U ove je zemlje trenutno najsigurnije putovati

by Nataša Krstičević
sigurnost na putovanju

Sigurnost na putovanju je nešto što nam postaje sve važnije. Nesigurna vremena često nas prisile da ipak ostanemo – doma. No, ako znamo da je sigurnost ipak na zavidnoj razini, onda nam je nekako lakše odvažiti se na putovanje.

No, kako znati koje su zemlje sigurne za nas kao strance? E, pa sad je to lakše – uz istraživanje koje je proveo Forbes Advisor. U svom je istraživanju Forbes uzimao u obzir sljedeće: stopu kriminala, kvalitetu zdravstvene skrbi, razinu zagađenja, pa čak i kvalitetu prirodnih kupališta. Sigurnost na putovanju je u ovom istraživanju mogla doseći 100 bodova, a evo koje su zemlje najbolje prošle.

Susjedi pri vrhu

Na vrhu ljestvica kao zemlja u kojoj je sigurnost na putovanju u 2022. godini najveća našla se – Švicarska. Od mogućih 100, dobila je 88,3 boda. Švicarska, naime, uživa u statusu zemlje s najboljim zdravstvenim sustavom u Europi, a ujedno je i među najmanje zagađenima. Osim tog, Švicarska je predivna zemlja, s finom hranom i živahnim lokalnim običajima.

Dok nas Švicarska ne iznenađuje previše, druga zemlja na popisu bi vas mogla iznenaditi. A drugi su, s 82,3 boda, naši susjedi Slovenci! Na visokom se mjestu Slovenija našla najviše zbog prirodnih kupališta i niske stope ubojstava. Da ne žurite kroz članak, skratit ćemo vam znatiželju – Hrvatske na popisu nema.

Sa Slovenijom je gotovo izjednačen – Portugal, i to najviše zbog niske stope zagađenja, visoke kvalitete voda i sasvim pristojnog zdravstvenog sustava.

Na Forbesovoj listi našlo se samo sedam zemalja, a evo svih sedam redom:

  1. Švicarska
  2. Slovenija
  3. Portugal
  4. Austrija
  5. Njemačka
  6. Španjolska
  7. Češka

I, da čujemo, kamo iduće putujete?

Moglo bi vas zanimati i: Zagreb-Rim i nazad – već za 30 eura uživajte u ovih 5 gastro destinacija u vječnom gradu

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti