Koliko dugo i kome ostaviti psa kada putujete?

by Vjera Pađen

Sezona je praznika i zasigurno se pripremate na odmor ili kratko putovanje. No, ako imate psa, siguno se pitate kome ga ostaviti i to vam ove blagdanske trenutke ne čini baš najugodnijima. Donosimo vam sve što trebate znati o ostavljanju vašeg psa kada putujete – od toga koliko ga ostaviti, kome i na što obratiti pažnju tom prilikom.

Cijeli smisao odmora je opuštanje s onima koje volite. Ako vam povesti vašeg kućnog ljubimca na putovanje nije opcija, ostavljanje psa ne bi trebalo izazivati ​​tjeskobu ili još gore, osjećaj krivnje. Smještaj vašeg psa u neki od hotela za pse odlična je opcija (i idealno rješenje za neke pse!). Za većinu pasa dva tjedna su najduže što bih ih trebali ostaviti kada putujete. Naravno, svaki pas je drugačiji i koliko dugo možete ostaviti svog psa ovisi o njegovoj dobi, temperamentu, iskustvu s ostavljanjem i društvenim vještinama.

Koliko dugo možete ostaviti svog psa kada putujete?

Većina pasa može podnijeti dva do četiri tjedna ostavljanja kada putujete. Ipak, sve ovisi o vašem psu. Neki psi počinju negativno reagirati nakon dva tjedna, a neki mogu ostati na čuvanju mjesecima i ne uznemiriti se uopće. U većini slučajeva, sve što je dulje od mjesec dana, točnije, od četiri tjedna, smatra se predugim.

Psi s anksioznošću pri odvajanju ili antisocijalnim ponašanjem mogli bi reagirati negativno nakon samo nekoliko dana. Ako dođe do takvih situacija, ili ako silom prilika morate ostaviti svog psa nekome na dulji period, vrijedi razmisliti o alternativi. Jedna od mogućnosti je svakako unajmiti osobu koja bi vam mogla pričuvati psa ili ga ostavite kod obitelji ili prijatelja. Bitno je da je to netko koga smatrate osobom od povjerenja i da je ta osoba upoznata sa vašim psom.

Pas s ozbiljnim zdravstvenim problemima ili bolestima trebao bi biti povjeren na čuvanje negdje gdje će imati profesionalnu njegu, navodi PetMD, kao što je naprimjer smještaj u veterinarskoj klinici ili smještaj kod kuće od strane nekoga tko je stručan za takve stvari.

Kombinacija nečeg od navedenog također može biti dobra opcija. Tjedan dana boravka u hotelu za pse i tjedan dana boravka kod kuće gdje bi ga moglo čuvati neko njemu poznato i voljeno lice. To bi bila najidealnija opcija za vašeg psa jer će tako barem neko vrijeme provesti u stručnom, ali i u njemu poznatom okruženju.

Ono što je bitno je to da svakako sa svojim psom odete u obilazak mjesta gdje ga planirate ostaviti. Tako ćete odmah vidjeti i pas će vam dati do znanja odgovara li mu to mjesto – a i dati ćete mu vremena da odradi prilagodbu na isto. Ako je moguće ostavite ga na par sati kako biste mogli vidjeti kako će reagirati dok vas neće biti. Ako je bio sretan, to će vam zasigurno dati povjerenje da je pas uživao u svom boravku i neće biti prisutan osjećaj krivnje zato što ga napuštate.

Moglo bi vas zanimati: Spava li vaš pas dovoljno? Ovo su znakovi koji upućuju na nedostatak sna!

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti