U ferate ćete se zaljubiti, a evo gdje ih u Hrvatskoj isprobati

by Anđela Sabranović

Ima nešto posebno privlačno u planinarenju jer sa sobom uvijek nosi dozu adrenalina pomiješanog s najljepšim prizorima koje oči mogu vidjeti. Možda ste posljednjih godina čuli i za ferate koje predstavljaju osigurane planinarske staze s kojih se pružaju najljepši pogledi.

Inače, riječ “via ferrata” dolazi iz talijanskog jezika gdje “via” znači put i “ferrata” znači čelik. Isto tako su ferrate najprije “izumili” i počeli koristiti Talijani za vrijeme I. svjetskog rata zbog lakšeg i bržeg transporta opreme i vojnika kroz teško pristupačne terene u Dolomitima. Tek kasnije su se ferate počele koristiti u rekreativne i turističke svrhe. Sada je više od 1000 ferata po cijelom svijetu. Iako su ferate idealne za zaljubljenike u adrenalin, postoje i ture koje su idealne i za početnike te nema razloga da ih ne isprobaju svi koji vole planinarenje.

U nastavku smo izdvojili nekoliko ferata koje možete isprobati u Hrvatskoj.

Via ferrata Fortica

Ova ferata se nalazi iznad Omiša. Duga je 400 metara i za nju mnogi kažu kako je jedna od najljepših u Hrvatskoj.
Krajnja točka je tvrđava Fortica, a s nje se pruža pogled na Hvar, Brač i Šoltu.

Via ferrata Perunika

Ova ferata se nalazi na brdu Perun kraj Splita. Ona je dugačka 280 metara, a smatra se srednje zahtjevnom. S vrha se pruža nezaboravan pogled na Brač, Split i Biokovo.

Dinarska ferata

Ovo je trenutno najduža i najzahtjevnija ferata u Hrvatskoj. Uspon traje 4 sata, a put se proteže od Dinarida koji se nalazi na 1010 metara nadmorske visine do skloništa od kojeg ima još sat vremena do vrha Dinare.

Bez obzira na to koju turu odabrali, vjerujemo da će iskustvo biti nezaboravno. Kada smo čitali komentare onih koji su već bili na brojnim feratama, primijetili smo da gotovo svi opisuju kako se tijekom tih planinarskih tura osjećaju toliko živo i sretno, a to svakako zvuči obećavajuće.

Moglo bi vas zanimati i: Prestanite čekati druge i počnite živjeti punim plućima

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!