DIY: Kuhinjski ručnici za višekratnu upotrebu koje možete napraviti

Održive promjene za zelenije kućanstvo

by Anđela Sabranović

Dok cijeli svijet polako postaje svjesniji ekoloških problema, smanjenje otpada postalo je glavni prioritet. Iako je na vladama i velikim korporacijama da učine najveće promjene, ne znači da i svi mi ne bismo trebali raditi na zelenim promjenama u našim životima i u našem kućanstvu. Pogotovo kada je u pitanju otpad, trebamo učiniti sve što možemo kako bismo smanjili količinu otpada kojeg stvaramo. Jedna stvar koju možemo svi učiniti u kućanstvu je smanjiti ili izbaciti korištenje papirnatih ručnika. Realno, svi znamo kako su kuhinjski ručnici nešto što trošimo doslovno nemilice. U nastavku saznajte kako to napokon promijeniti.

Problem otpada

Jedno područje na kojem možemo značajno utjecati je odbacivanje proizvoda za jednokratnu upotrebu kao što su papirnati ručnici. Iako su papirnati ručnici nedvojbeno praktični, oni pridonose stvaranju ogromnog otpada, s milijunima rola koje svake godine završavaju na odlagalištima. Vrijeme je da se vratimo u jednostavniju eru kada smo se savršeno snalazili bez papirnatih ručnika i prihvatimo održivu alternativu – DIY kuhinjske ručnike za višekratnu upotrebu.

Problem papirnatih ručnika

Papirnati ručnici postali su bitan dodatak u kućanstvima diljem svijeta zbog svoje neporecive praktičnosti. Međutim, ova pogodnost ima visoku cijenu za okoliš. Industrija papirnatih ručnika troši goleme količine resursa, od drveća do vode i energije. Štoviše, jednokratna priroda papirnatih ručnika rezultira nevjerojatnom količinom otpada koji puni odlagališta, pridonoseći krčenju šuma i degradaciji okoliša.

Ipak, nije bilo tako davno da su se ljudi snalazili i bez papirnatih ručnika. Koristili su platnene ručnike i krpe za čišćenje, brisanje prolivenog, pa čak i kao improvizirane salvete. Povratak ovoj praksi ne samo da smanjuje otpad, već također štedi novac i promiče održivost u našim domovima.

DIY kuhinjski ručnici za višekratnu upotrebu

Prelazak na DIY kuhinjske ručnike za višekratnu upotrebu jednostavan je i isplativ način da smanjite svoj utjecaj na okoliš. Ovi se ručnici mogu lako izraditi od stare tkanine, poput pamuka ili lana, i mogu poslužiti u razne svrhe u vašem domu. Evo kako možete napraviti svoj vlastiti:

Potrebni materijali:

 • Stara tkanina – Potražite pamučne ili lanene materijale u svom ormaru ili posjetite trgovine rabljenom robom za stare stolnjake, posteljinu ili čak odjeću koja se može promijeniti.
 • Škare – Za rezanje tkanine na željenu veličinu.
 • Šivaći stroj ili igla i konac – Za sigurno šivanje rubova.

Upute:

 1. Odaberite i pripremite tkaninu – izrežite odabranu tkaninu na kvadrate ili pravokutnike željene veličine. Uobičajena veličina kuhinjskih ručnika je oko 30×30 cm, ali možete ih prilagoditi svojim željama.
 2. Obrubite rubove – Presavijte rubove tkanine otprilike pola centimetra i pričvrstite ih na mjesto. Zatim ih zašijte šivaćim strojem ili ručno zašijte jednostavnim šavom kako biste spriječili da se rub pohaba.
 3. Pranje i upotreba – Nakon šivanja, dobro operite svoje DIY kuhinjske ručnike kako biste omekšali tkaninu i uklonili sve ostatke. Sada su spremni za upotrebu.

Nove platnene krpe

Ako ste odlučili da želite napraviti ovu zamjenu, ali umjesto stare tkanine želite ipak koristiti novu tkaninu i to je ok. Dugoročno će i dalje biti isplativije. Možete kupiti novi materijal, ili čak novi paket kuhinjskih krpi koje vam se sviđaju. Njih možete koristiti tako da jednu krpu izrežete na 4 komada i onda obrubite. Na taj način dobiti ćete veću količinu manjih krpa koje možete koristiti kao papirnate ručnike odnosno za brisanje prolivenog, za čišćenje ili kao ubruse. Ako ne znate sami obrubiti krpu, odnesite kod lokalne šnajderice da vam ona to napravi. To će i dalje biti dosta povoljno, a taj jedan paket vam može trajati godinama. Zamislite samo koliko biste papirnatih ručnika potrošili u to isto vrijeme.

Zašto su višekratni kuhinjski ručnici bolji i održiviji

 • Smanjeni otpad – upotrebom tkanina za višekratnu upotrebu eliminirate potrebu za jednokratnim papirnatim ručnicima, značajno smanjujući kućni otpad.
 • Isplativost – DIY kuhinjski ručnici su isplativ izbor. S vremenom vam štede novac jer više ne morate stalno obnavljati zalihe jednokratnih papirnatih ručnika.
 • Trajnost – Ručnici od tkanine su izdržljivi i mogu izdržati mnoga pranja, osiguravajući dulji vijek trajanja od papirnatih ručnika za jednokratnu upotrebu.
 • Prilagodba – možete personalizirati svoje DIY kuhinjske ručnike odabirom uzoraka tkanine i boja koje odgovaraju dekoru vaše kuhinje.
 • Svestranost – Ovi se ručnici mogu koristiti za čišćenje, brisanje ruku, pokrivanje hrane i više, što ih čini vrlo svestranim.
 • Održivi život – prihvaćanje tkanina za višekratnu upotrebu usklađeno je s održivim i ekološki prihvatljivim stilom života, smanjujući vaš utjecaj na okoliš.

U svijetu u kojem su smanjenje otpada i održivost najvažniji, prelazak s jednokratnih papirnatih ručnika na DIY kuhinjske ručnike za višekratnu upotrebu mala je promjena koja može imati veliki utjecaj. Usvajanjem ove ekološki prihvatljive alternative ne samo da pridonosite zelenijem planetu, već i inspirirate druge da slijede isti primjer. Dakle, zgrabite malo stare tkanine, upalite šivaći stroj i zakoračite prema održivijem kućanstvu koje je svjesnije otpada. Vaša kuhinja, i Zemlja, bit će vam zahvalni.

Moglo bi vas i: Detoksikacija vašeg doma: 12 koraka do zdravog kućanstva

Tekst: Tina Sarajlić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!