Posjetili smo prvi slow living vrtić: Suvremeni koncept dječjeg vrtića smješten u predivnoj zelenoj oazi!

by Vjera Pađen

Jeste li znali da u Zagrebu postoji slow living vrtić? KIDS&CO. predstavlja suvremeni koncept dječjeg vrtića pod imenom Dječji vrtić Kreativni dani koji je otvoren u zelenoj zoni te se po svojoj kurikularnoj orijentaciji temelji na elementima odgoja za okoliš i održivi razvitak, a u sklopu kojeg su naglašeni pokret i senzorna integracija kao temelj cjelovitog razvoja djeteta uz stvaranje navika zdravog i aktivnog životnog stila u skladu s prirodom. O pokretanju ovog vrtića popričali smo sa jednom od osnivačica – Andreom Marinac.

Andrea Marina, jedna od pokretačica vrtića

Kažu da nema veće ljubavi od majčine ljubavi. Tako je nekako u samim počecima izrasla i ideja o konceptu za jedan malo drugačiji vrtić u Zagrebu od strane dviju poduzetnica, ali prvesntveno majki, Andree Marinac i Irene Kos. Nezadovoljne ponuđenim ustanovama na tržištu za vlastitu djecu, došle su na ideju iskušati se u nečem potpuno dugačijem. Sama poduzetnička ideja se razvijala dvije godine uz intenzivno traženje adekvatne nekretnine koja bi spojila sve ono što je konceptualno bilo zamišljeno, a to je puno zelene površine gdje će djeca boraviti većinu vremena, a opet nadohvat ruke roditeljima čiji moderni svakodnevni tempo života ne dozvoljava predugo putovanje do vrtića i nazad.

“Proces nije tekao brzo, nailazili smo na razne prepreke, no nakon pune dvije godine strpljenja i ustrajnosti, koncept je zaživio na adresi II Cvjetno naselje 9, gdje je svoju malu oazu pronašlo šezdesetak djece. Dječji vrtić Kreativni dani by KIDS&CO. živi i djeluje već petu godinu te s ponosom možemo reći da smo na tržištu postali prepoznatljivi i autentični” kazala je osnivačica Andrea Marinac. Najteže je bilo usuglasiti sve kriterije koji su potrebni da bi ustanova bila ustanova, a zadržati djelić osjećaja toplog doma. Pod svaku cijenu smo željeli izbjeći hladni pristup ustanove, željeli smo da ulaskom u našu ustanovu dijete osjeti toplinu doma s obzirom na to da ionako s nama provodi 8 sati dnevno i da se osjeća opušteno, bezbrižno i veselo. Dijete koje bezbrižno istražuje okolinu, procese, odnose, uči i raste u zajednici koja svojim primjerom pokazuje da je dijete važno, da ga vidimo, čujemo i naposljetku razumijemo. “U našoj ustanovi svako dijete poznaje cijeli tim i svaka zaposlena osoba poznaje sve specifičnosti svakog djeteta”, rekla je Andrea Marinac.

Misija i vizija temeljena je na holističkom pristupu

“Naša misija je postati vodeća odgojno-obrazovna predškolska ustanova u Hrvatskoj u integraciji komponente socijalnog i ekološkog društvenog razvitka uz optimalno korištenje moderne tehnologije u svrhu razvoja i obrazovanja” istaknula je Andrea. Vizija vrtića je pak holističkim pristupom u odgoju i obrazovanju djece rane i predškolske dobi usmjeravati ih ka ostvarenju osobne, emocionalne, tjelesne, obrazovne i društvene dobrobiti.

Glavna zadaća vrtića je stvoriti naviku i razviti osjećaj kod djece za istu te indirektno osvijestiti i roditelje o važnosti zdravog života, prehrani, brizi o neposrednom ekosustavu, brizi o tijelu, a time i poboljšanju općeg zdravstvenog statusa, razvijanju svih prirodnih oblika kretanja. Cilj programa je razviti svijest djece o njima kao pojedincima i njihovom položaju u zajednici te razviti osjećaj prisutnosti i prihvaćanja multikulturalnosti u društvu i mogućnosti utjecaja pojedinca na očuvanje okoliša.
Najveća korist i prednost holističkog pristupa nije samo mentalni razvoj, već je naglasak na psihološki, društveni, emocionalni i duhovni rast djeteta. Takav pristup pomaže djeci da razviju sveukupne vještine i izgrade svoje snage.

“Naši roditelji podržavaju i razumiju naš pristup radu te većina dolazi upravo i s tim ciljem da im dijete odrasta u takvoj zajednici. Cijeli KIDS&CO. team svakodnevno radi na isticanju važnosti uključivanja i roditelja u cijeli koncept jer i dječji dom i njegovo okruženje utječe na cjelokupni razvoj djeteta te ga je nemoguće odvojiti. Sama ta spoznaja je izazovna za sve uključene strane te iziskuje veliki trud i vrijeme za sve potrebne promjene.”, rekla je Andrea Marinac. Vrijeme u kojem se nalazimo je također bitna komponenta. Sama pandemija nas je osvijestila koliko je važno biti zdrav, ulagati u zdravlje, biti društveno odgovoran, koliko je bitna sama važnost kretanja i svakodnevno provođenje vremena u prirodi, koliko je važno biti empatičan i imati razumijevanja za druge te naposljetku koliko nam je bitna obitelj, zajednica i socijalni kontakti. “Mi kao ustanova posljednje dvije godine veliki napor ulažemo u emocionalni i psihološki aspekt djetetovog razvoja. Kao edukant sistemske obiteljske psihoterapije uviđam veću potrebu nego prethodnih godina za dodatnom podrškom našim korisnicima upravo na polju poboljšanja kvalitete života te bolje razumijevanje djetetovog ponašanja koje utječe na cijelu obiteljsku dinamiku i obratno.”, dodala je Andrea.

Vrtić koji se savršeno uklapa u slow living način života

Dječji vrtić Kreativni dani by KIDS&CO. se u potpunosti uklapa u slow living način života. Cijeli koncept temelji se na važnosti osvješćivanja svih životno bitnih komponentni, posvećujući se jednako svakom aspektu življenja. Uz jasno definirani raspored rada koji pomaže djeci u provođenju svih aktivnosti na tjednoj bazi, postoje i neplanirani trenutci uživanja kada zajednički neplanirano istrče na kišu i veselimo se igranju u vodi, kada uoče prve pahulje snijega te bez razmišljanja sve ostavljaju i uživaju u zimskom ugođaju. Djeca u vrtiću imaju i svoj vrt, pa tako uživaju i u plodovima svoga rada te provode date u zajedničkim pripremama užina.

Svaki dan u vrtiću je drugačiji

Kako izgleda dan u ovom predivnom vrtiću? Uvijek veselo. Radno vrijeme ustanove je od 7 sati do 18 sati. Korisnicima se prilagođavaju i radnim vremenom i svim dodatnim aktivnostima, tako da se roditelji kada preuzmu dijete iz vrtića mogu zaista posvetiti obitelji i vremenu za obitelj. “Dani su nam izuzetno aktivni, uvijek ispunjeni, a roditeljima osim zatvorenog službenog portala, gdje nudimo standardno jelovnik, razne obavijesti, tjedne planove i programe te fotografije, svakodnevno kroz niz video zapisa prikazujemo rad svake skupine na zaštićenoj virtualnoj platformi, kako bi roditelji svaki dan znali što je dijete taj dan iskustveno proživjelo” zaključuje naš razgovor Andrea.

Moglo bi vas zanimati: Psihologinja Anđela Jelić: Umjesto nagrađivanja ili kažnjavanje djece hranom, pokažimo im kako u njoj uživati

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti