Održivi modni brendovi koje ćete voljeti i koji dostavljaju u Hrvatsku

Naših top 12 najboljih održivih modnih brendova

by Anđela Sabranović

Iako je industrija odjeće poznata kao jedan od sektora koji najviše zagađuje, postoji niz globalnih brendova koji strastveno pokreću promjene.

Od prekomjerne potrošnje vode do upotrebe štetnih kemikalija i stvaranja golemih količina otpada, tradicionalna modna industrija ostavila je neizbrisiv trag na planetu. Kao odgovor na ove brige za okoliš, održivi modni brendovi, s ciljem revolucioniranja industrije daju prioriteta ekološkim praksama. U Hrvatskoj je potražnja za održivom modom u porastu, što je dovelo do pomnijeg razmatranja brendova koji ne samo da donose stil, već i doprinose zdravijem planetu. Zbog toga smo napravili popis nama najdražih održivih svjetskih brendova koji dostavljaju u Hrvatsku.

Razumijevanje održive mode

Održivi modni brendovi razlikuju se od tradicionalnih pandana davanjem prioriteta etičkim i ekološki prihvatljivim praksama u cijelom opskrbnom lancu. Ovi brendovi fokusirani su na smanjivanje svog ugljičnog otiska, smanjenje otpada i često korištenje ekološki prihvatljivih materijala. Od organskog pamuka do recikliranih tkanina, održivi modni brendovi predani su donošenju odgovornih odluka koje donose korist i potrošačima i planetu.

Zašto odabrati održive brendove?

Ako ste se ikad zapitali što je to drugačije što nude održivi brendovi, po čemu su točno posebni, dobro je istražiti brendove pojedinačno jer svaki nudi drugačije prakse, ali generalno se sve svodi na nekoliko najbitnijih:

Utjecaj na okoliš – Održivi modni brendovi daju prednost ekološki osviještenim materijalima i etičkim proizvodnim procesima, značajno smanjujući utjecaj industrije na okoliš.

Etičke radne prakse – Mnogi održivi brendovi osiguravaju poštene plaće i sigurne radne uvjete za svoje radnike, promičući društvenu odgovornost unutar modne industrije.

Dugotrajnost i kvaliteta – Održiva moda potiče bezvremenski dizajn i visokokvalitetne materijale, promičući dugotrajnost odjeće i smanjujući potrebu za stalnim zamjenama.

Inovacija – Održivi brendovi često vode u usvajanju inovativnih tehnologija i praksi koje kasnije može usvojiti šira industrija.

Top 12 održivih modnih brendova 

Patagonia

Patagonia je često hvaljena kao jedna od najodrživijih tvrtki na planetu i to s dobrim razlogom. Tvrtka koja se bavi proizvodnjom vanjske odjeće predstavlja progresivnog i inovativnog lidera u modnoj industriji, s poslovnim modelom koji se vrti oko izrade kvalitetnih predmeta koji odolijevaju testu vremena. Patagonia nudi raznoliku ponudu vrhunske odjeće, uključujući majice koje upijaju vlagu i vodoodbojne hlače za planinarenje, a sve imaju minimalan utjecaj na okoliš. Nepokolebljiva predanost Patagonije korištenju 98% recikliranih materijala i njezin transparentan pristup rješavanju pitanja okoliša pokazuju njezinu istinsku brigu za dobrobit planeta.

Reformation

Brend je poznat po svom elegantnom i održivom dizajnu, jednako kao i svojim naporima da smanji utjecaj svog poslovanja na okoliš. Stavljajući održivost u središte svog poslovanja, brend daje prioritet smanjenju potrošnje otpada, vode i energije ulaganjem u infrastrukturu zelene gradnje. Reformation pedantno prati ugljični i vodeni otisak svojih proizvoda, omogućujući tvrtki da izračuna njihov učinak zahvaljujući inovativnoj tvrtki RefScale. To se zatim sažima u izvješće i šalje potrošačima tromjesečno kako bi se osiguralo da robna marka ostane transparentna. Na njihovoj stranici ćete pronaći predivnu odjeću za svaku prigodu, napravljenu od ekoloških materijala i s pažnjom prema okolišu.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Reformation (@reformation)

People Tree

Kao pionir poštene trgovine, People Tree proizvodi etičku i održivu modu, promičući transparentnost i ekološki prihvatljive prakse u cijelom lancu opskrbe. Kao jedan od prvih održivih modnih brendova, People Tree daje prioritet okolišu od svog osnutka 1991. Tvrtka je bila pionir u modnoj industriji, a njezina temeljna misija bila je ostati pouzdan i dosljedan tijekom posljednja tri desetljeća. Kako bi se to postiglo, svaki proizvod koji nudi People Tree pridržava se najviših etičkih i ekoloških standarda tijekom cijelog životnog ciklusa.

Veja

Veja je poznata po svojim modernim i održivim tenisicama izrađenim od ekološki prihvatljivih materijala kao što su organski pamuk i divlja guma. Brend daje prioritet transparentnosti u svojim proizvodnim procesima. Veja je također partner s Atelier Sans Frontières, organizacijom koja pomaže ljudima koji su bili u zatvoru ili na drugi način imaju problema s pronalaskom posla, da zapošljavaju radnike za pripremu narudžbi.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli VEJA (@veja)

Thought

Thought nudi održivu i bezvremensku odjeću izrađenu od prirodnih materijala poput organskog pamuka i konoplje. Marka se usredotočuje na smanjenje utjecaja na okoliš i promicanje svjesnog konzumerizma.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Thought (@thoughtthebrand)

Nudie Jeans

Poznat po predanosti održivom traperu, Nudie Jeans naglašava organski pamuk i transparentne proizvodne procese. Brend također nudi besplatnu uslugu popravka svojih traperica.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Nudie Jeans co (@nudiejeans)

Alohas

Brend je poznat po svojoj modernoj i održivoj obući i donosi dašak ekološki osviještenog luksuza na modnu scenu. Alohas se ističe svojom predanošću transparentnosti i etičkim praksama. Osim što koristi odgovorne materijale, njihove popularne “Nomad” sandale i “Rocky” čizme predstavljaju savršen spoj modernog dizajna i održivosti. Odabirom Alohas komada možete samouvjereno zakoračiti u svijet održive mode bez kompromisa u stilu.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ALOHAS | On-demand Fashion (@alohas)

Sézane

Sézane je francuski brend koji besprijekorno kombinira bezvremensku eleganciju s posvećenošću održivosti. Od pažljivo odabranih materijala do etičkih proizvodnih praksi, Sézane daje prioritet stvaranju mode koja traje. Ovaj pariški brend ima jednostavan cilj – stvoriti visokokvalitetne, savršeno krojene komade dizajnirane da se nose zauvijek. Tijekom svojih 10 godina u industriji, etiketa se i dalje usredotočuje na artikle ograničene količine, radeći s alternativnim modelom koji je jednako kreativan, inovativan i ekološki prihvatljiv. 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sézane (@sezane)

Pangaia

Pangaia je na čelu inovativne i održive mode. Ovaj brend koristi vrhunske tehnologije i ekološke materijale za stvaranje odjeće koja je istovremeno moderna i ekološki osviještena. Brend je poznat po svojim živim bojama i udobnom dizajnu. Kolekcija “Seaweed Fiber” i serija “Botanical Dye” prikazuju predanost brenda pomicanju granica održive mode. 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli PANGAIA (@pangaia)

Stella McCartney

Pionir u održivoj modi bez okrutnosti, Stella McCartney nudi luksuzan i održiv dizajn, koristeći inovativne materijale poput vegetarijanske kože. McCartney je poznata kao jedan od pionira u etičkom dizajnu i izaziva taj stereotip, od toga da nikada ne koristi kožu ili krzno do pomoći okolišu zaštitom ugroženih šuma.

Bite Studios

Bite Studios je švedski brend koji predstavlja primjer minimalističkog luksuza i održivosti. Poznat po čistim linijama i bezvremenskom dizajnu, BITE STUDIOS se fokusira na korištenje organskih i prirodnih materijala u svojim kreacijama. Bite (akronim za By Independent Thinkers for Environmental Progress) su osnovala u Stockholmu četiri suosnivača s kombiniranom strašću prema održivosti. Minimalistički brend, izrađen od certificiranih organskih tkanina, sastoji se od 20 fiksnih stilova koji se ažuriraju sezonski, promičući ideju bezvremenske odjeće koja je napravljena da traje. 

House of Dagmar

House of Dagmar je švedski brend koji besprijekorno spaja skandinavsku estetiku s održivim praksama. Brend je posvećen odgovornoj nabavi i etičkoj proizvodnji, stvarajući modu koja je istovremeno elegantna i ekološki prihvatljiva. 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli House of Dagmar (@houseofdagmar)

Moglo bi vas zanimati i: Zašto vam ne treba omekšivač za rublje

Tekst: Tina King

Foto: Instagram, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!