Nokti su odraz zdravlja: prepoznajte promjene na vrijeme

by Ana Carević

Sve ono što unosimo u organizam ili čega u organizmu nedostaje vidljivo je na našoj koži, ali i noktima. Oni su pokazatelj zdravlja pa je zbog toga važno pratiti promjene koje se na noktima događaju. Zdravi i lijepi nokti nisu isključivo važni zbog estetike već oni pružaju zaštitu od ozljeda krajevima prstiju. Prepoznajte promjene na noktima na vrijeme i otkrijte koje su to preporuke za zdrave i lijepe nokte.

Prepoznajte najčešće promjene na noktima

Krhki i lomljivi nokti. Njihov uzrok su najčešće gelirani nokti, često korištenje odstranjivača laka za nokte kao i sredstava za čišćenje. Ljeti je dobro čuvati nokte i ako često plivate u bazenima čija voda također može uzrokovati krhke i lomljive nokte. Osim toga, takvi nokti mogu biti i posljedica gljivičnih infekcija te manjka vitamina A i C te biotina u organizmu.

Žuti nokti. Iako se žuti nokti mogu povezati s problemima sa štitnjačom, respiratornim bolestima, psorijazom ili dijabetesom, oni su najčešće plod vrlo čestog lakiranja ili pušenja. Međutim, obratite pozornost, ako su nokti žuti, zadebljani i skloni pucanju može biti riječ i o gljivičnoj infekciju te je potrebno što ranije krenuti s liječenjem.

Bijele točkice. Bijele točkice ili mrljice po noktima najčešće nisu znak za uzbunu te je najvjerojatnije da se radi o nekom oštećenju na području korijena. One će izrasti zajedno s noktom, a uz to mogu biti znak da tijelu nedostaje cinka.

Promjena oblika nokta. Ako nokti rastu zakrivljeno i zaobljeno prema dolje te su pri tomu, najčešće, krajevi prstiju natečeni ta promjena može upućivati na bolesti srca, jetre, bubrega ili pak upalnu bolest crijeva. S druge strane, nokti koji se uvijaju prema gore mogu biti znak nedostatka željeza, upućivati na anemiju ili neku od srčanih bolesti.

Tamne mrlje. Tamne mrlje koje se stvaraju na noktima, a nisu posljedica neke od trauma na noktu, označavaju hitan posjet liječniku jer njihov uzrok može biti melanom.

Nokti se mijenjaju s godinama te se brzina njihova rasta smanjuje, često su tanji, bez sjaja i suhi. Potrebno je održavati ih zdravima kako ne bi došlo do gljivičnih infekcija, a nerijetko se pojavljuju i problemi s cirkulacijom. Uzimanje lijekova također može ostaviti posljedice na noktima pa oni s vremenom mogu postati lomljivi i osjetljivi. Međutim, sve je to moguće nadomjestiti pravilnom njegom, uravnoteženom prehranom te dodacima prehrani. Izbjegavajte usku i neudobnu obuću jer ona može dovesti do urastanja noktiju što može biti vrlo bolno te pripazite na njihovo rezanje kako sami ne biste uzrokovali urastanje noktiju u meso.

Prevencija za zdrave nokte

Osigurajte dovoljan unos vitamina, minerala i bjelančevina. Zaštitite nokte prilikom obavljanja kućanskih poslova te ispod gumenih rukavica dodajte i pamučne koje puno bolje čuvaju nokte. Počastite svoje nokte kupkom, odaberite neko od ulja i namačite nokte oko 30 minuta te im kasnije pružite i bogatu hidrataciju hranjivim kremama. Izbjegavajte namakanje ruku u toploj vodi koja sadrži sredstva za čišćenje, a u slučaju da primijetite smeđe ili crne mrlje koje nisu uzrok udarca ili neke druge traume nokta obavezno se javite dermatologu. Nakon pranja ruku pobrinite se da ih dobro osušite jer voda koja se zadržava dodatno isušuje kožu i nokte. Izbacite naviku grickanja noktiju i zanoktica kako ne biste oštetili okolno tkivo i na taj način izazvali infekciju.

Moglo bi vas zanimati: Ljeto i menstruacija: čuvajte intimno zdravlje

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti