Kintsugi – japanska umjetnost i filozofija uče nas prihvatiti nesavršenosti

by Dalia Žmegač-Kunić

Japanska kultura stoljećima privlači znatiželjnike iz cijelog svijeta. Bilo da vam je Japan na popisu zemalja koje želite posjetiti ili ne, ne možete poreći kako se iza imena ove nevjerojatne zemlje krije neopisivo bogatstvo mudrosti kakvu rijetko gdje drugdje možemo pronaći. Njihova inspirativna svakodnevica, odnosno filozofije koje slijede u životu, svakako su jedan od realnih načina na koji možemo osjetiti dašak ove istočnjačke čarobne riznice. Kada se isprepletu japanska tradicija i umjetnost, dobivamo popis mnogih praksi od kojih puno možemo naučiti. Kintsugi je svakako jedna od njih.

Iza ove japanske riječi krije se prije svega umjetnost popravljanja slomljenog keramičkog ili porculanskog posuđa koje se lijepi pomoću posebnog zlatnog i srebrnog ljepila. To je upravo i doslovno značenje riječi „kintsugi“ – popravljanje zlatom. U namjeri da se slomljene linije istaknu zlatnom nijansom, naglasak se stavlja na filozofiju koja govori o prihvaćanju nesavršenosti kao dio života i tako u prvi plan gurne jednostavnost i prolaznost.

Ovaj nevjerojatno inspirativan koncept potiče nas na razmišljanje o životu i svim onim teškim i naizgled nepopravljivim problemima plazi jezik uz istovremeno usmjeravanje reflektora na nesavršenost i ranjivost kao naše najveće vrijednosti. Uz ovaj naš tekst, istražite čemu nas još sve kintsugi uči.

Ako je nešto slomljeno, to nije kraj

Iako se mnogo puta u životu čini kada se nešto slomi (bilo da je riječ o materijalnoj ili emotivnoj prirodi), da nema šanse za popravak, kintsugi nas podsjeća da to nikako nije istina. Ako budemo dovoljno strpljivi i pronađemo svaki, pa i najsitniji komadić pukotine, zlatno ljepilo (ili naša volja za popravkom) mogu popuniti pukotine i na taj način stvoriti nešto novo, puno ljepše, posebnije i vrjednije od onog prvotnog za koje smo mislili da je savršeno cjelovito.

Ljepota je u oku promatrača

Ova dobro poznata poslovica u kontekstu kintsugija govori o tome kako savršenstvo ne postoji, odnosno da se ono nalazi u spoju brojnih nesavršenosti koje svatko od nas nosi u sebi. Prava ljepota nije uvijek onakva kakvom ju zamišljamo, već je možemo pronaći u nečemu ili nekome za koga smo prvotno mislili kako se uopće ne uklapa u našu viziju savršenstva. Zato je važno svemu i svakome uvijek dati iskrenu priliku, bez fige u džepu i dopustiti da pokaže svoje istinske vrijednosti i ljepotu.

Svaki životni tsunami prilika je za obnovu vlastite snage

Obnova i transformacija koja dolazi nakon uništenja vrijedna je svakog pokušaja da ustanemo nakon životnih padova i tsunamija. Snaga koju nakon teških trenutaka pokušavamo naći uvijek je zapravo u nama samima. Koja je svrha od svega što kroz život učimo i upijamo, snažimo sami sebe, ako ne možemo to sve dosegnuti u vlastitom bunaru onda kada nam je najviše potrebno? Iako se ta snaga nalazi na dnu bunara, jednom kada je uspijemo izvući natrag na površinu, bit će puno veća, snažnija i monumentalnija nego što smo ikada mislili da je moguće.

Kintsugi možda jest još jedna u nizu zanimljivih istočnjačkih kulturnih tradicija, ali poruka koju nosi je puno više od filozofija koje u životu na jedno uho čujemo, a na drugo izađe van i više se nikada ne vrati. Kintsugi nas podsjeća da je ljepota u nesavršenostima, a snaga u običnoj ranjivosti te ističe kako uz prihvaćanje svih tih pukotina i njihovim bojenjem u zlato možemo pronaći nevjerojatan unutarnji mir za kojim mnogi tragaju cijeloga života.

Moglo bi vas zanimati i: Hara Hachi Bu: Japanski recept za dug i zdrav život!

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!