Dan mimoza: Redoviti ginekološki pregledi su najbolja prevencija raka vrata maternice

by Anđela Sabranović

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježavaju se svake godine treće subote u mjesecu siječnju, ove godine je to danas 21.1.2023. godine.

Cvijet mimoze izabran je kao simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a činjenica da cvjeta u hladnim uvjetima pokazuje snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju njezino zdravlje. Cvijet mimoze je dakle savršen simbol za senzibilizaciju javnosti o važnosti edukacije, prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Što je rak vrata maternice?

Rak vrata maternice zloćudna je bolest koja nastaje kada stanice vrata maternice promijene svoja svojstva i počnu nekontrolirano rasti. Uglavnom je potrebno više godina da se rak vrata maternice razvije.

Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetko se pojavljuju (nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha), dok predstadiji gotovo da uopće ne pokazuju nikakve simptome. Stoga su važni redoviti ginekološki pregledi uz obavljanje PAPA testa.

HPV (humani papiloma virus)

Humani papiloma virus (HPV) je jedan od najčešćih uzročnika virusnih infekcija reproduktivnog trakta. Većina spolno aktivnih žena i muškaraca se zarazi u nekom trenutku u životu.

HPV virus ima različite tipove koji se dijele na “visokorizične”, onkogene (one koji izazivaju rak) tipove (16, 18, 31, 33, 45…) i “niskorizične”, neonkogene (one koji ne izazivaju rak) tipove (6, 11, 42, 43, 44…).

Rak vrata maternice najčešće je uzrokovan visokorizičnim tipovima HPV-a.

Infekcija HPV-om širi se intimnim dodirom kože ili sluznice. Do zaraze može doći vaginalnim, analnim ili oralnim seksualnim odnosom sa zaraženom osobom. Važno je istaknuti da do zaraze može doći i kod dodira zaražene kože s kožom, što uključuje predigru i maženje. Zaražena osoba može zaraziti drugu i kada nema nikakvih znakova bolesti. Budući da se prvi simptomi i znakovi bolesti mogu pojaviti godinama nakon što se osoba zarazila, teško je utvrditi kada je ustvari došlo do zaraze.

Prevencija infekcija HPV-om se dijeli na primarnu prevenciju, koja obuhvaća zdravstveni odgoj (kasnije stupanje u spolne odnose, manji broj spolnih partnera, korištenje prezervativa…) i cijepljenje, te sekundarnu prevenciju.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su žene u dobi od 25 do 64 godine. Djelatnici županijskih zavoda za javno zdravstvo korisnicama programa na kućne adrese šalju pozivna pisma za PAPA test s kontakt podacima njihovih izabranih ginekologa.

Svi znamo da je zdravlje najvažnije što imamo, ali ako mu ne dajemo značenje koje zaslužuje ne možemo ni tvrditi da nam je doista prioritet. Redoviti ginekološki pregledi bi se za svaku ženu trebali podrazumijevati, a ovaj dan je tu da nas podsjeti.

Moglo bi vas zanimati i: Spolno prenosive bolesti mogu godinama ne pokazivati simptome

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Unsplash, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!