Kad ste posljedni put bili u kazalištu? Vrijeme je da odaberete neku od predstava!

by Anđela Sabranović

Kada vas je posljednji put osvojila neka kazališna predstava?

Ako nemate naviku redovito posjećivati kazalište, sigurno vam je povremeno potreban podsjetnik da se pokrenete i pogledate nešto zanimljivo. Potaknuti tim razmišljanjem, pregledali smo rasporede zagrebačkih kazališta i izdvojili nešto za vas. Nadamo se da će vam se svidjet naš izbor.

„Kako misliš mene nema?!“

Kazališni hit Teatra Exit se prikazuje od davne 2007. godine, ali i dalje oduševljava publiku.
Ako je kojim slučajem niste pogledali, ovo proljeće je idealno vrijeme. Inače u predstavi se radi o dva mladića koja se suočavaju s konstantnom besparicom što je zapravo prikaz moralnog i materijalnog siromaštva hrvatskog društva.
Iako na prvu izgleda kao da se radi o pesimističnom djelu, zapravo je ono upravo suprotno jer pokazuje kako je moguće očuvati vjeru u bolje sutra i u trenutcima najvećeg crnila. Raspored predstava i ostale detalje pogledajte ovdje.

“Naš razred”

Kazališna predstava “Naš razred” raslojava i dramski izlaže priču o skupini školaraca – Poljaka katolika i Židova – iz malog poljskog mjesta, koje je doživjelo sovjetsku i njemačku okupaciju čija represija u “posve običnim ljudima” budi demone okrutnosti i nasilja. Ova drama, s uspjehom izvođena na mnogim scenama u Europi, temeljena je na istinitom događaju. Raspored predstava i ostale detalje pogledajte ovdje.

“Zločin na Kozjem otoku”

Drama „Zločin na kozjem otoku“ djelo je Uga Bettija, jednog od vodećih talijanskih dramatičara u generaciji nakon Pirandella. Predstava govori o odnosima triju žena iz iste obitelji, i njihovoj sudbini koja je obilježena odlaskom Enrica – muža, oca i brata u obliku muškarca koji je bio glava obitelji. Raspored predstava i ostale detalje pogledajte ovdje.

“Ja od jutros nisam stao”

Moramo priznati da nas je kod ove predstave posebno privukao zanimljiv naziv. Dramski tekst “Ja od jutra nisam stao” uspješne dramatičarke i spisateljice Une Vizek, prvonagrađen na natječaju Marin Držić za 2017. godinu, praizveden je u ožujku 2019. godine u Satiričkom kazalištu Kerempuh u režiji Nane Šojlev.

Una Vizek progovara o rodnoj problematici, ali uz bitan sadržajni zaokret – stereotipizirane muške i ženske rodne uloge obrću se na duhovit, apsurdan i nekonvencionalan način, dok uvriježeni klišeji o dinamici muško-ženskih odnosa podliježu satiričkoj oštrici. Raspored predstava i ostale detalje pogledajte ovdje.

Moglo bi vas zanimati i: Ovo su svjetske atrakcije zbog kojih se turisti najviše žale

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Exit teatar, Gavella.hr, hnk.hr

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!