Moć suza osjećamo, ali je li plakanje uistinu zdravo?

by Nataša Krstičević
plakanje-slowliving

Plakanje je sasvim prirodan proces na čitav niz osjećaja, podjednako za oba spola i svaku dob, ma što nam govorili drugi. Ako si tužan, plačeš, ako si ljutit, također možeš plakati. Bio star ili mlad, muško ili žensko. I druge mudrosti tu nema. No, jeste li se ikada zapitali je li dobro za naše zdravlje?

Suze, ta nekad poprilično moćna tekućina, u oku se može pojaviti zbog iritacije, zbog prirodnog vlaženja oka, ali ono o čemu mi govorimo je – plakanje i suze koje liju zbog osjećaja. Ne znamo jeste li znali, ali te suze sadrže u sebi hormone stresa, daleko više nego ove druge vrste suza.

Iako ćete sigurno nekad čuti da su suze znak slabosti, oni koji tako razmišljaju i tako se ponašaju nisu niti svjesni koliko su zbog tog na gubitku. Jer, da odgovorimo na pitanje s početka – plakanje je zdravo!

Plakanje umiruje

Nakon suza slijedi smirenje. Ma koliko bili uzrujani, tužni, ljutiti, nakon određene doze suza, uslijedit će svojevrsno pročišćenje i osjećaji će barem malo splasnuti. Nekad i potpuno! To će itekako umanjiti vaš stres, a činjenica da ćete znati da ste sami sebe smirili vašem će mozgu poslati umirujuću poruku.

Prema istraživanju iz 2014. godine, plakanje aktivira parasimpatički živčani sustav, koji pomaže ljudima opustiti se.

Stiže podrška drugih

Iako možda nemate na umu privlačenje pažnje niti želite tješenje, činjenica je da će suze potaknuti suosjećanje kod onih oko vas. Osim ako uistinu ne želite biti potpuno sami, prihvatite podršku drugih – dobro će vam doći. Ipak, ako ste u fazi da se jednostavno želite isplakati, povucite se tamo gdje vas ne mogu naći i isplačite dušu…

plakanje2-slowliving

Umanjuje bol

Da, to je činjenica. Zato je djeci redovno puno lakše kad se isplaču nakon ozljede. Suze potiču lučenje oksitocina i endorfina, koji se inače nazivaju i hormoni sreće. Kako pomažu olakšati emocionalne boli, tako mogu umanjiti fizičku bol.

Popravlja raspoloženje

Logično, zar ne? Ako se loše osjećate, mozak poruči organizmu da se mora riješiti stresa jer vam je jednostavno previše. Poteku suze, a u njima su (dokazano) hormoni stresa. Znanstvenici vjeruju da izlučivanjem tih hormona, njihova razina u cijelom organizmu pada, te se tako smanjuje stres u organizmu.

Djeluje uspavljujuće

Svatko je od nas barem nekad zaspao plačući. A taj je san vrlo opuštajući. Tako ćete „ubiti dvije muhe jednim udarcem“ – isplakati se i riješiti se stresa, te zaspati i odmoriti organizam.

Sve u svemu, bez obzira na to što vam govorili, bez obzira na to kako ste odgajani, bez obzira na to jeste li navikli ili niste na takvo ponašanje – ako osjećate da želite zaplakati, učinite to. Nećete se pokajati.

Moglo bi vas zanimati i: Ne dopustimo da nas koronavirus i pandemija izlude

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva, Unsplash

Možda će vam se svidjeti