Što miroljubive zemlje čini takvima i koje su najmiroljubivije zemlje svijeta?

by Lucija Biondić

Jučer smo na sat vremena ostavili sve stvari na plaži. Dok smo se vraćali prema hrpi koja je sadržavala ruksake, vreće za spavanje i šator, ostavljene tako bez nadzora, jednostavno mi je izletjela rečenica… “Da smo ovo ostavili prije pandemije na sat vremena, već bi oko hrpe bila pirotehnička ekipa.” Terorizam kao da više ne postoji, a još se dobro sjećam kako su prije manje od 10 godina s nepovjerenjem gledali svaku na 3 minute ostavljenu prtljagu u zračnim lukama. Samo dok skočite do wc-a, a momci naoružani dugim cijevima oprezno vam obilaze kofer.

Povijest svijeta nije miroljubiva i pitoma, to je istina, no neke zemlje na Globalnom indeksu mira bolje kotiraju od drugih. Zemlje su to u kojima nema korupcije, njihove su vlade stabilne i funkcionalne, gospodarstva su im snažna, a resursi pravilno raspodijeljeni. Osim toga, ne poznaju cenzuru, protok informacija je slobodan, i odnosi sa susjedima su vrlo dobri. U ovim zemljama nulta je tolerancija na nasilje, njihovi građani imaju mogućnosti u potpunosti ostvariti svoj potencijal, a kao zadovoljni građani nemaju probleme s plaćanjem poreza i punjenjem državne blagajne, jer vjeruju kako će odgovorni taj novac dobro investirati i iskoristiti ga za opće dobro i napredak.

Možda vam sve ovo zvuči utopistički, ali takve zemlje postoje. Ovih šest zemalja je na samom vrhu Globalnog indeksa mira.

Island

Zbog spektakularnog vulkanskog krajolika prekrivenog snijegom, mnogi Island smatraju jednom od najljepših zemalja svijeta. Island nije imao unutarnjih sukoba i ratova od 11. stoljeća, zapravo od 1008. godine i u njemu nije stradalo više od stotinu ljudi. Island je i prva zemlja na svijetu koja je osnovala parlament.

Novi Zeland

Mirovni sporazum koji je Britanci postigli s Maorima prilikom dolaska na Novi Zeland održao se do današnjih dana, a zbog načina na koji se poštuju prava domorodaca, Novi Zeland je jedna od najmiroljubivijih država svijeta.

Portugal

Sa svojim opuštenim i mirnim načinom života, blagodatima koje pruža ocean, poput najbolje i najfinije ribe, ali i odličnih valova za surfanje, Portugal je nevjerojatno mjesto za život. Ali i za turistički posjet.

Danska

Skandinavske zemlje općenito su prepoznate kao dobro mjesto za život. Iako njihova povijest nije bila toliko miroljubiva, Danska je jedna od društveno najnaprednijih zemalja svijeta, a s mehanizmima za brigu o onima koji nisu toliko dobrostojeći, najbolji primjer jednakosti.

Švicarska

Već četiri službena jezika (njemački, talijanski, francuski i retoromanski) zahtijevaju dobro uređen politički sustav kako bi sve funkcioniralo. Švicarska je najbolji primjer kako različite kulture mogu živjeti skladno i s međusobnim poštivanjem i uvažavanjem.

Japan

Duga i bogata povijest još je jedna poveznica najmiroljubivijih zemalja. Japanska kultura veliku pažnju stavlja na duboko poštovanje prema dobrom zdravlju što je povezano i s činjenicom da je japanski narod najdugovječniji na svijetu i ima najviše 100+ godišnjaka ‘po glavi stanovnika’.

 

Tekst: Lucija Biondić

Fotografije: Pexels

Možda će vam se svidjeti