Svjetski je Dan mora i oceana: što nama znači ovaj datum?

by Vjera Pađen

Iako je još davne 1992. godine na konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša iznesen prvi prijedlog o obilježavanju Svjetskog dana oceana, Generalna skupština UN-a tek je 2009. godine donijela konačnu odluku kojom se Svjetski dan oceana obilježava na današnji datum, 8. lipnja.

Iako se ova odluka diplomatima čini izrazito bitna i značajna te predstavlja iskorak u razvoju globalne svijesti to baš i nije tako. Rapidno zagađenje mora i oceana te povećanje prekooceanskog prometa ne govore u prilog praksi. Ipak, makar simbolično, obilježavanje Svjetskog dana mora i oceana kao cilj ima isticanje važnosti koju za našu planetu predstavlja 70% površine ispunjene morima i oceanima.

Preko 70% Zemljine površine prekriveno je morima i oceanima. Oni reguliraju klimu na Zemlji, prenoseći toplinu s ekvatora prema sjevernom i južnom polu. Glavni su pokretači svjetske ekonomije – više od 90 % svjetskog trgovačkog prometa obavlja se preko oceana, a oceani hrane 40 % čovječanstva. Proizvode većinu kisika koji udišemo i apsorbiraju velik dio ugljikovog dioksida koji proizvodimo, a osiguravaju i mnoge tvari koje nalazimo u lijekovima. Mora i oceani dom su nebrojeno mnogo vrsta biljaka i životinja od kojih mnoge još niti ne poznajemo!

Jadran kao važan dio svjetskih oceana

Oceani zauzimaju 71% Zemljine površine i od 2000. godine službeno ih je pet: Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean.

Naše Jadransko more, iako je zaljev, preko Sredozemnog mora, sastavni je dio velikog svjetskog oceana. Današnji dan odlična je prilika za razmišljanje o tome što svatko radi za more s kojim i od koga živi i što more znači za nas.

Moglo bi vas zanimati: Jadransko more: ne uzimajmo više nego što mu dajemo. Koji projekti za cilj imaju očuvanje Jadrana?

Tekst: Slowliving.hr

Photo: Unsplash

Možda će vam se svidjeti