Plastika svuda oko nas! Usvojite navike kojima ćete povećati osviještenosti i brigu za okoliš

by Dalida Tomek

U današnjem svijetu gdje je plastika, još uvijek, na svakom koraku, njezino izbjegavanje može biti poprilično izazovan zadatak. Svjedočimo klimatskim promjena, a osim što se naš planet trenutno guši u dimu, on se guši i u plastici. Postoje brojne alternative kojima možete zamijeniti plastiku, a u tu se kategoriju obično ubrajaju materijali poput stakla, nehrđajućeg čelika i drva. Postoji niz jednostavnih navika koje možete usvojiti i tim koracima, koliko god oni mali bili, utjecati na mijenjanje trenutnog stanja i povećanje osviještenosti i brige za okoliš.

Plastika, plastika svuda oko nas

Ovaj materijal nalazi se gotovo posvuda, u našim uređajima, kućanskim aparatima, odjeći, a neka od najčešćih mjesta na kojima nailazimo na plastiku jesu namirnice i proizvodi koje svakodnevno kupujemo. Jasno, to je učinkovit i jednostavan način održavanja hrane svježom i sigurnom kao i kozmetike i kozmetičkih proizvoda čistim i sigurnim. Međutim, plastika vreba i na nekim drugim, manje poznatim, mjestima. U nastavku izdvajamo popis stvari u kojima možete pronaći plastiku, a neke od njih bi vas mogle i iznenaditi.

Kava, čajevi, žitarice, sir i brojni začini samo su neke od namirnica koje se najčešće pakiraju u plastiku. Kartonske kutije za mlijeko, uključujući i one od biljnih verzija, sadrže približno 20 % plastike dok preostali dio čini papir. Posežete li za metalnim limenkama trebali biste znati da su one obložene plastikom dok proizvodi za osobnu njegu prednjače po količini plastike. Osim što, većina njih, dolazi u plastičnim bočicama, mnogi šamponi, kreme i gelovi sadrže i sintetičke (plastične) polimere. Zubni konac i britvice za jednokratnu upotrebu često se izrađuju od plastičnih materijala.

Pažnju biste trebali obratiti i na sintetičke tkanine koje za vrijeme pranja izbacuju milijune mikroskopskih plastičnih vlakana koja na kraju završavaju u vodi. Osim toga maramice i pelene za bebe te ženski higijenski proizvodi također sadržavaju plastiku. Vanjski sloj dječjih pelena obično je izrađen na bazi nafte ili tkanina koje su obrađene plastike dok higijenska maramica za jednokratnu upotrebu sadrži oko dva grama plastike. U ovu kategoriju ubrajaju se i papiri za umatanje, omoti žvakaćih kuma, filteri za cigarete, ali i šalice za kavu za van koje su napravljene od papira često imaju podstavu od plastike.

Je li bioplastika dostojna alternativa?

Bioplastika je biorazgradiva ili kompostabilna plastika koja je izrađena od prirodnih tvari, a ova ideja se čini kao izvrsna alternativa uobičajenoj plastici. Međutim, postoji problem koji se odnosi na to da se većina bioplastike ne raspada u kućnim kompostima niti na odlagalištima već zahtijeva kompostiranje u posebnim objektima koji nisu dostupni prosječnim potrošačima.

Nije biorazgradiva, kao i konvencionalna plastika razgradit će se nakon mnogo godina. Mikroorganizmi ju mogu razgraditi, ali sami proces traje otprilike šest mjeseci. Postoje neke novije inačice bioplastike za koje se tvrdi da će se razgraditi u kućnim kopostima, ali za sada još uvijek nema dokaza da je tomu tako. Iza ove tri činjenice koje podržavaju, i kako bioplastiku opisuju, znanstvenici i proizvođači.

Kojim materijalima možete zamijeniti plastiku?

Nehrđajući čelik. Ovim izdržljivim materijalom možete zamijeniti šalice za jednokratnu upotrebu i posude u kojima nosite ručak, a najbolje od svega jest to što je nehrđajući čelik čvrst i jednostavan za čišćenje.

Staklo. Staklenke od meda ili džema prenamijenite i u njih pohranite namirnice, a možete ih i ukrasiti te kreirati unikatne poklone. Iako staklo nije biorazgradivo, odličan je odabir s obzirom na to da se dalje može ponovno upotrebljavati u kućanstvu.

Platinasti silikon. Izrađen je prvenstveno od pijeska, fleksibilan je i izdržljiv. Otporan je na toplinu pa u posudama od ovoga materijala možete kuhati i peći bez straha.

Omoti od pčelinjeg voska. Ovaj materijal izvrsna je zamjena za plastične omote, ali i plastične vrećice.

View this post on Instagram

A post shared by #Pčelarko (@pcelarko.omoti)

Organski materijali. Birajte organske materijale, a sa sobom uvijek nosite i platnenu vrećicu kako biste izbjegli kupovanje plastičnih.

Drvo. Drvo može zamijeniti plastiku u kućanskim predmetima kao što su četke za čišćenje, kuhinjski pribor i daske za rezanje.

Bambus. Bambus se može opisati kao lagan, izdržljiv,  brzorastući obnovljivi izvor koji se može kompostirati. Njime možete zamijeniti plastično posuđe i slamke.

Karton. Karton se u potpunosti može kompostirati u kućnim uvjetima sve dok nije premazan plastikom. Mnoge tvrtke danas svoje proizvode pakiraju u običan karton kako bi smanjile otpad. Karton se može upotrijebiti i kao zamjena za plastične spremnike za skladištenje u domu.

Moglo bi vas zanimati: Što sve možemo naučiti od moćne prirode?

Tekst: Ana Carević

Foto: Instagram, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!