Možda je plastika jeftinija, ali ovi drveni predmeti su nam draži izbor!

by Nataša Krstičević

Drvo je prirodni resurs koji se koristi od postanka čovječanstva. Njegova proizvodnja zahtjeva puno manje energije fosilnih goriva i nema značajnih toksina. Dugoročnim korištenjem drva smanjuje se emisija ugljika jer je samo drvo najbolje za njegovo skladištenje. Usprkos svim pozitivnima stranama, najčešći izbor danas je plastika, lagano i jeftino rješenje za kojim svi često posežemo. No, drveni predmeti su ono što volimo!

Promjene malim koracima

Ljudi diljem svijeta proizvode 300 milijuna tona plastike svake godine, a 50% od toga je jednokratna plastika. Većina zemalja još uvijek nema dobar sustav gospodarenja otpadom, pa plastika često završi tamo gdje joj nije mjesto. Njezino izgaranje ispušta razne otrovne plinove poput furana, dioksina i polikloriranih bifenila koji su opasni za životinje i ljude.

Nažalost, navedeni podaci ne mogu se promijeniti preko noći, ali možemo malim koracima početi mijenjati stvari počevši od sebe. Recimo, birati biorazgradive prirodne materijale poput drva, koje je definitivno je energetski učinkovitiji izbor. Veliki je plus što jako malo utječe na okoliš i dugoročno pomaže u smanjenu emisije ugljika.

Zaljubit ćete se

Ipak, ponekad je teško izabrati onu ekološku varijantu. U nusproizvodima biorazgradivih materijala i plastike raspon cijena poprilično varira. Na primjer, plastične palete su skuplje od drvenih, dok je plastični namještaj u usporedbi s drvenim dosta jeftiniji. U globalu, možemo zaključiti kako su oba materijala ekonomična, ali ovisno o upotrebi.

Naravno, ne može si svatko priuštiti pravi drveni namještaj, ali bitno je početi negdje, pa makar i ona najmanja kupovina. Recimo zašto za ne biste poklonili sebi ili svojima najmilijima neki ekološki prihvatljiviji predmet? A takvi su upravo drveni predmeti. Možda zvuči pomalo blesavo, ali nećete tako misliti kada pogledate sljedeće Instagram profile koje smo za vas odabrali.

@drvo.drveno

View this post on Instagram

A post shared by Drvo Drveno (@drvo.drveno)

Možete svoju kuhinju učini ekološki prihvatljivijom uz ove drvene žlice, kuhače, šalice ili možda češljeve iz srca Gorskog kotara.

@drveni_val

Ili si možda uljepšati dom jednom od ovih prekrasnih kreacija napravljenih od naplavljenog drva iz mora.

@woods.com.hr

View this post on Instagram

A post shared by WOOD’s (@woods.com.hr)

Možda iznenaditi nekog mališana drvenom igračkom?

@_trewolo_

View this post on Instagram

A post shared by Karlo i Andrea (@_trewolo_)

Ovaj mladi par reciklira odbačene komade drva i pretvara ih u sasvim nove prekrasne predmete. Mi bismo rado prošetali s nekom njihovom torbicom!

@dr.drvko

Tražite zabavne i personalizirane poklone koji će postati uspomena? Bacite oko na ovaj profil!

Moglo bi vas zanimati i: A koliki je vaš ugljični otisak i želite li ga smanjiti?

Tekst: Iva Škoro

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti