Brinete li se kako zaštiti oči od sunca? Ovim savjetima očuvajte zdravlje očiju

by Ana Carević

Brinete li se dovoljno o zaštiti očiju od sunčeve svjetlosti? Osim na kupanju brigu biste trebali voditi i za vrijeme obavljanja svih aktivnosti izvan doma kako biste na pravilan način očuvali zaštitili vid te očuvali osjetljivu kožu oko očiju. Iako većina ljudi misli da izlaganje suncu može uzrokovati isključivo trenutne smetnje kao što su osjetljivost i peckanje, tomu nije tako jer sunčeve zrake mogu imati i dugoročan učinak za oči. Stoga, usvojite nove navike i zaštitite oči na pravilan način.

Ultraljubičaste zrake sunčeve svjetlosti su nevidljive i snažne, a razlikujemo tri vrste ultraljubičastog zračenja: UVA, UVB, i UVC. Prva od njih dopire do mrežnice oka pa dugotrajnije izlaganje može dovesti do opasnosti od degeneracije žute pjege. Jednako tako, ovo je vrsta zračenja koja djeluje i na postizanje tamnije puti kao i na problem ubrzavanja procesa starenja kože. S druge strane, UV-B obuhvaća tek 10 % ukupnog ultraljubičastog zračenja koje dolazi do Zemlje, ali ujedno predstavlja i najveću opasnost za zdravlje. Povezuje se s rakom kože, a može uzrokovati teške opekotine od sunca te nanijeti ozbiljnu štetu očima te oštetiti rožnicu i izazvati upalu koja se naziva fotokeratitis. Osim toga, UV-B zrake su odgovorne i za prerani nastanak bora, dehidraciju i starenje kože oko očiju. UV-C zračenje trenutno ne predstavlja veliku prijetnju jer njegovo zračenje blokira ozonski omotač. Kako bismo spriječili oštećenja na očima izazvana sunčevom svjetlosti potrebno je primjenjivati pravilnu zaštitu od najranije dobi.

Vodite brigu o zdravlju očiju u svakoj životnoj dobi!

Svi uzrasti trebali bi na jednak način voditi brigu o zdravlju očiju, a upravo su djeca ta koja su najčešće ugrožena. Razlog tomu jest taj što je dječje oko iznimno osjetljivo na UV zračenje, a djeca obično ne nose sunčane naočale. Osim djece, posebno bi se trebale štiti sve osobe koje rade ili mnogo vremena provode na otvorenome, starije osobe kao i oni koji već pate od nekih očnih bolesti.

sunce-oci-slowliving

Izlaganje suncu može izazvati brojna oštećenja dijelova oka, bez obzira na to je li riječ tek o nekoliko tjedana odmora ili o duljem boravku intenzivnijem izlaganju. Istraživanja pokazuju da izloženost malim količinama UV zračenja tijekom više godina povećava mogućnost nastanka mrene, a može doći i do oštećenja mrežnice. Kratkotrajno i intenzivno izlaganje suncu može dovesti do crvenila, boli, peckanja i privremenog zamućenja vida. Simptomi su to solarnog keratitisa koji nastaje kao posljedica opekline oka. Dugotrajno izlaganje očiju suncu može dovesti do ozbiljnijih promjena rožnice, a posljedica može biti i gubitak vida. Često se stvaraju mrene koje su glavni uzrok slabijeg vida u starijoj dobi koji se u većini slučajeva može povratiti operacijom. Budući da oči sve pamte potrebno je izabrati pravilnu zaštitu te izbjegavati izlaganje suncu kada je ono najjače.

Kako se zaštiti?

Šešir širokog oboda

Iako šeširi ne predstavljaju potpunu zaštitu od ultraljubičastog značenja, mogu smanjiti direktno izlaganje suncu za otprilike 50 %. Birajte šešire širokog oboda i svjetlijih boja.

Sunčane naočale

Sunčane naočale moraju imati UV zaštitu kako bi vas zaštitile od sunca, a preporučuje se nositi ih i za vrijeme vrijeme oblačnih dana jer čak i tada UVA svjetlo može nanijeti štetu očima. Sunčane naočale trebale bi imati certifikat ili oznaku na kojoj stoji koliko posto štetnog zračenja blokiraju, a oznake koje se odnose na infracrvene zrake ili plave zrake ne sprječavaju oštećenje očiju od UV zraka. Provjerite jesu li naočale kvalitetne i polirane na način da ih stavite i jedno oko pokrijete rukom. Nakon toga pogledajte u neku ravnu liniju, a glavu polako okrećite s desna nalijevo te odozgo prema dolje. U slučaju da linija u koju gledate pri svakom pokretu ostane ravna riječ je o kvalitetnoj leći. Nemojte se voditi pravilom, što tamnija leća to bolja zaštita, jer to nije uvijek točno već potražite oznaku i isprobajte naočale.

sunce-oci-1-slowliving

Kontaktne leće s UV filterom

S kontaktnim lećama treba biti na oprezu, one ne vole vodu jer se u njoj mogu nalaziti brojni virusi i mikrobi. Najopasniji od njih je akantameba koji se pričvrsti na kontaktne leće te uzrokuje infekciju i upalu rožnice. Kako do toga ne bi došlo kupajte se bez leća ili pazite da oči ne dođu u doticaj s vodom. U slučaju da imate kontaktne leće s UV filterom obavezno nosite i sunčane naočale jer one same po sebi nisu dovoljna zaštita.

Umjetne suze

Djeluju tako da vlaže oko i ispiru nečistoće te na taj način održavaju zaštitni suzni film koji se smanjuje zbog visokih temperatura i vjetra. U slučaju da je suzni film nekvalitetan može doći do isušivanja površine oka što je popraćeno crvenilom i peckanjem.

Moglo bi vas zanimati: Ovo su stvari kojih se trebate riješiti kako biste bili sretni

Tekst: Ana Carević

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti