Plogging: trend koji je spojio ekologiju i aktivni način života

by Vjera Pađen

Plocka upp (skupljanje) i jogging (trčanje) jednako plogging. Koncept je ovo koji je nastao u Švedskoj, a riječ je o spajanju zdravog i aktivnog načina života s ekologijom. Ovaj švedski trend za cilj ima spajanje brige za okoliš i brige za vlastito tijelo pa dok trčite cilj je skupljanje smeća usput. Šveđani su ovu inicijativu prgrlili objeručke pa statistike pokazuju da je njih 75% upućeno u značenje ovoga pojma dok se većina njih odlučila i probati ovakav način trčanja.

Erik Ahlström švedski je ekolog koji je postavio temelje plogginga. Njegova ideja je briga za okoliš, a ono što naglašava jest činjenica da se ova aktivnost može provoditi i globalno. Trend je vrlo brzo odjeknuo svijetom, a osim što su brojni pojedinci odlučili sami krenuti u akciju, organizirali su se i plogging klubovi koji su vrlo brzo krenuli s grupnim trčanjem s ciljem brige za okoliš. Jedan od razloga zašto su postali popularni jest i naglasak koji je stavljen na čiste oceane. Osim u Švedskoj, vrhunac popularnosti plogging je dosegnuo u Velikoj Britaniji i Francuskoj pa su tako Francuzi kreirali zajednicu pod nazivom
PloggingFrance. U Hrvatskoj je do sada pokrenuto nekoliko akcija s ovim ciljem, a ne zaboravite da uvijek možete sami preuzeti inicijativu u svoje ruke i pobrinuti se za zdraviji i ljepši okoliš.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Plogga (@plogga)

Što vam je sve potrebno za plogging?

Osim ljubavi prema tjelesnoj aktivnosti i prirodi trebat će vam udobna odjeća i obuća te rukavice i vreće za skupljanje otpada. Ako vam se ova ideja sviđa, a ipak vam je draže hodanje od trčanja odvažite se i krenite na plalk. Pojam je to koji opisuje hodanje i skupljanje smeća. Zašto biste se ovoga vikenda trebali pokrenuti i odličiti se za plogging? Osim što će vam priroda biti zahvalna, bit će vam zahvalno i tijelo. Ova aktivnost nudi brojne prednosti, pa za razliku od običnoga trčanja omogućuje veću potrošnju kalorija.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lorella Doherty (@lorella_doherty)

Uz to, plogging trkači prilikom skupljanja smeća se moraju sagnuti i spustiti u čučanj koji je jedna od najpopularnijih vježbi za gluteus. Tako je u pola sata moguće potrošiti otprilike 290 kalorija što je 50 kalorija više u odnosu na standardni oblik trčanja koji ne zahtijeva napore poput spuštanja. Sve ovo su jako dobro razlozi zašto biste se ovaj vikend mogli udružiti s najbližim krugom ljudi, družiti se, vježbati, brinuti za okoliš i uz sve to dobro se zabaviti.

Ako vam je potrebna dodatna inspiracija potražite ju na društvenim mrežama pretraživanjem objava pod hashtagom #plogging.

Moglo bi vas zanimati: PARETOVO PRAVILO 80/20: Primjenite Paretovo pravilo u poslu, prehrani, vježbanju i kućanstvu

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Instagram, Canva

Možda će vam se svidjeti