Zašto vam ne treba omekšivač za rublje 

Loša strana omekšivača za rublje i zdravije alternative

by Anđela Sabranović

Desetljećima je omekšivač bio glavna stvar u rutinama pranja rublja, obećavajući mekšu, svježiju odjeću i ugodan miris. Međutim, kako postajemo svjesniji okoliša i zdravlja, bitno je preispitati svoje izbore. U nastavku saznajte više o tome zašto biste trebali prestati koristiti omekšivače i istražiti održive, bolje alternative za vaše rublje i planet.

Loša strana omekšivača rublja

Postoje razni negativni učinci omekšivača, a ovo su neki od najbitnijih:

Utjecaj na okoliš

Jedan od najuvjerljivijih razloga za odbacivanje omekšivača je njihov negativan utjecaj na okoliš. Većina komercijalnih omekšivača za rublje sadrži niz štetnih kemikalija, poput ftalata i sintetičkih mirisa. Ove tvari mogu naštetiti vodenim ekosustavima kada ih ispere rijeke i oceani, oštećujući divlje životinje i zagađujući izvore vode.

Osim toga, proizvodnja i transport ovih proizvoda doprinose emisiji ugljika i potrošnji energije. Izbacivanjem omekšivača iz svoje rutine pranja rublja, možete značajno smanjiti svoj ugljični otisak.

Iritacija kože i alergije

Omekšivači često sadrže alergene i iritirajuće spojeve koji mogu izazvati razne probleme na osjetljivoj koži. Neki ljudi dožive osip, svrbež i alergijske reakcije kada su izloženi ovim kemikalijama. Odabir režima pranja rublja bez omekšivača može pomoći da izbjegnete različite kožne probleme. 

Oštećenje tkanine

Ironično, omekšivači mogu naštetiti upravo tekstilu koji bi trebali štititi. Kemikalije u omekšivačima mogu s vremenom razgraditi vlakna vaše odjeće, što dovodi do smanjene izdržljivosti i vijeka trajanja. Osobito su prirodna vlakna poput pamuka podložna ovom propadanju.

Što više istražujemo omekšivače, saznajemo sve više neugodnih činjenica. Jeste li znali da od 212 omekšivača i maramica za sušilicu koje je grupa za zaštitu okoliša analizirala na “opasnosti po zdravlje ili okoliš”, 72,1% je rangirano kao visoka do najveća zabrinutost, a samo 11,8% rangirano kao niska ili najmanja zabrinutost. Neki jesu ok, ali zapravo velika većina su zabrinjavajući. Osim toga, do 2025. se očekuje da će svijet potrošiti 22,72 milijarde dolara na omekšivače. Sav taj novac uložen u sve te plastične boce sa sredstvom koje baš nije dobro za nas. Posebno je zbunjujuće i jer znamo da postoje stvarno sjajne alternative.

Održive alternative omekšivaču

Sada kada razumijemo zašto treba izbjegavati omekšivače, istražili smo neke održive i bolje alternative koje donosimo u nastavku.

Vunene kuglice za perilicu i sušilicu rublja

Kuglice za sušenje vune su ekološki prihvatljivo rješenje za omekšavanje i smanjenje vremena sušenja. Djeluju miješanjem i odvajanjem odjeće tijekom ciklusa sušenja, što omogućuje bolji protok zraka. Kao bonus, kuglicama možete dodati nekoliko kapi eteričnih ulja za prirodan, osvježavajući miris. 

Osim mehaničkog djelovanja, kuglice također apsorbiraju vlagu, dodatno skraćujući vrijeme potrebno za sušenje odjeće. Ta apsorbirana vlaga ima dvostruku ulogu u smanjenju statičkog prianjanja. Većina statičkog prianjanja dolazi od prekomjernog sušenja; ali kako kuglice otpuštaju apsorbiranu vlagu kako sušenje napreduje, uvjeti za nakupljanje statičkog elektriciteta su minimalizirani. Također pomažu kod nabora, uklanjaju dlake kućnih ljubimaca s odjeće i pomažu da se ručnici i posteljina ne zapletu.

Učinkovite su, isplative jer se mogu koristiti godinama, nisu otrovne za ljude i planet i ne sadrže plastiku. Ovo je jedna od zaista najboljih alternativa, a mogu se koristiti i za perilicu i za sušilicu.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Praonica Lukšija | Pranje rublja | Čišćenje objekata (@praonicaluksija)

Ocat

Bijeli ocat je svestrana i održiva zamjena za omekšivače. Pomaže omekšati odjeću, smanjuje statičko prianjanje i uklanja neugodne mirise. Jednostavno dodajte 1/4 do 1/2 šalice bijelog octa u dozator omekšivača vaše perilice tijekom ciklusa ispiranja.

Soda bikarbona

Soda bikarbona još je jedna sigurna i isplativa alternativa omekšivaču rublja. Pomaže omekšati odjeću, ukloniti neugodne mirise i ukloniti mrlje. Dodajte 1/2 šalice sode bikarbone svom rublju zajedno s deterdžentom.

Sušenje na zraku

Najodrživija opcija od svih je ostaviti svoju odjeću da se osuši na zraku. Objesite ih na uže za rublje ili upotrijebite stalak za sušenje, smanjujući potrošnju energije i produžujući vijek trajanja svoje odjeće.

Održivi omekšivači rublja

Ako još uvijek želite miris i mekoću tradicionalnih omekšivača rublja, potražite ekološke i prirodne alternative. Neki brendovi nude biorazgradive omekšivače na biljnoj bazi koji ne sadrže štetne kemikalije i bolji su za okoliš.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli pero® (@prskajodsrece)

Vrijeme je da ponovno razmotrite korištenje konvencionalnih omekšivača i usvojite održivije i superiornije alternative. Na taj ćete način smanjiti svoj utjecaj na okoliš, izbjeći iritacije kože i sačuvati kvalitetu svoje odjeće. Bilo da se odlučite za ocat, kuglice za sušenje vune, sodu bikarbonu, sušenje na zraku ili održive omekšivače, možete uživati u čistom, mekom rublju svježeg mirisa bez ugrožavanja svog zdravlja ili planeta. Prebacite se danas i zakoračite prema zelenijoj i ugodnijoj budućnosti.

Moglo bi vas zanimati i: Napravite jednostavno domaći sapun s biljnim čajem

Tekst: Tina King

Foto: Instagram, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!