nije to neobično, jer masovni turizam mnogi se odavno trude izbjeći, a sad je samo sve više prilika za to i više izbora.

Prema studiji objavljenoj 2018. godine turizam je „kriv“ za oko 8 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova. Možda ne zvuči puno na prvu, ali ako uzmemo u obzir kakvih sve zagađivača diljem svijeta imamo, ovo se ipak čini i više nego puno. I jasno je zašto nam treba sve više opcija za održivi turizam – onaj koji iza sebe ostavlja više  pozitivnih nego negativnih tragova, posebno u odnosu na okoliš, ekonomiju i zajednicu. Takav bi turizam odredišta učinio boljima i za život i za posjet.

Da bismo to postigli, održivim bismo putovanjem morali zadovoljiti sljedeće uvjete:

  • Štititi okoliš, prirodne resurse i divlji život
  • Donijeti dobrobit zajednicama koje žive u turističkim odredištima
  • Čuvati kulturno nasljedstvo i osmisliti autentično turističko iskustvo
  • Spojiti turiste i lokalnu zajednicu na obostranu korist
  • Stvoriti turističke prilike koje uključuju sve i pristupačne su

Dakle, kako onda održivo putovati?

Siđite s utabanih staza

Mnoga svjetska turistička odredišta doslovno umiru od prekomjerne ljubavi. Horde turista slijevaju se u povijesno važne gradove, prolaze kroz građevine koje su tu duže nego desetine generacija svakog od turista. Odnosno, tako je bilo sve do pandemije. Sad je situacija tek nešto drukčija.

Kad putujete, izbjegnite ovakve zamke i odlučite ne posjetiti baš ta, najfrekventnija mjesta. Da, sigurno je lijepo vidjeti Taj Mahal iz točno određenog kuta koji otkriva simetričnost građevine. No, sjetite se da su očekivanja često različita od stvarnosti. Vjerojatnije je da će vam tu simetriju kvariti rijeka glava turista kao što ste vi.

Ove slike sa stranice Boredpanda mogle bi vas pošteno nasmijati i dočarati ono o čem pričamo.

Ako put organizirate tako da zaobiđete takva mjesta, put bi vam mogao biti daleko zabavniji i ljepši. Dobit ćete autentično iskustvo te zemlje, a izbjeći gužve. No, u ovom slučaju bitno je sve dobro istražiti. Umjesto velikih glavnih gradova, odaberite malo mjesto i upoznajte lokalno stanovništvo.

Usporite i ostanite malo duže

Lako ćete se uhvatiti kako planirate put tako da uspijete vidjeti i posjetiti što više. I to je u redu, posebno ako je to prvi i jedini put da ste u nekoj zemlji. No, pokušajte ipak malo usporiti – ne želite valjda provesti putovanje u žurbi? To imate i doma.

Učinite si uslugu i uzmite više vremena za istraživanje neke destinacije. Tako ćete uistinu upoznati destinaciju, ljude, običaje, kulturu. Nitko vam ne može prenijeti ugođaj nekog mjesta kao – mještani. Prošetajte gradom, popijte kavu u lokalnom kafiću, započnite razgovor s mještaninom, prihvatite poziv na obiteljski objed mještanina…

Vaše će iskustvo biti neponovljivo i jedinstveno, a rasteretit ćete prekrcane turističke destinacije.

Učinkovita sredstva prijevoza

Tijekom svog puta, potrudite se smanjiti svoj ugljični otisak koliko je moguće. Općenito govoreći – zrakoplovi i automobili su najlošiji izbor. Ako je ikako moguće, odaberite radije putovanje vlakom. Uživat ćete u okolišu i ostaviti manji otisak za sobom. Nakon što stignete na odredište, koristite autobus ili lokalnu željeznicu, a možete i biciklom obilaziti okolinu. Ako baš morate iznajmiti automobil, neka to bude električni auto ili hibrid.

Čuvajte vodu i energiju

Turisti često troše više vode i energije nego ljudi koji žive u turističkom odredištu. Lokalnom stanovništvu to stvara velike probleme. Razmislite na koje biste sve načine mogli uštedjeti vodu i energiju. Gasite svjetla i električne uređaje kad ih ne koristite. Ako niste u smještaju, smanjite grijanje ili klimu. Tuširajte se kratko. Objesite znak „Do not disturb“ da biste spriječili nepotrebno pranje posteljine – ako ste u hotelu.

Možete isto tako odsjesti u nekom lokalnom smještaju koji nije pretjerano razvikan, a možda koristi obnovljivu energiju, te učinkovite tehnologije za vodu i energiju.

Poštujte lokalne zajednice

Jedna od najljepših stvari kod putovanja je da na taj način dobijemo izravan uvid u neke druge tradicije, vjerovanja, način života. Pripremite se prije puta, informirajte se o razlikama i lokalnoj kulturi, pa upijte sve što vam se nudi. Pripazite na to da svojim gestama, odjećom ili riječima ne uvrijedite nekog – u drugim kulturama neke neočekivane stvari mogu imati vrlo različito poimanje nego kod nas. Posebno pripazite da na bilo koji način ne povrijedite sveta mjesta. Idite samo tamo kamo smiju turisti i ponašajte se u skladu s pravilima.

Kamo god išli, imajte na umu da je odredište koje posjećujete nečiji dom i da tamo postoje zakoni, propisi, pravila, običaji koje sve treba poštivati. I, ne zaboravite, prije nego što nekog fotografirate, pristojno je pitati smijete li to učiniti.

Izbjegavajte jednokratnu plastiku

Ovo valjda više ne treba naglašavati? No, činjenica je da kad smo na putu vrlo lako pokleknemo pred blagodatima jednokratnih pakiranja. Brojna su turistička odredišta koja doslovno grcaju u plastici i smeću. Sve što se i postiglo pozitivno na ovom planu, palo je u vodu posljednje dvije pandemijske godine. Izbjegnite stvaranje suvišnog smeća kad god možete!

Nosite svoju bocu za vodu (naravno, ako je lokalna voda pitka), jedite u restoranima umjesto da vam se dostavlja, ako jedete od uličnih prodavača, pripazite da su to neki koji imaju vlastito posuđe – ili nosite svoje sa sobom.

Posjetite lokalna zaštićena područja

Nacionalni parkovi, utočišta za životinje, te druga zaštićena područja igraju veliku ulogu u održavanju prirodne bioraznolikosti planeta. Mnoge države veliki dio prihoda dobiju upravo od naknada za posjet, raznih dozvola, što im je potrebno da bi sačuvali te prostore i životinje. Pandemijske godine teško su pogodile takve zemlje i trebat će im puno vremena da se oporave. Posjetite takva zaštićena područja i ponašajte se u skladu s propisima. Platite naknadu za ulazak, a pokušajte i pronaći smještaj lokalno.

Odaberite održivi smještaj i pružatelje usluga

Jednostavno rečeno – sve što birate, od smještaja do usluga koje plaćate, provjerite i uvjerite se da posluju održivo. Lako reći, teško učiniti, znamo. No, pokušajte provjeriti brinu li o utjecaju na okoliš i doprinose li zajednici. Mnoge su tvrtke prihvatile principe održivog putovanja, ali neke se još uvijek odupiru tome. To što se neka tvrtka oglašava kao „zelena“, ne znači da stvarno i jest. Nažalost, sve treba dodatno provjeriti. Zapošljavaju li lokalne radnike, pazi li da sve potrebno dobavljaju od lokalaca, jesu li obazrivi prema prirodi i divljem životu…

Jeste li ikada razmišljali o tome što je to točno održivost? Održivost je ravnoteža između zdravlja okoliša, socijalne pravednosti i ekonomske vitalnosti. Već nakon te rečenice jasno vam je da to nije jednostavno ostvariti. No, još jedna definicija govori nam puno, ona UN-ova Odbora za okoliš i razvoj, a ona kaže da je održivost „održivi razvoj onaj koji ispunjava potrebe sadašnjosti bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da ostvare svoje potrebe.“

Da, nije lako imati sve na umu kad putujete. No, jednom kad se uhodate, ići će vam lakše. Nemojte samo razmišljati kako ste vi „samo jedni i mali, pa niste bitni“. Jer, kad svi razmišljamo tako… Obrnite logiku na „jesam malen i nebitan, ali korak po korak…“

Sretan put!

Moglo bi vas zanimati i: Na putovanjima sve češće biramo održivost u svakom obliku

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva, Unsplash, Pexels

Možda će vam se svidjeti