Kako i zašto održati obećanja koja dajemo sebi?

by Anđela Sabranović

Koliko puta vam se dogodilo da ste odlučno dali sebi obećanja kako od sutra počinjete s nekom promjenom i onda već poslije prve prepreke odustajete? Nama se to dogodilo vjerojatno bezbroj puta pa smo odlučili istražiti zašto je tako izazovno održati obećanja koja dajemo sami sebi.

Zašto odustajemo od promjena koje želimo?

Naš mozak je jednostavno programiran tako da voli komfor zonu i ne voli promjene. Dio našeg mozga, amigdala tumači promjenu kao prijetnju i oslobađa hormone za strah, borbu ili bijeg. Vaše tijelo vas zapravo štiti od promjena. To je razlog zašto će se toliko ljudi primjerice u organizaciji, kada im se predstavi nova inicijativa ili ideja – čak i ona dobra, s mnoštvom prednosti – oduprijeti.

Osim toga, kada ne ispunimo obećanje koje damo drugim osobama, oni će nas vjerojatno opisati kao neodgovorne i nepouzdane. S druge strane kada ne ispunimo obećanje koje smo dali sami sebi, nećemo se suočiti s konkretnom posljedicom, barem ne kratkoročno. Ipak, često nepridržavanje obećanja koja dajemo sebi vodi do nezadovoljstva i nedostatka samopouzdanja jer je samopouzdanje zapravo rezultat ispunjenih obećanja koje dajemo sebi.

Kako pobijediti otpor prema promjenama koji nam se prirodno javlja?

Definirajte svoje zašto

Svi znamo da je ključ bilo kakve ustrajnosti prije svega znati zašto nešto uopće želimo. Kada imamo svrhu određene akcije bit će nam puno jednostavnije održati obećanje koje dajemo sebi. 

Razmislite kakva osoba želite biti

Umjesto da mislite na neku konkretnu odluku, možete zamisliti kakva je osoba kakva oduvijek želite biti… Kakve su navike te osobe, kojim se poslom bavi, kako se osjeća u svom tijelu. Kada zamislite tu osobu razmislite koje su to promjene koje trebate uvesti u svoju svakodnevicu i svaki put kada poželite odustati sjetite se te svoje zamišljene osobe.

Unaprijed definirajte najsitnije detalje

Ako ste primjerice odlučili početi vježbati, definirajte točne dane u tjednu i satnicu. Možete to i trajno unijeti u svoj raspored. Ako unaprijed znate kako ste popodne ili navečer previše umorni, pokušajte trenirati ujutro prije posla. Tako ćete biti potpuno sigurni da vam neka obveza ne može poremetiti trening. Kada ste sve tako detaljno definirali, puno su manje šanse da ćete odustati.

Ignorirajte otpor koji se javlja u vašem tijelu

Kada znamo da je našem mozgu prirodno odbijanje promjena, znamo i da ga ponekad jednostavno trebamo ignorirati i zanemariti glasić u glavi koji nas sabotira da budemo osoba kakva doista želimo biti. To se posebno odnosi na odluke koje su dobre za naše mentalno i fizičko zdravlje. 

Naučite voljeti sebe

Ispunjavanje obećanja koja dajemo sebi je zapravo svojevrsni dokaz ljubavi prema sebi jer svjesno birate činiti ono što vas čini još boljom i dugoročno sretnijom osobom. Drugima odajemo poštovanje tako što ispunjavamo obećanja koja dajemo. Zašto onda na jednak način ne bismo iskazali i poštovanje sebi?!

Zato već danas zapišite koja su to obećanja koja ste dali sebi, a i dalje ih se ne pridržavate i krenite u promjene.

Moglo bi vas zanimati: 5 navika kojima ćete na jednostavan način osigurati kvalitetan san

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!