Odmor s djecom – obratite pozornost na ove korake kako bi vaš odmor bio siguran i bezbrižan

by Dalida Tomek

Ljeto je omiljeno godišnje doba većini djece, a u njemu uživaju i roditelji. Iako obiteljski život može u ljetnim mjesecima postati užurban, važno je dobro se pripremiti kako bi svi članovi obitelji ostali zdravi i sigurni. Odmor s malom djecom sa sobom donosi i puno pitanja te razmišljanja o nizu faktora. Dugi ljetni dani ispunjeni su kupanjem, kuhanjem, putovanjima i zabavama na otvorenom, ali ljeto i vrućina nose niz opasnosti i rizika za djecu kao što su opasnost od opeklina, dehidracije kao i pojava bolesti koje su povezane s vrućinama. Kako biste u svakom trenutku imali sve pod kontrolom donosimo podsjetnik i šalabahter na što biste sve trebali obratiti pozornost kako biste uživali u godišnjem odmoru sa svojom obitelji.

Zaštitite djecu od sunca

Umjesto pasivnog mazanja djece zaštitnim faktorima, uključite ih u svakodnevnu jednostavnu edukaciju kako bi i sami postali svjesni da kupanje u satima između 11 i 16 nije pametna odluka te kako je visoki zaštitni faktor obvezan saveznik zdrave kože. Uz kremu za sunčanje djeci osigurajte i dodatnu zaštitu poput šešira i sunčanih naočala te ih prikladno odjenite. Kada niste u moru najbolje bi bilo potražiti hlad kako biste izbjegli izravno izlaganje suncu.

Budite oprezni za vrijeme djetetova boravka u moru ili bazenu

Kada birate plažu pobrinite se da je ulaz jednostavan, da ima službu za spašavanje te djeci nemojte dopuštati kupanje bez vas. S druge strane, ako odlazite na neki od lokalnih bazena, vodite računa na drugu djecu i njihovu igru kako bi vaše dijete ostalo sigurno. Najbolje bi bilo da, prije ljetnih avantura, dijete upišete na satove plivanja kako bi se u moru ili vodi osjećalo sigurnije.

Pripazite na iscrpljenost od vrućine i dehidraciju

Iscrpljenost čiji su uzrok visoke temperature i dehidracija dva su pitanja o kojima bi se trebalo više razgovarati i isticati njihovu važnost. Mala djeca, sve do vrtićke dobi, ne razumiju potrebe i želje pa tako ne prepoznaju znakove umora, žeđi i gladi. Kako bi se izbjegla iscrpljenost i dehidracija roditelji moraju obratiti pozornost na određene čimbenike. Potrebno je ograničiti aktivnosti po vrućinama i pobrinuti se da za vrijeme najvećih dnevnih vrućina djeca budu smještena u prozračenim i rashlađenim prostorijama. Za vrijeme boravka na otvorenom ne zaboravite dijete s vremena na vrijeme osvježite, a ako niste na kupanju poslužite se termalnom vodom u spreju ili hladnim ručnicima. U slučaju da su djeca aktivnija i trče, trudite se poticati pauze za odmor. Tijekom pauza potaknite ih da piju vode i jednu voće i povrće koje je bogato vodom i hidratizira. Uz to, birajte samo pamučne komade odjeće kako bi djeci bilo ugodnije i kako ne bi došlo do iritacija zbog grubih materijala u doticaju sa znojem.

Koristite se zaštitom od insekata

Osim komaraca, tu su i brojni drugi insekti koje privlače intenzivni mirisi. Zbog toga zaboravite na upotrebu sapuna, losiona ili gelova za tuširanje koji imaju jak miris, a neka se uz vas uvijek nađe što prirodniji sprej za zaštitu od insekata. Ako ipak dođe do ugriza, proučite savjete za njihovo liječenje ili se posavjetujte s liječnikom.

Razmislite o ljetnim aktivnostima

Ljeto je idealno vrijeme za ljetne aktivnosti, ali uz povećanu dozu opreza. Ako vaše dijete uči voziti bicikl, role ili romobil budite mu podrška, ohrabljujte svaki njegov potez i objasnite mu da je zaštita poput kacige ili štitnika, važan dio cijele priče. U kratkim ljetnim stankama i poslovima nikako ne ostavljajte djecu samu u automobilima jer boravak u prostorima vrlo visoke temperature i bez zraka može imati ozbiljne posljedice. U slučaju da dijete spava, neka vam ne bude žao probuditi ga i povesti sa sobom.

Moglo bi vas zanimati: Putna ljekarna: Popis stvari koje morate ponijeti sa sobom na odmor

Tekst: Ana Carević

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti