IKEA najavila novi održivi iskorak – od sada će koristiti ljepila samo na biološkoj bazi

by Anđela Sabranović

Kako bi smanjila utjecaj koji proizvodnja namještaja ima na klimu, IKEA prelazi s ljepila na bazi fosilnih goriva na ljepila na biološkoj bazi. Danas je pet posto klimatskog otiska koji proizvodi cijeli lanac vrijednosti tvrtke IKEA povezan s upotrebom ljepila u materijalima za proizvodnju namještaja i elemenata. Ovom promjenom cilj je do poslovne godine 2030. smanjiti upotrebu ljepila na bazi fosilnih goriva za 40 %, a emisije stakleničkih plinova iz ljepila za 30 %.

“Ovo je velik i važan korak za tvrtku IKEA na kojem smo radili više od deset godina. On potvrđuje potrebu za korištenjem što više ljepila s puno manjim klimatskim otiskom, ali da i male promjene mogu imati velik utjecaj. Nadamo se da će ova promjena nadahnuti i druge da nas slijede“, istaknula je Venla Hemmilä, inženjerka materijala i tehnologije u tvrtki IKEA of Sweden.

Prelazak na ljepila napravljena od bioloških materijala bit će postupni proces, a cilj je da do poslovne godine 2030. većina tvornica za proizvodnju namještaja i elemenata, koje su u opskrbnom lancu tvrtke IKEA, koristi ljepila koja imaju manji klimatski otisak. U gradu Kazlų Rūda u Litvi, prva je tvornica IKEA Industry koja sada koristi ljepila napravljena od tehničkog škroba iz kukuruza*. To je rezultat desetogodišnjeg napora da se pronađu alternative ljepilima na bazi fosilnih goriva. Paralelno se provode višestruka ispitivanja s drugim sustavima ljepila.

„Budući da ljepilo u materijalima za proizvodnju namještaja i elemenata čini 5 % klimatskog otiska tvrtke IKEA, ovo ima veliki utjecaj i ključan je korak prema doprinosu smanjenju globalnog zatopljenja na 1,5°C. Zajedno s povećanjem upotrebe recikliranog drva i težnjom ka 100 % obnovljivoj energiji u proizvodnji, ovo je prekretnica na našem putu da svoje proizvode učinimo još održivijima”, izjavio je Andreas Rangel Ahrens, voditelj odjela za klimu u Inter IKEA Grupi.

Pronalaženje novih vrsta ljepila jedan je od glavnih koraka za daljnje smanjenje klimatskog otiska povezanog s proizvodnjom namještaja i elemenata od iverice, zajedno s težnjom za 100 % obnovljivom energijom. Ovaj korak usklađen je s glavnim ciljem tvrtke IKEA da do poslovne godine 2030. koristi samo obnovljive materijale i materijale koji se mogu reciklirati. Kako bi omogućila prijelaz na korištenje ljepila na 100 % biološkoj bazi, IKEA je s vanjskim partnerima nedavno pokrenula i akceleracijski program za istraživanje novih rješenja za ljepilo.

Moglo bi vas zanimati i: IKEA i roterdamska dizajnerica Sabine Marcelis predstavljaju kolekciju VARMBLIXT

Tekst: PR

Foto: PR

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!