ALOE VERA: Kako ju uzgajati i kako brati njene listove?

by Vjera Pađen

Aloe vera, jedna je od najboljih i najzahvalnijih sobnih biljaka koju možete uzgojiti, kombinira svoj dobar izgled s laganom njegom, a uz to pruža mnoge ljekovite blagodati. U nastavku donosimo savjete kako je uzgojiti, pravilno brati njene listove i sakupljati ljekoviti gel.

Ljudi uzgajaju aloe veru ( Aloe barbadensis ) tisućama godina. Jedna je od najčešće korištenih ljekovitih biljaka od kada postoji čovjećanstvo. Ako se pitate: “Kako i ja mogu uzgajati aloe veru?” ovdje smo da vam pokažemo da je briga o ovoj biljci u vašem domu jednostavna. 

Aloe vera: Kako ju uzgajati?

Prvi korak u njezi ove biljke je shvatiti da je ova biljka mesnata i sočna. Poput kaktusa, sukulenti se najbolje snalaze u suhim uvjetima. Kada uzgajate biljke aloe vere, posadite ih u mješavinu zemlje za kaktuse ili u običnu zemlju za sobne biljke koja je dopunjena dodatnim pijeskom. Također pripazite da lončanica ima puno drenažnih rupa. Biljke aloe vere ne podnose stajaću vodu.

Jedna važna stvar u kod njege sobnih biljaka, pa tako i aloe vere je da im je potrebna svjetlost. Aloe vera treba jaku svjetlost, pa je najbolje držati je na prozoru okrenutu prema jugu ili zapadu. No pripazite, jer previše svijetla može oštetiti biljku i njene listove. Okrenite lončanicu u kojoj se nalazi jednom ili dva puta tjedno tako da svake strane biljka dobiva podjednako osvjetljenje. To pomaže uravnotežiti izgled biljke, jer biljni listovi rastu prema sunčevoj svjetlosti. Održavajte sobnu temperaturu iznad 15 °C i ne izlažite biljke temperaturama ispod nule.

Znate li što je aloin? Upravo je veličina biljke i količina aloina u listovima biljke proporcionalna količini svjetlosti koju biljka dobije. Aloin je najvažniji sastojak koji aloe vera posjeduje. Starijim biljkama više godi sunce, dok mladim biljkama više odgovara sjena. 

Zalijevanje sobne biljke aloe vere

Sljedeći važan aspekt načina uzgoja biljke aloe je pravilno zalijevanje biljke. Prije zalijevanja tlo biljke aloe vere mora se potpuno osušiti. Kad se biljka aloe zalije, tlo treba temeljito natopiti vodom, ali pustiti da voda slobodno odlazi iz tla. Najčešći razlog umiranja biljke aloje je taj što je vlasnici prečesto zalijevaju ili ne dopuštaju da se voda cijedi. Nemojte činiti tu grešku kada se brinete o sobnim biljkama aloe.

Aloe vera – kako pravilno odrezati listove?

Ono što je čini savršenom biljkom je to što se unutar svakog lista nalazi gel koji pruža brzo ublažavanje opeklina, posjekotina i uboda buba. Zamislite aloe veru poput ormarića s prirodom, s ljekovitim svojstvima dostupnim u svakom trenutku. Nije teško naučiti kako rezati biljku aloe kako bi se iskoristila njena ljekovita svojstva. Sve što vam treba je nož i, naravno, aloe vera s dovoljno lišća.

Kada režete list aloe, najbolje je ukloniti cijeli list kako bi vaša biljka izgledala dobro. Jednostavno izrežite list što bliže glavnoj stabljici. Uvijek je bolje prvo sakupljati lišće s dna biljke. To su stariji listovi i bit će deblji. Izrezani listovi zadržavaju ožiljke, pa ako odrežete vrh lista, završit ćete s listom smeđeg vrha. Nakon rezanja lista, držite ga iznad neke posude kako bi žućkasti gel iscurio. Ovo je dio biljke koji ne želite koristiti. U ovom trenutku, izrezani kraj lista možete trljati na opeklini ili posjekotini za brže zacjeljivanje.

Kako sačuvati ubrane listove aloe vere?

Da biste sačuvali izrezane listove aloe (one od kojih niste sakupili sav gel), cilj je održavati list vlažnim omotavanjem odsječenog kraja u omotač koji zadržava vlagu (poput omota od pčelinjeg voska, ili aluminijske folije). Cijeli list, uključujući zamotani kraj, stavite u vrećicu, zatvorite i spremite u hladnjak. List bi trebao ostati svjež, što vam omogućuje da uzmete više umirujućeg gela. Ovu tehniku ​​koristite kada vam je potreban list aloe za liječenje opeklina, ali želite pričekati da se gel iskoristi i za drugu upotrebu.

Uzgoj sobnih biljaka aloe vere nije samo jednostavan, ali obitelji može opskrbiti izvor gela za liječenje raznih osipa i opeklina. A uz to i dobro izgleda, što je također fantastično!

Moglo bi vas zanimati: Prirodni resursi: Znate li kojih šest prirodnih resursa najviše iskorištavamo?

Tekst: Vjera Pađen

Slike: Pexels, Pinterest

Možda će vam se svidjeti