Sat za planet Zemlju – u subotu navečer gasimo svjetla

by Nataša Krstičević
sat za planet zemlju

Sat za planet Zemlju – ne zvuči taj sat puno, ali bolje išta nego ništa. No, znate li o čem se radi?

Vjerojatno ste čuli, jer se ova akcija organizira od 2007. godine, kad je u Sydneyu organiziran događaj na kojem su ugašena sva svjetla. Tako se i danas u vrijeme kad se provodi akcija Sat za planet Zemlju, gase sva svjetla. No, dobro, naravno da se ne ugase sva svjetla na svijetu, ali poanta je da ih se ugasi što više.

Sat za planet Zemlju organizira međunarodna organizacija WWF – World Wildlife Fund, organizacija za očuvanje divljeg života i ugroženih vrsta. Obilježava se u više od 185 država i teritorija, a sudjelovanjem u toj akciji simbolički iskazujemo svoju podršku prirodi i našem planetu.

Kad gasimo svjetla?

Ako želite iskazati svoju potporu ovoj akciji i simbolički sudjelovati, ugasit ćete svjetla na sat vremena u subotu, od 20.30 do 21.30. Ne, ne morate tih sat vremena provesti u mrklom mraku – iako, to ne bi trebalo predstavljati neki preveliki problem. Ugasite svjetla koja vam ne trebaju u tom razdoblju, te tako iskažite svoju podršku ovom našem domu, Zemlji i divljem životu na njemu.

Naravno, to nije sve i tu nije priči kraj. Neće tih sat vremena doslovno nešto značiti za planet niti za život na njemu. Sat za planet Zemlju trebao bi poslužiti samo kao poticaj da to činimo češće, te da aktivno sudjelujemo u svojoj zajednici i činimo što možemo na lokalnoj razini.

Ono na što ova akcija želi ukazati je svakako – svjetlosno zagađenje. Da je to globalni problem, postalo je jasno kad je 2016. godine objavljen Svjetski atlas zagađenja neba umjetnom rasvjetom. Na tom prikazu može se vidjeti koliko je svjetlosti u određenom dijelu Zemlje noću.

Zašto je to loše?

Puno je razloga zašto je prekomjerno svjetlosno zagađenje loše.

  • Trošimo previše energije – a nije potrebno naglašavati zašto to nije dobro u pogledu očuvanja okoliša
  • Uznemirujemo ekosustav i divlji život – umjetno svjetlo ima dokazano negativan utjecaj na mnoga živa bića, kao što su ptice, sisavci, insekti, a tu su i biljke. Noćne životinje spavaju danju, a aktivne su noću, a uz svjetla u gradovima noć gotovo da više i ne postoji.
  • Štetno je za ljudsko zdravlje – ljudi funkcioniraju na temelju cirkadijalnog ritma, koji se zbog previše izlaganja svjetlu može poremetiti, te utjecati na proizvodnju melatonina (koji djeluje kao antioksidant, potiče san, popravlja imunitet, smanjuje kolesterol…).
  • Astronomi vide slabije – možda vam se ovo ne čini kao neki opravdan razlog, ali itekako jest. Ako slabije vide ono što promatraju, njihovo je proučavanje zvjezdanog neba otežano, pa će se isto dogoditi i s njihovim otkrićima. A niti ne znamo koliko nam znače.
  • Ne vidimo zvjezdano nebo – treba li vam objašnjenje za ovo?

Dovoljno?

Dakle, ako u subotu, 26. ožujka, pristanete ugasiti sva svjetla koja vam nisu potrebna u razdoblju od 20.30 do 21.30 – ništa se ključno neće dogoditi. Ali ćete iskazati svoju podršku našem planetu. Nešto kao kad izvjesite transparent ili zapalite svijeću. No, osjećat ćete se bolje, garantiramo.

S druge strane, ako smatrate da biste željeli učiniti nešto više, raspitajte se u zajednici postoje li organizacije koje se bore za zaštitu okoliša, pa im se pridružite.

Moglo bi vas zanimati i: Zero waste vodič za početnike

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti