5 učinkovitih načina za smanjenje plastike u vašem kućanstvu

by Anđela Sabranović

Plastika se uvukla u svaki kutak naših kućanstava. Od pakiranja hrane do predmeta za kućanstvo i proizvoda za osobnu njegu, plastika nas okružuje u raznim oblicima. Odvojite trenutak da pregledate svoj dom i vjerojatno ćete pronaći brojne predmete izrađene od plastike ili pakirane u plastiku: boce za vodu, posude za hranu, vrećice za kupnju, četkice za zube i još mnogo toga. Imperativ je da poduzmemo mjere kako bismo smanjili svoj plastični otisak kod kuće i donosili održivije odluke.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli One Earth – One Ocean e.V. (@oneearthoneocean)

Plastika je postala sastavni dio našeg svakodnevnog života, nudeći praktičnost i svestranost u različitim oblicima. Međutim, ne može se zanemariti štetan utjecaj plastike na okoliš i naše zdravlje. Onečišćenje plastikom pokazalo se kao jedan od najhitnijih globalnih izazova, jer se nakuplja u našim oceanima, odlagalištima otpada i ekosustavima, uzrokujući nepopravljivu štetu u prirodi. 

Proizvodnja i odlaganje plastike doprinosi emisiji stakleničkih plinova i iscrpljuje ograničene resurse. Također, plastika se ne može biološki lako razgraditi već se razgrađuje na manje čestice poznate kao mikroplastika, koje se dalje infiltriraju u hranidbeni lanac i utječu na ljudsko zdravlje. Osim mikroplastike koja se uvlači u sve pore zemlje, ali i u naša tijela, mnoga plastika sadrži i otrovne kemikalije poput ftalata, bisfenola A (BPA) i polivinil klorida (PVC) koji mogu dospjeti u hranu, vodu i zrak. Ove kemikalije povezuju se s hormonskom neravnotežom, reproduktivnim problemima, razvojnim problemima kod djece i određenim vrstama raka. Smanjenjem potrošnje plastike možemo smanjiti izloženost tim štetnim tvarima i zaštititi svoju dobrobit.

Zašto bismo trebali smanjiti upotrebu plastike

Razumijevanje štetnih učinaka plastike i poduzimanje mjera za smanjenje njezine upotrebe presudno je za očuvanje našeg planeta. Smanjenje potrošnje plastike nije samo ekološki imperativ već i moralna odgovornost. Svjesnim odabirom smanjenja ovisnosti o plastici doprinosimo očuvanju prirodnih resursa, zaštiti biološke raznolikosti i ublažavanju klimatskih promjena. Prihvaćanjem održivih alternativa inspiriramo druge da slijede naš primjer, što dovodi do šireg pozitivnog utjecaja. Osim toga, smanjenje upotrebe plastike može nam dugoročno uštedjeti novac jer se odlučujemo za višekratnu upotrebu, izdržljive i dugotrajnije alternative.

U nastavku donosimo pet učinkovitih načina za smanjenje plastike u vašem kućanstvu:

1. Prihvatite vrećice i spremnike za višekratnu upotrebu

Jedan od najjednostavnijih načina za smanjenje plastičnog otpada je zamjena jednokratnih plastičnih vrećica i spremnika alternativama za višekratnu upotrebu. Investirajte u čvrste vrećice za višekratnu upotrebu i ponesite ih sa sobom kad god idete u kupovinu namirnica. Kako ih ne biste zaboravili, držite ih pred vrata, u autu ili u ruksaku. Slično tome, odlučite se za spremnike za višekratnu upotrebu za spremanje ostataka, pakiranje ručkova ili nošenje grickalica u pokretu. Spremnici od nehrđajućeg čelika, stakla i silikona odličan su izbor koji su izdržljivi, svestrani i bez štetnih kemikalija.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli EQUA boce za vodu (@equa_hrvatska)

2. Odaberite održive alternative za hranu i piće

Kuhinja je žarište plastičnog otpada. Smanjite potrošnju plastike donošenjem održivih izbora kada su u pitanju hrana i piće. Umjesto pojedinačno zapakiranih grickalica, kupujte na veliko i čuvajte ih u spremnicima za višekratnu upotrebu. U sve više trgovina mnoge proizvode poput sušenog voća, sjemenke, žitarice, grahorice, možete pronaći i kupiti na veliko, samo neka vam uđe u naviku nositi vlastite višekratne vrećice ili kutije. Izbjegavajte kupovati zapakirano voće i povrće već na tržnici kupujte nezapakirano. Zamijenite plastične boce za vodu bocama od nehrđajućeg čelika ili staklenim bocama za višekratnu upotrebu i neka vam uđe u naviku da svoju bocu vode uvijek ponesete sa sobom prije izlaska iz kuće.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ZeroWasteCroatia (@zero.waste.croatia)

3. Odlučite se za ekološki prihvatljive proizvode za osobnu njegu

Proizvodi za osobnu njegu, kao što su boce šampona, četkice za zube i britvice za jednokratnu upotrebu, često doprinose plastičnom otpadu. Istražite ekološki prihvatljive alternative poput krutih šampona, sapuna za tijelo, krutih deodoranta ili maslaca za tijelo koji eliminiraju potrebu za plastičnim bocama. Ako već niste, vrijeme je da prijeđete na četkice za zube od bambusa ili drugih biorazgradivih materijala. Umjesto jednokratnih brijača odaberite one sa zamjenjivim oštricama kako biste smanjili plastični otpad. Potražite ambalažu bez plastike i prirodne sastojke u proizvodima za osobnu njegu kako biste dodatno smanjili svoj utjecaj na okoliš.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lush Croatia (@lushcroatia)

4. Recite ne jednokratnoj plastici

Izazovite raširenu kulturu plastike za jednokratnu upotrebu tako što ćete reći ne predmetima poput plastičnih slamki, pribora za jelo i posuda za van. Nosite slamku za višekratnu upotrebu izrađenu od nehrđajućeg čelika, bambusa ili silikona kada ste vani. Držite pribor za jelo za višekratnu upotrebu u torbi ili automobilu, tako da ne morate pribjegavati plastičnom posuđu kada jedete u pokretu. Prilikom narudžbe za van, obavijestite restoran da vam ne treba plastični pribor za jelo ili višak ambalaže.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ZeroWasteCroatia (@zero.waste.croatia)

5. Pravilno kompostirajte i reciklirajte

Pravilno gospodarenje otpadom ključno je za smanjenje onečišćenja plastikom. Uspostavite sustav recikliranja u svom domu i educirajte se o tome što se može, a što ne može reciklirati u vašem području. Smanjenjem ukupne količine otpada, neizravno smanjujete potražnju za plastičnom ambalažom i proizvodima.

Poduzimanje koraka za smanjenje potrošnje plastike u vašem kućanstvu ključan je i opipljiv način doprinosa očuvanju našeg planeta. Prihvaćanjem alternativa za višekratnu upotrebu, donošenjem održivih izbora i minimiziranjem plastike za jednokratnu upotrebu, aktivno smanjujete svoj plastični otisak i inspirirate druge da slijede isti primjer. Počnite s uvođenjem jedne po jedne promjene i postupno uključite više održivih praksi u svoj svakodnevni život. Zajedno možemo značajno utjecati i stvoriti zdraviju, čišću i održiviju budućnost za generacije koje dolaze.

Moglo bi vas zanimati i: Plastika svuda oko nas! Usvojite navike kojima ćete povećati osviještenosti i brigu za okoliš

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Instagram, Canva, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!