Na Kalnik u planinarsku šetnju, pa u Križevce na sladoled

by Nataša Krstičević
kalnik

Jeste li ikada obišli Kalnik? Ako se nazivate aktivnima, a još uvijek niste posjetili Kalnik, svakako ga upišite na svoj popis „to visit“ mjesta. Jer, naime, to je jedno od najpopularnijih planinarskih izletišta u Hrvatskoj. Ne čudi to, posebno ako znate da je ova gora u prosjeku visoka između 400 i 500 metara, a proteže se dužinom od 16 kilometara. Može se zaključiti da je Kalnik bogat stazama, od kojih su mnoge vrlo pristupačne, čak i za one koji nisu posebno vični planinarenju.

Kalnik se smjestio u blizini Križevaca, a veliki dio gore proglašen je zaštićenim krajolikom. U šetnji Kalnikom pronaći ćete brojne endemske vrste, a sami vrh nazvan je Vranilac po vranilovoj travi koja na njemu raste. Kalnik je naša najniža planina, vrh se nalazi na visini od 643 metra, ali to je ne čini niti najmanje nezanimljivom. Do vrha vodi nekoliko staza od planinarskog doma – neke strmije, neke laganije.

Izvrsna hrana

Planinarski dom Kalnik nalazi se na visini od 480 m/nv, a od njega uglavnom vode sve staze. Tamo možete i parkirati auto, ali morate imati na umu da je posljednji dio ceste poprilično strm, pa nije za neiskusne vozače ili neprikladne automobile. Hranu u domu je vrhunska domaća hrana koju hvale i poznati kuhari, pa nećete pogriješiti ako odlučite tamo ručati.

Možda najbolji izbor za obiteljski izlet je Poučna staza na Kalniku koja je izgrađena 1996. godine. Duga je oko 5 km, a trebat će vam oko dva do tri sata laganog hoda da je obiđete. Staza je kružna, odnosno počinje i završava kod planinarskog doma, što je veliki plus. Ako želite vidjeti vrh, možete na označenom dijelu skrenuti ka vrhu, pa se vratiti na stazu.

Za one iskusnije planinare, tu je Staza sedam zuba, odnosno sedam većih i manjih stijena na koje se možete popeti. Nekima je lakše dosegnuti vrh, nekima teže, a kod nekih si morate pomoći i postavljenim sajlama.

U neposrednoj blizini doma nalazi se i Stari grad Kalnik, tvrđava koju ne smijete propustiti posjetiti. Ostavite dovoljno vremena za obilazak tvrđave, jer ćete željeti obići je u miru.

U Križevce po sladoled

Kad ste već u tom kraju, bila bi šteta ne posjetiti grad Križevce. Ovaj grad kulture i tradicije očarat će vas svojom arhitekturom, svojom pristupačnosti i svojom – slatkoćom. Naime, upravo je u Križevcima sjedište naše poznate čokolaterije Hedona. U ovoj čoklateriji sve se radi ručno i s puno ljubavi, što možete osjetiti u svakom zalogaju slasne, ručno rađene čokolade.

U Choco baru Hedona u samom središtu Križevaca pronaći ćete njihovu originalnu čokoladu, ali i slastice, a posebno zanimljiv u ovim ljetnim danima bit će njihov sladoled.

Nadamo se da će vam ova ideja poslužiti kao ideja za neki od ljetnih izleta, a mi vam garantiramo da ćete uživati ma koga vodili sa sobom!

Moglo bi vas zanimati i: Staro selo Kumrovec – nepravedno zapostavljeno obiteljsko izletište

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva, Facebook

Možda će vam se svidjeti