U svijetu prebrzih doručaka i “snackova u hodu”, rijetko pronađemo nešto što je i praktično i zdravo. Ovi muffini mijenjaju igru – bez glutena, bez laktoze, ali s punim okusom i teksturom koja podsjeća na topli domaći kruh.
Savršeni su za sve koji žele nešto što ne opterećuje probavu, a hrani tijelo, bilo da si u pokretu, na poslu ili kod kuće uz kavu.
Umjesto brašna i šećera, u ovom receptu glavnu ulogu imaju bademovo brašno, lan i tikvica – kombinacija koja daje savršenu ravnotežu bjelančevina, vlakana i zdravih masnoća.
Što ih čini posebnima?
- sočna tikvica daje im vlagu,
- bademovo brašno i lan bogate ih proteinima i vlaknima,
- psilijum ljuskice dodaju onu savršenu mekoću i elastičnost.
Savjet: dodaj prstohvat papra i sušenog češnjaka ako voliš slanu varijantu, ili sjemenke suncokreta za dodatnu hrskavost.
Zdravi, jednostavni i gotovi za pola sata, a toliko fini da nitko neće vjerovati da su bez glutena i laktoze i napravljeni po receptu nutricionistice Alme Bunić.

Kako ih pripremiti?
Recept (za 6 muffina):
- 100 g bademovog brašna
- 2 žlice mljevenog lana
- 1 žličica psilijum ljuskica
- 1 žličica praška za pecivo bez glutena
- ½ žličice morske soli
- ½ žličice kurkume (po želji)
- 2 jaja
- 1 srednja tikvica (naribana i ocijeđena)
- 2 žlice maslinovog ili kokosovog ulja
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žlica biljnog mlijeka (bademovo, kokosovo…)
Muffine peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 do 25 minuta, dok ne poprime zlatnu boju i postanu čvrsti na dodir. Nakon pečenja, ostavi ih da se ohlade barem 10 minuta prije nego što ih izvadiš iz kalupa – tako će zadržati savršenu teksturu i lako se odvajati od papirića.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tikvica unosi sočnost, lan pomaže probavi, psilijum stvara finu teksturu, a maslinovo ili kokosovo ulje dodaje nježnost svakom zalogaju. Ako želiš, možeš ih obogatiti sjemenkama, začinima ili malo kurkume, za dodatnu boju i antioksidativni efekt.
Bilo da ih jedeš tople, s avokadom i limunom, ili hladne uz jogurt, ovi muffini su dokaz da zdravo ne znači dosadno. Laki, hranjivi i puni života, baš onako kako želiš da ti dan započne. Savršeni za doručak, užinu ili onaj trenutak kad ti se jede nešto “krušasto”, ali bez grižnje savjesti.

