HPV infekcija – otkrijte virus na vrijeme!

by Anđela Sabranović

HPV virus je jedna od najrasprostranjenijih spolnih bolesti današnjice i najčešći uzročnik raka vrata maternice od kojeg godišnje oboli oko 300 žena, a umre njih više od 100.

Što je HPV?

HPV je naziv za skupinu rasprostranjenih virusa koji inficiraju kožu i sluznicu. Infekcije humanim papiloma virusima predstavljaju najčešće virusne infekcije koje su spolno prenosive, a prenose se, ne samo spolnim odnosom sa zaraženom osobom, nego je ponekad dovoljan i kontakt “kože na kožu” genitalne i pergenitalne regije.

Danas je poznato više od 200 podtipova HPV-a, no nemaju svi jednak potencijal uzrokovanja zloćudnih promjena u stanicama ljudskog organizma. Sukladno tom takozvanom onkogenom potencijalu, humani papiloma virusi dijele se u dvije glavne skupine:

  1. virusi niskog rizika – uzrokuju nastanak spolnih bradavica (šiljasti kondilomi)
  2. virusi visokog rizika – uzrokuju zloćudne tumore vrata maternice, rodnice, stidnice, penisa, ždrijela.

Kako se HPV prenosi i koji su simptomi infekcije?

Virus se prenosi kontaktom (običnim i spolnim). Kožne bradavice prenose se preko kože direktnim kontaktom s inficiranom osobom. Na isti način osoba ga može prenijeti s jednog na drugi dio tijela.  Genitalni HPV prenosi se intimnim kontaktom s inficiranom kožom, sluznicom ili tjelesnim tekućinama. Sve seksualno aktivne osobe su pod rizikom infekcije humanim papiloma virusima. Kako većina ljudi nema nikakve simptome, ne znaju ni da su inficirani HPV-om, pa tako ni jedan seksualni partner nema spoznaju da je inficiran.

Kada su i prisutni simptomi se manifestiraju kao vidljive bradavičaste izrasline na koži ili sluznici, pojačan iscjedak iz rodnice, svrbež, pečenje, nelagodan osjećaj u predjelu spolnih organa, bol ili krvarenje kod pritiska ili iritacije inficiranog područja.

Mogućnost zaraze bilo kojim tipom HPV-a kod osoba do 50 godina starosti se procjenjuje preko 80%. U većini slučajeva imunološki sustav uništi virus i osoba nema znakova bolesti ili infekcije, pa samo manji dio inficiranih razvije simptome infekcije, a kod nekih osoba perzistirajuća infekcija može dovesti do razvoja raka. Više od 50% inficiranih žena pobijedit će virus unutar 6 mjeseci, 70% unutar godinu dana i 90% unutar dvije godine. Kod preostalih 10% žena infekcija perzistira i može dovesti do raka.

Dijagnostika i liječenje HPV infekcije

HPV se može dijagnosticirati kliničkim, citološkim ili histološkim pregledom te korištenjem metoda molekularne biologije. U slučajevima kad su bradavice male i ne vide se vizualnim pregledom potrebna je i kolposkopija (instrument s povećalom koji pomaže otkriti bradavice na sluznici rodnice ili vrata maternice). PAPA testom otkriva se postojanje promjena u stanicama.

Ne postoji specifično liječenje za HPV virus. Koriste se razne metode i sredstva poput krioterapije, raznih tekućih sredstava, elektrokoagulacija, ubrizgavanje interferona u svaki kondilom, laserski tretman i kirurško uklanjanje. Sve ove metode uklanjaju vidljive promjene uzrokovane virusom, zbog čega je važno napomenuti kako se infekcija ne može u potpunosti izliječiti, pa su recidivi česti. Rak vrata maternice liječi se po protokolu o liječenju malignih bolesti.

Prevencija

Opće preventivne mjere odnose se na smanjenje vjerojatnosti infekcije HPV virusom a obuhvaćaju što kasnije stupanje u spolne odnose, što manji broj spolnih partnera, korištenje zaštitnih sredstava (kondoma, kontracepcijske pjene), zatim mjere smanjenja pridonosećih čimbenika za razvoj raka a odnose se na prestanak pušenja i prekid hormonalne kontracepcije kod pozitivnog PAPA testa.

Moglo bi vas zanimati: Dan mimoza: Rak vrata maternice može se spriječiti

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Canva, Pexels, Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!