Evo kako možete uvesti održivost i u segment prehrane!

by Ana Carević

Održivost je postala jedan od najčešće korištenih termina u posljednje vrijeme, a osim u pogledu mode, prirode, gospodarstva i gradnje moguće je i hraniti se na održiviji način. Svaka, i najmanja promjena, miluje naš planet i nama samima pruža zadovoljstvo.

Jasno je da se promjene ne događaju preko noći, ali malim koracima i svjesnim odabirima svaki dan smo sve bliže napretku. Osim što je pravilna i uravnotežena prehrana važna za zdravlje, treba imati na umu da ona uvelike utječe i na održivost i okoliš.

Planirajte kupnju, ne kupujte nepotrebne namirnice

Vrlo je važno kupovati svjesno i organizirati se tako da sve namirnice iskoristimo. U trgovinama su česte akcije koje u prvi plan stavljaju proizvode kojima je rok trajanja kraći. Psihološki gledano, to utječe na ljude, koji bez potrebe za tim namirnicama posežu za njima. Osim toga, postoje podaci koji kažu da trećina svjetskih zaliha hrane svake godine propadne. Nažalost Hrvati u tim statistikama stoje na vrlo visokom mjestu.

Kupljene namirnice odložite u posude

Korak prvi jest izbjegavanje kupovine namirnica koje su upakirane u više slojeva plastike. Primjerice, umjesto jabuka zamotanih u plastičnu foliju možemo ih birati sami i pri tome se koristiti vlastitom platnenom vrećicom. Odlaganje namirnica u posude zadržat će njihovu svježinu i trajanje, a ujedno ćemo imati na umu kojim sve namirnicama baratamo i iskoristit ćemo ih na vrijeme. Isto tako, u ovom koraku važno je navesti da posude za odlaganje hrane možemo napraviti i sami koristeći se primjerice starim teglama.

Spremajte obroke kod kuće

Osim što na ovaj način znate što unosite u organizam, kuhanje kod kuće odličan je primjer održive prehrane. Masovna proizvodnja u svom procesu obuhvaća korištenje više ambalaže, plinova i otpada, a osim što ne sudjelujemo u tom činu spremajući obroke kod kuće možemo i uštedjeti. Dobro je naglasiti da se ostaci obroka mogu pohraniti u posude i iskoristiti za večeru ili idući ručak, a to je još jedno od načela održivosti i smanjenja količine otpada.

Trudite se kupovati lokalno uzgojenu hranu

Na ovaj način podupiremo lokalne poljoprivrednike, ali i brinemo za našu planetu. Svježe namirnice moguće je nabaviti na najbližoj tržnici, a u trenutcima kada smo primorani kupnju obaviti u većem trgovačkom lancu dobro je birati hranu koja dolazi iz Hrvatske. Uz to što će nam naše kumice ponuditi zdrave i svježe namirnice, smanjit ćemo konzumiranje hrane koja putuje čak i mjesecima do nas i tako negativno utječe na okoliš. Sezonske namirnice nutritivno su bogatije, a spoj njih i lokalnih proizvođača daje nam sigurnost da proizvodi nisu već mjesecima pohranjeni u hladnjačama i skladištima.

Konzumirajte što manje mliječnih proizvoda

Dobro je poznato da su mjesta na kojima se proizvode mliječni proizvodi jedni od najvećih zagađivača okoliša. Ovaj korak nas poziva na eksperimentiranje, a to znači da klasično mlijeko zamijenimo biljnim. Osim mlijeka najpopularniji mliječni proizvod svakako je sir kojega ne moramo izbaciti iz života već ograničiti njegovo konzumiranje.

Kompostirajte i uzgajajte vlastitu hranu – ključno je za održivost!

Život u stanu nije uvjet da izbjegavamo korak kompostiranja. Osim u vrtu, kompost se može napraviti i na balkonu te na taj način spriječiti da ostaci završe u otpadu. Većinu ostataka hrane moguće je kompostirati, a pri tome možemo dodati i vatu, bambus, papir ili karton. Osim što je važno kompostirati, dobro bi bilo uzgajati i vlastitu hranu. Ne mora biti riječ o velikim količinama jer se i najmanje promjene broje.

 

Moglo bi vas zanimati: Koja je najbolja hrana za mozak?

Tekst: Ana Carević

Fotografije: Pinterest

Možda će vam se svidjeti