Vikend ideja: Istražite Labin, šareni istarski dragulj

by Dalia Žmegač-Kunić

Šareni istarski gradić Labin obavijen je nevjerojatnim šarmom i smjestio se na istočnoj obali Istre. Šetnja njegovim živopisnim uskim uličicama u vašu će dušu bez sumnje otisnuti nezaboravna sjećanja. Kako biste ga bolje upoznali i istražili, donosimo vam zanimljivosti o Labinu koje će vas zasigurno potaknuti da krenete putem Istre na vikend izlet.

Bogata povijest „mjesta gdje se rađa svjetlost“

Stari Kelti su Labin zvali mjestom na brdu gdje se rađa svjetlost. Zamislite, kakav moćan opis jednog grada. Specifični geografski položaj Labinu je u povijesti donosio brojne prednosti zbog čega je bio omiljeno okupljalište kada su bili u pitanju sajmovi, razmjene robe i brojna društvena događanja. Srednjovjekovna jezgra grada skriva predivne kamene uličice i trgove te povijesne građevine poput palače Negri i crkve sv. Stjepana.

Na samom vrhu, pak, dočekat će vas legendarna Fortica, vidikovac na kojem se nalazi jedan top i koji nudi divan pogled na Učku i Kvarner.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Labin Rabac Tourist Board (@visitlabinrabac)

Grad umjetnika

Gradska galerija nudi bogatu zbirku lokalnih, ali i internacionalnih umjetničkih djela. Ljubitelji umjetnosti posebno mogu uživati u Labinu jer je on dom više od 30 akademskih umjetnika, a ima i dugogodišnju tradiciju održavanja kulturne manifestacije Labin Art Republika.

Svatko tko ga posjeti, znat će da ovaj grad nije samo okupljalište umjetnika već mjesto gdje se umjetnost živi i diše punim plućima. Osim gradske galerije, u Labinu se krije i tradicijska keramičarska manufaktura te Park skulptura Dubrova u kojoj su izložena neka od velikih umjetničkih djela na otvorenom. Tijekom boravka u Labinu istražite kulturne i gastronomske događaje uz koje možete itekako obogatiti cjelokupni doživljaj ovog predivnog istarskog grada.

Prirodni sklad

S jedne strane okružen planinom, a s druge Kvarnerom, Labin je središte prepuno znamenitosti, ali i prirodnog sklada. Zbog toga je lako pronaći zanimaciju za aktivni odmor. Na raspolaganju su vam, između ostaloga, biciklizam, planinarenje, ronjenje ili jedrenje. Iako Labin nema položaj tik uz obalu, samo nekoliko minuta voženje automobilom odvest će vas do predivnih uvala poput Prkloga, Girandelle ili Rapca gdje ćete u bilo koje doba godine pronaći kristalno čisto more i zaigrane morske valove. Dok se spuštate prema Rapcu, ne propustite otkriti tajne Negrijeve spilje u kojoj ćete pronaći i izvor. Još jedan divan način za istraživanje Labina, ali i istočne strane Istre je vožnja biciklom. Staze jesu dosta zahtjevne, ali iskustvo i pogledi koje ćete doživjeti tijekom bicikliranja vrijedni su svakog napora. Ovdje možete pogledati popis svih biciklističkih staza u regiji. Također, postoje i tzv. bike hoteli koji nude smještaj blizu biciklističkih staza, prilagođenu sportsku prehranu, posebne vrste wellnessa, radionice za popravak bicikla i još mnogo toga prilagođenu avanturistima. Pretražite smještaj ovdje.

Moglo bi vas zanimati i: Safari je savršena opcija za obiteljski izlet. Ovo su 4 lokacije u Hrvatskoj koje će vas oduševiti

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels, Dalia Žmegač-Kunić

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!