Danas obilježavamo Svjetski dan turizma. Zašto ne biste bili turist u svome gradu?

by Vjera Pađen

Turist u svome gradu, zašto ne? Uvijek s radošću pričamo o putovanjima u druge države, gradove i na druge kontinente, no kada ste posljednji put bili turist u svom gradu. Zapravo, jeste li uopće? Danas, na Svjetski dan turizma, ali i svaki drugi dan, otkrijte ljepote vašeg grada i zaljubite se u njegove znamenitosti. Nadamo se da ćemo vam u tome pomoći.

Jeste li se nekad prošetali svojim gradom kao turist? Obišli muzeje, ulice koje skrivaju povijesne tajne ili otkrili podatke o svom gradu koje uopće niste znali?

S obzirom na to da vjerojatno već imate iskustva već imate iskustva u putovanju, zašto barem na dan svoj grad ne biste pogledali drugim očima i zavirite u ulice i kvartove  koje inače posjećuju ulice i kvartove koje nikada do sada niste posjetili. Koliko ste puta prošli pored neke građevine, crkve, spomenika, a da zapravo uopće ne znate kada je izgrađen, koja je njegova povijest ili kako kako se uopće zove?

Razgovarajte s ljudima, budite pravi turist u svome gradu!

Koliko često se upustite u razgovor s nekim strancem dok ste u svome gradu? Vjerujemo da je to rijetkost i da se zaudite kada vam se nepoznata osoba obrati. Zanimljivo, jer kada smo u nekoj drugoj državi, sasvim je normalno stranca upitati za smjer, ili preporuku restorana. Pa eto vam jedinstvene i idealne prilike da kao turist upoznate lokalno stanovništvo, kumicu na placu ili osobu koja prodaje suvenire, koja će vam vrlo vjerojatno ispričati neki detalj koji još do sada niste znali.

Putujte jeftino

Ovo vam naravno neće biti problem jer je najveća prednost putovanja ta da nemate trošak putovanja do odredišta. Eventualni trošak vam je karta javnog prijevoza ili parking u gradu, a vjerujemo da će te za to naći novac. Također, ne trebate planirati godišnji odmor, slobodan vikend ili slobodan dan.

Provedite noć u hotelu

Svi smo zaslužili jedno hedonističko i turističko iskustvo, zar ne? Ako ste se uživili u ulogu turista i spremni ste potrošiti određenu svotu novca, rezervirajte si sobu u hotelu. Odlučite se za onaj za koji znate da je odlična usluga ili s čijeg vrha zgrade se pruža prekrasan pogled na grad.

View this post on Instagram

A post shared by Zagreb.info (@zagreb.info)

Posjetite lokalna događanja

Bilo da se događanja odnose na glazbu, hranu, povijest ili kulturu, odvažite se i otiđite. Iako vam se možda neki od tih događaja nije činio posebno primamljivim, dajte mu priliku i posjetite ga kako biste vidjeli zašto je toliko popularno. Ako vaš grad nudi neku od turističkih tura i obilazaka, evo vam idealne prilike da budete dio grupe koja sluša vodiča i slika sve ono što vodič pokazuje. Zvuči odlično, zar ne?

Popnite se visoko, spustite se duboko

Ako vaš grad ima prekrasne plaže posjetite ih – piknik na plaži van turističke sezone zvuči kao odlična ideja. Ukoliko je poznat po predivnom pogledu na grad s nekog brda ili zgrade, odlučite se osvojiti taj vrh i zabilježiti pogled fotoaparatom. Svaki grad po nečemu je poseban, a na vama je da prepoznate osobnost i posebnost vašeg grada i iznova se zaljubite u njega.

Fotografirajte sve oko sebe

Nemojte zaboraviti fotoaparat ili mobitel kako biste mogli slikati svoje putovanje, jer uvijek kada idemo na put, to je jedna od prvih stvari koje spakiramo.Vjerujemo i da u ovom slučaju nije drugačije te da želite sačuvati uspomene i slike s putovanja.

Suveniri, zašto ne?

Kao što smo već ranije spomenuli – suveniri su neizostavan dio svakog putovanja. Kada ste zadnji puta kupili neki suvenir u svome gradu? Vjerojatno nikad, jeli tako? Suveniri su uglavnom nešto što svi skupljamo, a nemamo iz grada u kojem živimo. Evo vam idealne prilike da to promijenite.

Moglo bi vas zanimati: Znanost o lutalicama: Je li želja za putovanjima genetski predisponirana?

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Instagram, Pinterest, privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti