Svi znamo za Camino de Santiago, ali znate li za Camino Hrvatska? Donosimo popis dionica!

Put sv. Jakova za duh, tijelo i - slow living

by Dalia Žmegač-Kunić

Camino Hrvatska budi sve veći interes, a u nastavku donosimo popis dionica, ali i savjete kako se upustiti u put.

Poznati pisac Paulo Coelho rekao je da nas „život može naučiti više od puta do Santiaga, ali da u sve to što nas uči nemamo puno vjere.“ Upravo u toj izjavi utkana je snaga Camina. On nam je stvaran poticaj kada životne lekcije postanu preteške, da nastavimo hodati i korak po korak, uz vjeru i strpljenje, nastojimo doći do konačnog cilja.

Upravo to i jest glavna misija ovog specifičnog hodočašća – produbljivanje i izoštravanje duhovnosti, uz sjajan spoj s tjelesnom aktivnosti i povezivanjem s prirodom. Pročitajte tekst u nastavku i saznajte više o ovom fantastičnom putovanju za dušu i tijelo u čiju su srž utkani i slow trenuci.

Camino de Santiago

Kada bismo vas pitali koja vam prva i najpoznatija hodočasnička ruta na svijetu pada na pamet, odgovor većine bi vjerojatno bio Camino de Santiago ili po naški Put svetog Jakova. Iako ima mnogo različitih pravaca, osnovna ruta ovog velikog hodočasničkog puta (Camino Frances) iznosi 816 kilometara, najfrekventnija je i završava u španjolskom gradu Santiagu de Compostela u kojem je pokopan apostol sv. Jakov. Koliko snažan utjecaj ima dokazuje podatak da je pravcu Camino Frances Vijeće Europe je 1987. godine dodijelilo titulu „glavne ulice Europe“, a UNESCO je 1993. godine španjolski i francuski dio puta za Santiago proglasio UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom.

Camino Hrvatska

No, ono što malotko zna je da i Hrvatska ima svoju inačicu Camina. Naime, projekt „Camino Croatia“ organizira i vodi Bratovština sv. Jakova u Hrvatskoj i pod službenim je pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora. Nekoliko različitih hrvatskih ruta temeljeno je na srednjovjekovnim hodočasničkim putevima koji vode do Santiago de Compostele. Protežu se preko 3000 kilometara u 20 zasebnih dionica, no trenutno aktivnih koje sadrže putokaze i kompletnu hodočasničku strukturu je osam. Njima možete hodati vikendom ili u periodu od tjedan dana. Camino Hrvatska još se naziva i Putom svjetla što dodatno govori o moći koju ovo iskustvo donosi svakom pojedincu.

Aktivne etape u Hrvatskoj:

Camino Banovina

Ova etapa duga je 87 km i za ovaj put trebat će vam 5 dana te se preporučuje hodočasnicima početnicima koji još nemaju toliko puno iskustva. Uz šarmantne gradove i sela, susrest ćete i predivna šumska područja.

Camino Brač

Etapa na Braču duga je 158 km, a kako biste ju u cijelosti istražili, trebat ćete odvojiti 8 dana. Duž Camino Brač rute naići ćete na prekrasne bračke krajolike po kojima je ovaj predivni otok poznat, a imat ćete priliku i istražiti bogatu sakralnu i kulturnu baštinu.

Camino Imota

Camino Imota dionica je duga 75 km, a nalazi se u Dalmatinskoj Zagori. Kako biste ju propješačili, bit će vam potrebna 3 dana kroz koja ćete imati priliku istraživati spektakularnu prirodu i bogatu povijesnu baštinu, a moći ćete pogledati i jedinstvenu katedralu na otvorenom.

Camino Krk 

Otok Krk ne prestaje oduševljavati posjetitelje svih dobnih skupina. Na njemu uvijek ima dovoljno atrakcija i ljepota za svakoga i neiscrpan je izvor bogate kulturne i povijesne baštine koju uz Camino Krk rutu od 150 km možete istraživati kroz 7 dana.

Camino Podravina 

Ova hodočasnička ruta Camina Hrvatska ponudit će vam 160 km bogate riječne ravnice i jedinstvene umjetničke baštine. Također će vam trebati 7 dana kako biste u potpunosti istražili sve njene blagodati.

Camino Šibenik 108 km (6 dana)

Šibenska Camino ruta nudi jednu atrakciju na koju nećete moći naići ni na kojoj drugoj, a to je da u Šibeniku imate priliku posjetiti katedralu sv. Jakova koja je 2000. godine uvrštena u UNESCO-v popis svjetske baštine. Dakle, put sv. Jakova u Hrvatskoj veže se i uz ovu jedinstvenu katedralu čiji je on zaštitinik. Uz Šibenik, moći ćete istražiti i kompletno obalno područje te u ruti od 108 km kroz 6 dana u svoje sjećanje spremiti predivne slike dalmatinskih maslinika, vinograda i plaža. 

Osim ovih, postoje još dvije novije dionice za hodočasnike Camino Hrvatska, a to su Camino Korčula od 158 km i Camino Gorski kotar s čak 282 km.

Savjeti za putovanje

Prije nego krenete na hodočašće Camino u Hrvatskoj, dobro se pripremite i informirajte o dostupnim rutama, kao i na kakve izazove na njima možete naići. Svakako provjerite vremensku prognozu i nabavite svu važnu opremu koja će vam zatrebati poput udobne odjeće i obuće. Ipak, ne nosite previše toga kako na svojim leđima ne biste imali preteški ruksak. Slušajte svoje tijelo, odaberite tempo koji vama osobno najviše odgovara i ne zaboravite na nužne pauze i njegu stopala. U Hrvatskoj čak postoji i krema za njegu stopala koja je namijenjena hodočasnicima, a radi se o Buen Camino kremi od Aromare. U prevenciji protiv žuljeva i grčeva pomoći će vam i tuširanje stopala hladnom vodom, kao i oblozi. Također, ne zaboravite redovito koristiti magnezij, a za bolju apsorpciju možete uzeti onaj u spreju.

Slow living na hodočašću

Put sv. Jakova u osnovi jest hodočasnička i duhovna misija, međutim brojni koji su ga prošli svjedoče o mnogim drugim blagodatima poput istraživanja predivnih krajolika prirode, lokalne kulture i povijesti mjesta kroz koja prolaze. U svaki korak ovog putovanja utisnuti su brojni benefiti za tijelo, duh i um jer dok hodate prirodom, istovremeno imate nevjerojatnu priliku za buđenje avanturističkog duha, introspekciju, kontemplaciju i duhovni rast što ovo posebno iskustvo direktno povezuje sa slow livingom. Bez obzira jeste li vjernik ili ne, otkrivanje skrivenih dragulja naše zemlje na ovaj način može vam donijeti poseban unutarnji mir.

Moglo bi vas zanimati i: Camino de Santiago: Lucija se nedavno vratila sa samostalnog putovanja i svoje dojmove je podijelila s nama

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: arhiva Bratovštine sv. Jakova 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!