Ako ste vegan ili vegetarijanac, u ovim ćete zemljama uživati!

by Anđela Sabranović
vegan

Kad ste vegetarijanac ili vegan, stvari mogu biti poprilično komplicirane što se tiče obroka vani. Da, stvari se definitivno popravljaju i sve je puno bolje nego prije tek desetljeća, ali svejedno nije baš jednostavno pronaći vege hranu.

Prehrana koja se temelji na mesu, odnosno hrani životinjskog porijekla, još uvijek je najprisutnija diljem svijeta. No, neke su zemlje ipak manje orijentirane na takvu prehranu, nego neke druge. U nekim zemljama ćete ipak imati više opcija od, na primjer, miješane salate ili tikvica. Isto tako, mnogi se sve više okreću vege načinu života zbog njegova manjeg utjecaja na okoliš.

Poznata obitelj blogera koja vodi blog Asher & Lyric napravila je istraživanje na temelju svojih putovanja, odnosno seljenja po svijetu, te su sastavili popis zemalja u kojima će vam biti lakše biti vegan ili vegetarijanac. Uzimali su u obzir postotak populacije koja se izjašnjava kao vege, te broj restorana koji nude vegansku i vegetarijansku hranu.

Indija na vrhu

Na vrhu popisa našla se Indija, što i nije posebno iznenađujuće. Ne samo da se Indija može pohvaliti velikim brojem vegetarijanaca, nego se u zemlji proizvodi izrazito veliki postotak voća i povrća u usporedbi s relativno malo mesa i morske hrane.

Meksiko je na drugom mjestu popisa, a voće i grahorice su ono što se u ovoj zemlji najviše proizvodi. Broj veganskih i vegetarijanskih restorana je vrlo visok, kao i broj osoba na vege prehrani. Slijede ga Brazil i Vijetnam, te Izrael.

Zanimljivo je vidjeti i napomenuti da zemlje koje su na gornjem dijelu popisa nisu bogate zemlje. Naime, nije iznenađujuće da je meso daleko češće u zemljama s bojim standardom. No, dok se nekoć cijenilo meso i smatralo se odrazom bogatstva, sve se više na vege prehranu gleda kao na daleko pozitivniji izbor.

Velika Britanija se tako našla na 13. mjestu, a SAD na 22., dok je 29. mjesto, od 37 zemalja uzetih u obzir, zauzela Australija.

Evo svih 10 najbolje rangiranih zemalja:

  1. Indija
  2. Meksiko
  3. Brazil
  4. Vijetnam
  5. Izrael
  6. Kina
  7. Grčka
  8. Tajland
  9. Slovenija
  10. Italija

Moglo bi vas zanimati i: Dokumentarci nakon kojih ćete razmisliti o veganskoj prehrani

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti