Postoje li u Hrvatskoj i – “zeleni” hoteli?

by Anđela Sabranović

Svi znamo kako su hoteli poznati kao veliki potrošači doslovno svega. Ipak, posljednjih godina polako, ali sigurno svugdje u svijetu dolazi trend izgradnje eco friendly hotela, pa takvi hoteli kod nas s pravom nose titulu – zeleni hoteli. 

Da bi hotel bio “zelen” on mora prije svega ispuniti nekoliko standarda što uključuje smanjenju potrošnju energije, korištenje obnovljivih izvora energije, instaliranje solarnih panela. Osim toga takvi hoteli koriste štedna i LED rasvjetna tijela, senzore pokreta za regulaciju rasvjete čime osim što čine dobro za okoliš, ostvaruju i ogromne uštede. Jedna od značajnih stavki je svakako i odgovorno gospodarenje otpadom i recikliranje. Danas je i sve više hotela koji imaju vlastite farme s kojih namirnice prelaze minimalnu udaljenost do stola.
Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj nastaje sve više “zelenih hotela”. U nastavku smo izdvojili nekoliko.

HOTEL SPLIT

Hotel Split je izgrađen po principima zelene gradnje. Ono što ovaj hotel izdvaja iz mnoštva drugih je grijanje uz pomoć solarne energije, za zalijevanje i ispiranje koriste kišnicu, a sva hrana koja se poslužuje u hotelu je iz ekološkog uzgoja. Osim toga sve sobe u hotelu su “pametne” i tako se osigurava da je i u njima potrošnja racionalna.

VALAMAR PRESIDENT DUBROVNIK

Valamar veliku pozornost poklanja upravo održivom poslovanju, što znači smanjenje potrošnje energije i vode, zbrinjavanje otpada, uštedu resursa te brigu o zaposlenicima i lokalnoj zajednici. Čak pet hotela iz grupacije nositelj certifikata „Sustainable Hotel“ koji dodjeljuje Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), koje predvodi Valamar Dubrovnik President hotel sa superior-certifikatom.

RADISSON BLU SPLIT

Radisson Blu Resort Split prvi je hotel u Hrvatskoj nositelj certifikata Green Key, što je potvrda posvećenosti Responsible Businessu, programu grupacije, i udovoljavanju širokom spektru ekoloških zahtjeva, od standarda zaštite okoliša do upravljačke politike.

DOUBLE TREE HILTON

Ovo je hotel koji konstantno potiče promjene u cilju očuvanja okoliša. Jedna od zanimljivih inicijativa grupacije je “Go green Room” kojim potiču goste da se odreknu svakodnevnog čišćenja sobe kako bi se smanjila potrošnja vode i korištenja kemikalija za čišćenje. Ovo je jedan od hotela koji ima “zeleni certifikat” za koji je bilo potrebno ispuniti dosta kriterija među kojima su upravljanje održivošću, zaštita okoliša, energetska učinkovitost, educirano osoblje, uštede u potrošnji energije i vode, kontrolirana emisija CO2.

Ako doma njegujete “zeleni” stil života, nema razloga da isto ne nastavite i kada ste na odmoru. Ovdje možete vidjeti koji to još hrvatski hoteli imaju oznaku “Sustainable Hotel”.

Uvjereni smo kako će u budućnosti još više rasti svijest o tome kako svaka, pa i ona najmanja “zelena” promjena za našu planetu znači jako puno, posebno kada je provode hoteli u jednoj turističkoj zemlji kakva je naša Hrvatska.

Možda bi vas moglo zanimati i: Evo koji su hoteli idealni za obitelj

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Booking

Možda će vam se svidjeti