Ivana nas je odvela na meditativnu ceremoniju čaja u Japan i uz to podijelila nekoliko japanskih mudrosti

by Inga Marić

Ivana se nedavno vratila s putovanja u Japan i s nama je podijelila sve o ceremoniji čaja o kojoj od tada maštamo. Uživajte u tekstu koji slijedi.

Putovanje u Japan, jedna od dugogodišnjih želja i podebljani redak moje „bucket liste“, bio je moment učenja i podsjetnik na poniznost.

S jedne strane, preplavljenost dubokim dojmovima novog okruženja, s druge strane uobičajenost svakodnevnice u Zagrebu nakon završetka putovanja.  Rezultat je pomutnja u glavi zbog koje su neki prizori Japana već lagano blijedili, a  povratak u „realnost“ je došao prebrzo. 

Već par dana, na mahove, zatvaram oči i pokušavam opet hodati živahnim ulicama Tokija, osjetiti smiraj Kyota i veličanstvo Mt. Fuji, izgubiti se u ružičastim ulicama s mirisom trešnje. Ne uspijevam u potpunosti obnoviti prizore i na djelić sekunde osjećam razočarenje. Iako je slike možda teško opet obojati u glavi, tješi me što me osjećaji proživljenih trenutaka ne napuštaju tako lako.

„Biti prisutan u trenutku“ – definitivno je lakše reći nego postići. No, tradicija Japana je bila svakodnevni podsjetnik važnosti te filozofije. Prošlost kao zagovaratelj sadašnjosti.

Jedno takvo iskustvo, duboko ukorijenjeno u kulturu Japana je ceremonija čaja, ili chado (way of tea). Ona predstavlja aktivnost ceremonijalnog pripremanja zelenog čaja (matche) od strane domaćina za svoje goste, na meditativan način. Upravo je zen budizam imao glavni utjecaj na razvoj ritualnog pristupa ispijanju čaja kroz svoju filozofiju da se trenuci spoznaje i prosvjetljenja mogu postići kroz svakodnevne najjednostavnije radnje. 

Glavna svrha ceremonije čaja je proživjeti trenutak jer se prilika za proživjeti isti takav neće ponoviti. Japanci to najbolje opisuju frazom „ichi go ichi e“ što znači „svaki trenutak se događa samo jednom“.

Tijekom ceremonije domaćin iskazuje poštovanje i poniznost prema svojim gostima, stvara harmoničnu atmosferu, želi da se osjećaju ugodno i da uživaju u iskustvu. Ceremonija čaja nije samo formalne prirode. Može biti i neformalnog karaktera u krugu prijatelja, obitelji.

Ono što me iznova oduševljavalo u japanskoj kulturi je način na koji najobičniji događaj ili stvar učine lijepom i posebnom. Pa tako i ovdje, jednostavna radnja ispijanja čaja pa čak i čišćenja zdjelice čaja prije pripreme je poprimila sasvim novu dimenziju. Svaki dio ceremonije (pribor, radnje) ima svoju svrhu.

Tijekom ceremonije, domaćin pridaje pozornost svakom detalju te pažljivim koracima, nalik koreografiji, izvodi pokrete pripreme – dodavanje čaja u šalicu, zahvaćanje vode, sipanje vode u šalicu i miješanje priborom od bambusa. Tijekom cijelog tog vremena prostorijom vlada tišina kako bi se mogli čuti zvukovi kapljica vode, struganje miješalice od bambusa…

Budistički svećenik, koji je predstavio ceremoniju čaja japanskom narodu, je rekao da je poanta ceremonije čaja zapravo „kuhanje vode, pravljenje čaja i ispijanje“.

„When you hear the splash of the water drops that fall into the stone bowl, you will feel that all the dust of your mind is washed away.“ – Sen no Rikyu.

Iskustvo ceremonije čaja u Japanu nije rezervirano samo za Japance. Dostupno je i strancima preko brojnih događanja koje organiziraju razne čajane u japanskim gradovima. No, izdvojila bih Kyoto kao savršeno mjesto za doživjeti ovakvo iskustvo s obzirom da je to definitivno prijestolnica japanske tradicije i kulture te ima stare čajane s prekrasnim vrtovima.

Neke od stranica gdje možete rezervirati ovakvo iskustvo:

Tea Ceremony with kimono experience in Kyoto, Geisha in Gion (mai-ko.com),

Authentic Kyoto Tea Ceremony (tea-kyoto.com).

Nude vam čak i mogućnost nošenja kimona kao komada odjeće kojeg Japanci nose najčešće u svečanim prilikama te je veliki dio njihove kulture. Također, ako ste se pitali, sasvim je u redu da kao stranac nosite kimono s obzirom da Japanci cijene interes i želju za upoznavanjem njihove kulture. 

Ako vas put navede do Kyota, svakako se provozajte pola sata do Uji-a, gradića pored Kyota koji je kolijevka zelenog čaja na području Japana. Ondje možete pronaći i najstariju prodavaonicu čaja u Japanu, Tsuen tea, koja datira još iz 1160 godine. Tsuen tea je obiteljska čajana koja kontinuirano radi cijelo ovo vrijeme, gdje su već 24 generacije te obitelji služile zeleni čaj samurajima, budističkim svećenicima, shogunima, a sada i turistima koji žele probati kvalitetnu matchu. Ako ste ljubitelj, onda je ovo nezaobilazna stanica na putovanju kroz Japan.

Moglo bi vas zanimati i: Moć promatranja ili možeš li zamisliti koliko lijepo može biti samostalno putovanje vlakom?

Tekst: Ivana Ćurčić-Hunjek

Foto: Ivana Ćurčić-Hunjek

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!