Načini za stvaranje poticajnog radnog okruženja

by Dalia Žmegač-Kunić

Možda prilikom zamišljanja idealnog i poticajnog radnog okruženja većina najprije pomisli na dizajn i uređenje prostora u kojem se radi, to nije jedino i najvažnije za motivaciju i produktivnost. Za uspjeh u poslovanju, radno okruženje je važno jer neke boje dokazano potiču određena raspoloženja i bolje kognitivne sposobnosti, dok biljke pročišćavaju prostor, a ergonomske stolice primjerice utječu na očuvanje pravilnog držanja tijekom dugotrajnog sjedenja i slično. Međutim, to nisu jedini načini kako biti kreativniji, inovativniji i spremniji na suradnju. Na dobrobiti unutar radnog okruženja utječu i sljedeće značajke.

Inovativna tehnologija

Tehnologija nam olakšava funkcioniranje, to je sigurno. No, user-friendly tehnološki alati osim lakšeg funkcioniranja donose i nešto puno važnije, a to je ubrzanje radnih procesa i povećanje efikasnosti što je važno svakom poslodavcu jednako kao i zaposleniku.

Podrška i razvoj

Svakom zaposleniku, odnosno osobi koja svakodnevno odlazi na posao važno je da se dobro i zadovoljno osjeća i da osjeća da je koristan i uspješan u onome što radi. Međutim, napretka uz stagniranje nema, zato je itekako važno omogućiti sebi i onima za koje smo odgovorni da otkriju prilike za razvoj novih vještina. Uz razne edukacije, dobivamo sretnije, motiviranije i angažiranije zaposlenike spremne dati najbolje od sebe.

Timski rad

Uvijek potičite timski rad. Kao pojedinci možemo biti uspješni i sretni, ali ono što možemo učiniti za neku tvrtku kao tim je daleko vrjednije. Na opuštenim radionicama mogu se izroditi brojne ideje koje će za tvrtku učiniti puno više nego što bi to bilo na običnom uštogljenom i dosadnom sastanku.

Ispravan balans

Pravilna ravnoteža između privatnog i poslovnog, donosi opuštenije, sretnije i inspirativnije zaposlenike. Radno vrijeme se s razlogom tako zove, zato prekovremeni sati i vikendi nisu opcija za odrađivanje zaostataka. Kada se unutar radnog vremena osoba pravilno rasporedi i fokusira, prekovremeni neće niti biti potrebni, dok dolaskom kući zaposlenik dobiva opuštenost koju i zaslužuje.

Poticanje zdravih navika

Brojni poslodavci neće o ovoj stavki niti razmišljati, no činjenica je da je danas itekako važno poticati zdrave navike među zaposlenicima. Na taj način direktno poboljšavamo (mentalno) zdravlje zaposlenika, sudjelujemo u povećanju njegove energije i činimo da manje misle na stres.

Svjesno usvajanje promjena

Promjene su te koje nas vode putem napretka i razvitka, sviđale se one nama ili ne. Iako se na prvu možda čini kako ne volimo promjene i kako nas one inkomodiraju, zbog svjesnog pristupa promjenama i njihov utjecaj na ljude, radno okruženje može itekako biti efikasnije i zanimljivije.

Moglo bi vas zanimati i: Zobeni keksi koje možete ponijeti i na posao – imamo recept koji morate isprobati

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!