Pješačke staze u blizini Zagreba za aktivno poslijepodne u prirodi

by Anđela Sabranović

Koje pješačke staze u blizini Zagreba poznajete? Iskoristite proljetne dane ispred nas za punjenje baterija nakon posla i svih obaveza. Odlazak u prirodu najbolji je bijeg od asfalta i užurbanog načina života, posebice u ove stresne dane kada nas rokovi stišću sa svih strana. Rijeke, jezera, šume i planine lijek su za svakodnevni stres. Šetnje prirodom posebno su zanimljive jer što ima ljepše od boravka na svježem zraku bez prevelike gužve?

Istražili smo šetnice i staze koje se nalaze u Zagrebačkoj županiji sve u neposrednoj blizini glavnog grada, ali i dovoljno daleko od njega da bi vam osigurale mir.

Grmoščica

Park-šuma Grmoščica nalazi se na zapadnom dijelu Zagreba, između kvartova Vrapče, Kustošija i Črnomerec. Staza koja vas očekuje nije nimalo zahtjevna pa je savršen izbor za lagane šetnje. Možete sa sobom povesti i mlađe članove svoje obitelji. Najbolje je krenuti iz Kustošije, nastaviti Grmoščicom srednjom i zatim Grmoščicom desnom. Ovdje postoji i vidikovac gdje se nalazi nekoliko klupica sa stolovima i s kojeg se pruža predivan pogled na grad.

View this post on Instagram

A post shared by Borna Filić (@oh_crop)

Ivančica

Ivanščica ili Ivančica je najviša i najveća planina Hrvatskog zagorja, a s istoimenim vrhom koji se smjestio na zavidnih 1061 m je najviša planina u Hrvatskoj sjeverno od Save. Idealna je za šetnje i planinarenja s južnijih strana od Budinščine, Zlatara i Lobora te strmih sa sjevera iz Ivanca i Lepoglave. Svi prilazni putevi pogodni za uspon, ali imajte na umu da su poprilično dugi. Na vrhu se nalazi planinarski dom Pasarićeva kuća te vidikovci s kojih se pruža pogled na cijelo Zagorje, Međimurje, a u ljetno doba i za vrijeme sunčanih dana moguće je vidjeti Julijske Alpi u Sloveniji. Dobro je znati i da Ivanščica obiluje izvorima pitke vode, a najviši je Mrzljak na koji ćete naići ako krenete preko Ivanca i Prigorca do vrha (za ovaj put potrebno vam je odvojiti 2-3 sata).

Medvednica

Svim Zagrepčanima Medvednica je uvijek prvi i omiljeni izbor kad je u pitanju odlazak na planinarenje. Idealno je odredište za aktivan odmor i opuštanje, a s koje god strane se uputite gore, uživat ćete u ljepoti šume i prirode koja vas okružuje. Na Medvednicu vode tri ceste i gotovo 80 pješačkih staza, a postoji i 9 međusobno povezanih kružnih biciklističkih staza. Vrh Medvednice, Sljeme, iznimno je lako dostupan sa svih strana, i za planinare i za izletnike.

Ako se odlučite na put automobilom, najbliže se može doći do Tomislavova doma (samo deset minuta udaljen je od vrha) i gornje stanice nekadašnje žičare (5 min od vrha). Najpopularniji usponi su svima dobro poznatom Leustekovom stazom od Tunela u Gračanima, Bikčevićevom stazom preko Puntijarke te usponi iz Šestina preko Kraljičina zdenca i Medvedgrada. Na Medvednici ćete naići na brojne planinarske domove i ugostiteljske objekte gdje možete odahnuti i uživati u domaćoj hrani.

Moglo bi vas zanimati i: 5 slapova koji su idealni za vikend izlet

Tekst: Slowliving.hr

Foto: instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!