Nakupljanje nereda postat će prošlost uz ove neobične savjete

by Anđela Sabranović

Smeta vas nered? Naučite se kako jednom zauvijek pobijediti nered u domu uz ove praktične, jednostavne i pomalo neobične savjete koji će vam pomoći da živite sretnije u vašem omiljenom urednom životnom prostoru.

Ideja o jednostavnom životu s manje stvari mnogima zvuči privlačno. Naučiti kako svoj dom držati urednim (i kao rezultat toga, svoj život) ne mora biti toliko bolno kao što neki to misle. A prednosti su brojne.

Koje su to prednosti sprječavanja nakupljanja nereda u vašem domu?

Manje za čišćenje. Čišćenje je već dovoljno dosadan posao, ali ako morate čistiti stvari za koje nemate emocionalne vezanosti (ili još gore, ne volite ih), čišćenje kuće postaje mnogo stresnije.

Manje za organiziranje. Pronalaženje stvari odjednom postaje lakše. Stvari više jednostavno ne “nestaju”. Zapravo se možete kretati svojim domom i uživati ​​u prostoru, umjesto da se krećete po stvarima koje vam stoje na putu.

Manje stresa. Gledajući oko sebe nered, prizor koji izaziva mučninu, osjećate stres znajući da je vaš dom dovoljno pretrpan. Zar ne bi bilo lijepo kad biste se mogli osvrnuti oko sebe i vidjeti dom koji volite?

Ok, sada znate kakve prednosti ima uredan život, ali možda ne znate kako to postići i odakle krenuti, a da to bude što jednostavniji proces. U nastavku pročitajte nekoliko neobičnih savjeta koji djeluju i koji će spriječiti nakupljanje neželjenog nereda.

Ovo su odlični savjeti za sprječavanje nakupljanja nereda u vašem domu:

Počnite sa samo 5 minuta čišćenja dnevno. Ako ste novi u održavanju urednosti doma, polako možete početi sa samo pet minuta dnevno.

Imajte kutiju za donacije. Nabavite kutiju gdje ćete ostavljati stvari koje vam ne trebaju i potrudite se napuniti je što brže kako biste mogli donirati.

Prihvatite izazov 12-12-12. Pronađite 12 predmeta za bacanje, 12 za doniranje i 12 za povratak u svoj pravi dom.

Gledajte na svoj dom očima posjetitelja koji vam prvi put dolazi. Lako je “zaboraviti” kako vaš dom izgleda novom posjetitelju. Uđite u svoj dom kao da posjećujete dom prijatelja. Zapišite svoj prvi dojam o tome koliko je dom čist i organiziran i unesite promjene.

Zatražite pomoć od prijatelja. Neka prijatelj ili član obitelji prođe kroz vaš dom i predloži pregršt velikih predmeta koje ćete baciti ili dati nekome drugome. Ako branite predmet i želite ga zadržati, vaš se prijatelj mora složiti s vašim razlogom. Ako se ne slože, vrijeme je da se toga riješite.

Upotrijebite metodu s četiri kutije. Nabavite si četiri kutije i označite ih: smeće, poklonite, zadržite ili reciklirajte. Počnite od bilo koje prostorije. Nemojte preskočiti niti jednu stavku, bez obzira koliko to beznačajno smatrali. To može potrajati danima, tjednima ili mjesecima, ali pomoći će vam da vidite koliko predmeta stvarno posjedujete i točno ćete znati što učiniti sa svakom stavkom.

Ne odustajte

Decluttering ili raščišćavanje doma nije jednokratni projekt. To je konstanta i uzastopni proces. Naravno, i dalje ćemo gomilati stvari tijekom godina. Bit će tu i predmeta koje ste voljeli u jednom trenutku svog života, a koje ćete jednog dana možda prerasti ili ih više nećete koristiti. Nastavite prakticirati gore navedeno i naučit ćete pronaći ravnotežu između onoga što dodajete u svoj dom i onoga čega se možete riješiti. Zapamtite, nered nije dobar. Želite moći vidjeti svoje omiljene predmete, pronaći ono što tražite i upotrijebiti ono što imate. Ako ste dobro obavili posao s početnim postupkom raščišćavanja i ako ste namjerni što unosite u svoj dom, održavanje uređenog doma ne mora biti težak proces. Na kraju, to će biti samo uobičajena navika koju slijedite.

Moglo bi vas zanimati: Uredite svoj dom po načelima minimalizma i oslobodite se stresa

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Pinterest, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!