Maslina Resort – Nenametljiva arhitektura koja se stapa s okolišem otoka Hvara

by Anđela Sabranović
Maslina resort

Kroz naš rad iz dana u dan nastojimo širiti svijest o tome kako na najbolji mogući način biti odgovoran prema sebi, prema drugima, ali i prema planeti na kojoj živimo. Zemlja je samo jedna i kao takva svima nama nesebično pruža najljepši dom koji možemo zamisliti.

Zato našu pažnju uvijek privuče sve ono što slavi prirodu na najljepši mogući način. Kada smo vidjeli da je slogan Maslina resorta “Mindful luxury” pomislili smo da bismo željeli znati više.
Kada smo pak vidjeli fotografije, bili smo sigurni da ćemo njihovu priču podijeliti i s vama. Razgovarali smo s Jelenom Bilić koja je inače Sales & Marketing Manager čudesnog Maslina resorta. Uvjereni smo da će hedonisti u vama uživati u sadržaju koji slijedi.

Na fotografijama možemo vidjeti kako Maslina Resort doista odiše luksuzom, ali na jedan suptilan i prirodi blizak način. Kao što možemo vidjeti jako vodite računa o tome da sve što radite bude u skladu s prirodom. Možete li nam malo više reći o tom ekološkom aspektu resorta, kako prilikom izgradnje, tako i danas u svakodnevnom poslovanju?

Maslina resort se doista vodi filozofijom koja se može opisati sloganom “Mindful Luxury” što podrazumijeva spoj personalizirane i profesionalne usluge, čudesne lokacije, iskrenog poštovanja okoliša te interijera čiji je dizajn istovremeno suvremen i chic, ali je i prikladan za obitelj.
Maslina resort nudi vrhunsko gostoprimstvo, a budući da je cijela priča nadahnuta otokom Hvarom, činimo sve što možemo da zaštitimo njegove  prirodne ljepote. To konkretno podrazumijeva inicijative protiv korištenja plastike, čišćenje lokalnih plaža i donacije za projekte lokalne zajednice.

Je li bilo izazovno izgraditi objekt koji će se uklopiti u već postojeću bogatu vegetaciju kojom je resort sa svih strana okružen?

Da, bilo je izazovno, ali vrijedi svega. Naša nenametljiva arhitektura stapa se s otočkim okolišem; pošumili smo drveće i zaštitili autohtone vrste, a naš interijer i eksterijer odaju počast prirodnom živom svijetu slaveći njegovu ljepotu kroz korištenje lokalnih materijala.
Nenametljiva arhitektura kao da lebdi prostorom, poput primjerice paviljona ukrašenih prozračnom drvenom fasadom koja se stapa s gustim alepskim borovima, starim maslinama i grmovima mirisnog otočkog bilja.

Maslina Resort je izgrađen od lokalnih materijala. Možete li na reći nešto više o tome?

Dizajn resorta je inspiriran s četiri prirodna elementa, što je pomoglo kreirati paletu boja koja je bila prvenstveno vođena Jadranskim morem, slanim ljetnim povjetarcem, biserno bijelim stijenama i gustom zelenom šumom.
Lokalni brački kamen, egzotično iroko drvo, brušeni mesing uz tonove zemlje su povezani paletom boja iz prirode. Interijeri su rađeni posebno po mjeri, a pažljivo birani vintage komadi upotpunjuju prostor koji je intiman, udoban i posebno dizajniran kako bi gosti istinski uživali.

Na vašoj stranici smo pročitali dirljivu poruku koja kaže kako vlasnici resorta žele da gostima prenesu emocije koje su i oni osjetili kada su prvi put posjetili mjesto na kojem je poslije izgrađen resort.

Što je to što u vašem resortu gosti posebno vole i zbog čega se rado vraćaju?

Mislim da je to povezanost s lokalnim okruženjem, ali i činjenica da ovdje ljudi mogu pobjeći od užurbanosti svojih normalnih života i poslova, te istinski opustiti tijelo i dušu.
Bez obzira radi li se o uživanju u našem Pharamatiq Spa centru ili pak u jednostavnom prepuštanju čarima pogleda na Jadransko more, Maslina resort je mjesto koje na svakom koraku gostima pruža istinski odmor. Kako bi cijelo iskustvo bilo potpuno, tu je i personalizirana usluga.

Što biste od gastronomske ponude resorta posebno izdvojili?

Podržavajući našu filozofiju Mindful Luxury, kulinarski fokus obuhvaća mediteransku prehranu koja je pod zaštitom UNESCO-a, ali dodaje suvremeni štih. Kuhinja poštuje lokalne namirnice i proizvođače te prepoznaje sezonske uvjete, s mnogim sastojcima iz našeg organskog vrta od 7000 m2. Dnevni a la carte jelovnici s opcijama degustacijskih jelovnika upotpunjeni su izborom pretežno hrvatskih i francuskih vina, žestokih pića te klasičnih i craft koktela inspiriranih otokom Hvarom. Kulinarski odjel nabavlja što više domaćih i sezonskih namirnica s idejom da imaju najkraći krug: „od zemlje do stola“. Jedan od ciljeva restorana je ostaviti naslijeđe kroz autentičnost uz poštovanje okoliša i zajednice.

Možete li nam za kraj reći kako je to biti na rukovodećoj poziciji, u odjelu prodaje i marketinga jednog ovakvog resorta i koji su to vaši načini na koje njegujete self-care i prisutnost u trenutku?

Mislim da boravak u ovakvom okruženju prirodno stvara osjećaj smirenosti, čak i kada imam najviše posla.
Osim toga cijenim to što imam mogućnost dijeliti sa svijetom priču kakvu ima Maslina resort. Imati posao u kojem istinski uživaš je prakticiranje prisutnosti u trenutku samo po sebi.

Moglo bi vas zanimati i: Postoje li u Hrvatskoj i – “zeleni” hoteli?

Razgovarala: Anđela Sabranović

Foto: Maslina Resort

Možda će vam se svidjeti