Wabi-sabi: prihvatite nesavršenost, usporite i obratite pažnju na ljepotu ispod površine

by Vjera Pađen
wabi-sabi-slowliving

Minimalizam, jednostavnost i prirodnost karakteristike su Japana i Dalekog istoka, a upravo je to porijeklo wabi-sabi koncepta. U današnjem svijetu prepunom stresa, visokih zahtjeva od drugih, ali od samih sebe, težnjom za savršenstvom i materijalnim bogatstvima ovaj koncept ne vidi svrhu već nalaže odmor od puke težnje za savršenošću i idealima. Wabi-sabi je filozofija koja teži stilu života u kojemu smo povezani s prirodom, a samim time i sa samima sobom dok ljepotu vidimo svuda oko sebe. Osim što se ova filozofija odnosi na pogled na život, uspjehe i neuspjehe koji nas prate, moguće ju je primijeniti i u načinu odijevanja, arhitekturi i uređenju doma.

Kako bismo bolje razumjeli sami koncept najbolje ga je raščlaniti na korijene riječi wabi-sabi. Naime wabi označava jednostavnost, nestalnost, nesavršenost i skromnost dok sabi sugerira da je ljepota smještena ispod površine onoga što vidimo ili pak onoga što u početku doživljavamo slomljenim. Također, wabi nas poziva da otvorimo svoje srce i odvojimo se od taštine materijalizma kako bismo umjesto toga mogli iskusiti duhovno bogatstvo. Dakle, wabi-sabi koncept nas potiče da neprestano tražimo ljepotu u nesavršenosti i prihvatimo ono što jesmo, da ostanemo u sadašnjem trenutku te cijenimo jednostavne i prolazne životne faze. Podsjeća da su sve osobe, stvari, kao i sami život nestalno, nepotpuni i nesavršeni. Težnja i potraga za savršenstvom je uzaludna jer je ono nemoguće i nestalno. Pitate se kojim koracima je najbolje voditi se do ovakvoga mindseta? Pa, krenimo!

Sve oko vas, uključujući i vas, u nesavršenom je stanju. Ne težite savršenstvu već izvrsnosti.

Priroda se mijenja i sve u prirodi se mijenja. Savršenstvo karakterizira stanje cjelovitosti i nepromjenjivosti, pa s obzirom na to teško da nešto može biti savršeno. Stoga, ova filozofija želi nas poučiti činjenici da su sve stvari, od života do onih materijalnih, nestalne, nepotpune i nesavršene. Iako je lekcija jasna, naš um se katkad izgubi pri čemu neupitno sudjeluju i društvene mreže, pa zaboravlja da savršenstvo ne postoji. 

Tijelo po pravilima koja nam se nameću bit će prihvaćeno od društva, dobivat će more komplimenata na osnovi svoje savršenosti. Birat ćemo savršen put u karijeri, savršenoga partnera, ljude koji će nas okruživati, a sve to na temelju savršenstva koje nam je unaprijed netko propisao. Vrijeme da tu puku savršenost, koja je naizgled nedohvatljiva, zaboravimo jer je stanje istinske ljepote uistinu svuda oko nas. Nismo ni svjesni kojom brzinom slijedimo savršenost s mišlju da nismo dovoljno dobri. Ako ispunimo propise koji nalažu da s 50 godina moramo izgledati kao da nam je 25 bit ćemo prihvaćeni i osjećati se dovoljno dobro? Starenje je divan proces i prirodni ciklus života, a svo iskustvo i bore smijalice na vašemu licu govore najviše.

Usporite i pojednostavnite. Jedino tako ćete osjetiti radost života.

Kako se ne biste u jednom trenutku zapitali u čemu je zapravo poanta cijele životne priče usporite i svoj život učinite jednostavnijim. U trenutku kada usporite postat ćete prisutniji, stvorit će se mjesto za razmišljanje, postavljanje pitanja, a samim time postat ćete i svjesniji sebe. Osobe koje uspore zapravo same sebe dovedu za zaključka da preuzbrzani tempo života jednostavno nije održiv, a često je put i do samosabotirajućega ponašanja. U laganom životnom tempu stvara se mjesto za emocionalni i mentalni pogled u kojemu je moguće analizirati postupke koji potencijalno vode do ponašanja kojim sami sebi štetimo. Kada ovaj korak uspješno usvojite primjetit ćete da ćete si češće postavljati pitanje što trebam ukloniti. Fokus više neće biti na pukom dodavanju već na uklanjanju svih nepotrebnih stavki iz života pa je upravo to jedan od razloga zašto ćete prilikom sljedeće selidbe imati znatno manje posla. Polako i jednostavno, to je jedini način na koji ćete osjetiti potpunu radost života. Uživat ćete puno više pa ćete jutarnje sunce na balkonu, zalijevanje cvijeća i ispijanje prve kave doživjeti puno drugačije u odnosu na vrijeme kada su to bile tri rutine koje su bile odrađene.

slowliving-2-wabi-sabi

Cijenite ljepotu svih stvari. Posebnu pažnju obratite na ljepotu koja se skriva ispod površine.

Kako vam zvuči da svoje ožiljke, kao i komadiće slomljenih predmeta zalijepite tekućim zlatom i na taj način kreirate zlatne ožiljke? Oblik umjetnosti poznat pod nazivom Kintsugi vodi se time i nalaže da se dijelovi slomljenje keramike zalijepe tekućim zlatom kako bi poprimili posebnu notu savršenosti. U životu svi dani, sve prilike, događaji, iskustva i poznanstva ne završavaju sretno i s velikim uspjehom. Njihov neuspjeh odražava se posebno na naše emocionalno stanje, ali nije rijedak slučaj ni fizičkih ožiljaka. Iz takvih događaja izvucite poruku i nemojte se povući i sakriti od drugih kao ni od sebe samih. Zalijepite ožiljke zlatom, dignite glavu i krenite dalje!

Moglo bi vas zanimati: Lagom: švedski tip sreće. Na kojim ga je sve poljima moguće provoditi?

Tekst: Ana Carević

Možda će vam se svidjeti