Pronašli smo 5 efikasnih načina kako se nositi s obavezama tokom zaposlenog dana

by Vjera Pađen

U užurbanoj svakodnevnici često nas napusti koncentracija i izgubimo se u naletu zadataka koje smo trebali obaviti za taj dan. Ostati u toku sa svim obavezama definitivno može biti izazov kada je naša pažnja usmjerena na više različitih mjesta odjednom i čini se da je svaka obaveza neodgodiva.

Zbog toga je važno (p)ostati organiziran kako biste ublažili stres, olakšali stvari i bili sigurni da radite željenim tempom i intenzitetom. Pronašli smo 5 efikasnih načina kako se iznijeti s obavezama na zaposlen dan.

Ustanite rano

Rano ustajanje i započinjanje dana prije svih ostalih zaista vas čini produktivnijima. Mnoge uspješne dame ustaju rano i završavaju važne zadatke prije devet sati ujutro. Kad ostatak svijeta počinje raditi, one su već postigle toliko toga. Ovo će vam dati poticaj i pomoći u motivaciji za ostatak dana.

Napravite listu obaveza

Pisanje liste obaveza za sutra, nakon radnog dana, može vam uvelike pomoći. Pomoću planera možete organizirati svoj savršen dan. Ne samo da možete otići u krevet i opustiti se, znajući da su svi vaši zadaci zapisani i da ne morate razmišljati o obavezama do sutra, već i sama činjenica kada vidite zadatke ispisane na papiru može vam pomoći kada je u pitanju određivanje prioriteta i redoslijeda u kojem trebate izvršavati obaveze.

 

Radite redovne pauze

U super užurbanim danima možda mislite da uobičajene pauze nisu moguće, ali u današnje je vrijeme mnogo važnije raditi redovite pauze. Kratke pauze između zadataka pomažu vašem mozgu da se odmor pa bilo da je to kratka šetnja po kući ili kuhanje omiljenog čaja…  pauze planirajte u svom danu.

Koristite štopericu

Korištenje štoperice može vam pomoći da se usredotočite na zadatke na određeni vremenski period nakon čega slijedi kratka pauza. Dokazano je da poboljšava fokus, a uz bolji fokus možete puno brže završiti listu obaveza.

Ne uzimajte si puno zadataka

Ako znate da vas čeka izuzetno težak dan, ne preuzimajte više zadataka, razgovarajte sa odgovornim licem i objasnite pritisak koji osjećate.

 

Moglo bi vas zanimati: Ovi plodovi jeseni najbolji su izvor zdravlja

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti