Tražiš lagan, hranjiv i feel-good zalogaj koji ne sadrži gluten ni laktozu? Ovi muffini su prava stvar!

by Slowliving uredništvo

U svijetu prebrzih doručaka i “snackova u hodu”, rijetko pronađemo nešto što je i praktično i zdravo. Ovi muffini mijenjaju igru – bez glutena, bez laktoze, ali s punim okusom i teksturom koja podsjeća na topli domaći kruh.

Savršeni su za sve koji žele nešto što ne opterećuje probavu, a hrani tijelo, bilo da si u pokretu, na poslu ili kod kuće uz kavu.
Umjesto brašna i šećera, u ovom receptu glavnu ulogu imaju bademovo brašno, lan i tikvica – kombinacija koja daje savršenu ravnotežu bjelančevina, vlakana i zdravih masnoća.

Što ih čini posebnima?

  • sočna tikvica daje im vlagu,
  • bademovo brašno i lan bogate ih proteinima i vlaknima,
  • psilijum ljuskice dodaju onu savršenu mekoću i elastičnost.

Savjet: dodaj prstohvat papra i sušenog češnjaka ako voliš slanu varijantu, ili sjemenke suncokreta za dodatnu hrskavost.

Zdravi, jednostavni i gotovi za pola sata, a toliko fini da nitko neće vjerovati da su bez glutena i laktoze i napravljeni po receptu nutricionistice Alme Bunić.

Kako ih pripremiti?

Recept (za 6 muffina):

  • 100 g bademovog brašna
  • 2 žlice mljevenog lana
  • 1 žličica psilijum ljuskica
  • 1 žličica praška za pecivo bez glutena
  • ½ žličice morske soli
  • ½ žličice kurkume (po želji)
  • 2 jaja
  • 1 srednja tikvica (naribana i ocijeđena)
  • 2 žlice maslinovog ili kokosovog ulja
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žlica biljnog mlijeka (bademovo, kokosovo…)

Muffine peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 do 25 minuta, dok ne poprime zlatnu boju i postanu čvrsti na dodir. Nakon pečenja, ostavi ih da se ohlade barem 10 minuta prije nego što ih izvadiš iz kalupa – tako će zadržati savršenu teksturu i lako se odvajati od papirića.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Alma Bunić (@nutriformabyalma)

Tikvica unosi sočnost, lan pomaže probavi, psilijum stvara finu teksturu, a maslinovo ili kokosovo ulje dodaje nježnost svakom zalogaju. Ako želiš, možeš ih obogatiti sjemenkama, začinima ili malo kurkume, za dodatnu boju i antioksidativni efekt.

Bilo da ih jedeš tople, s avokadom i limunom, ili hladne uz jogurt, ovi muffini su dokaz da zdravo ne znači dosadno. Laki, hranjivi i puni života, baš onako kako želiš da ti dan započne. Savršeni za doručak, užinu ili onaj trenutak kad ti se jede nešto “krušasto”, ali bez grižnje savjesti.

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!