“Brigom za svoj dom zapravo pokazujemo koliko brinemo o sebi.” Mari Domazet o self-care rutini te o organizaciji doma

by Anđela Sabranović

Ako organiziran i uredan dom na vas djeluje opuštajuće, sigurno ste primijetili Instagram profil @organiziraj_se_i_ti_s_mari iza kojeg stoji Mari Domazet, supruga i majka dvije djevojčice.
Kako sama kaže, po zanimanju je politolog, a po životnom pozivu strastvena organizatorica domova.
Kroz uslugu organiziranja doma pomaže ženama, ali i muškarcima da jednostavnije žive i da se osjećaju bolje u vlastitom domu. S Mari smo razgovarali od self care rutinama te o tome koliko zapravo organiziran dom može unaprijediti život.

Na Vašoj stranici smo pročitali kako je organiziranje domova vaša strast i kako se doista i ne osjećate da radite. Smatrate li da je izbor posla koji osoba voli dio self care-a?


Da, mislim da je jer ipak dnevno 8 sati svog životnog vremena ulažemo u nešto. Kada ulažemo energiju u ono što volimo i za čim osjećamo strast, lakše nam je raditi, dolaze nam razne ideje za napredak i zadovoljniji smo. Kada 8 sati dnevno svoje životno energije ulažemo u nešto što radimo jer mislimo da moramo i što nas ne ispunjava, sigurno nam je puno teže biti zadovoljan i sobom. Mislim da se najbolje to može sagledati onako dugoročno. Uzmimo period od 10 godina i usporedimo ta dva života, te dvije osobe. Nije bitno što osoba radi, ja uvijek dam za primjer frizerke. Frizerka koja voli svoj posao i u njemu uživa sigurno će se stalno usavršavati u tom poslu i sigurno je da će njeni klijenti biti zadovoljniji od one frizerke koji svoj posao radi onako, jer mora, jer je upisala zanat jer možda tada nije imala drugog izbora. Stvar je u tome da treba promijeniti perspektivu gledanja i osvijestiti da nikada nije kasno krenuti u smjeru koji nas zapravo vuče. Mi smo onda zadovoljniji, zadovoljniji su naši klijenti, posao nam raste i opet se sve to reflektira na nas , na naše psihičko i fizičko zdravlje i to je najbolji
self care. I nije to samo ono floskula, Ja to volim, iz te ljubavi i strasti prema poslu vama se rađaju stalno nove ideje (ne trebaš guglati-što bi mogla raditi). Te ideje te stalno guraju naprijed, rasteš, razviješ se u svim segmentima i zapravo ti život prolazi na taj super način. Pomažeš drugima radeći ono što voliš i još si za to plaćen. Sve ti je lakše, zadovoljniji si, shvaćaš da imaš svoju životnu svrhu, da nisi tu samo da proživiš ovaj život već da ga i živiš. I može li biti veći self care od toga? Iz toga sve ostalo
proizlazi. Čovjek je zadovoljniji i lakše prolazi kroz izazove koji život donese. Najgore je prebaciti odgovornost na druge; na državu, na sudbinu, na partnera. Ne, treba potražiti sebe, to smo svi dužni sebi, jer traženjem sebe naći ćemo svoju svrhu. Svi smo za nešto stvoreni, nismo svi za odvjetnike, doktore i profesore. I ne, ne vrijedimo manje zato što to nismo. Ja vam kažem da može drugačije, ja sam vam primjer. I dalje dio moje šire obitelji ni ne pita što radim kako mi ide, zezaju se sa mnom i mojim poslom, ali ja im to niti uzimam za zlo jer znam da oni misle da postoji samo jedan put i to je njihov izbor pogleda na život.

Mislite li da su briga o sebi i svom domu zapravo povezane?


Kada malo dublje zagrebemo, onda vidimo da jesu. Brigom za svoj dom zapravo pokazujemo koliko brinemo o sebi. Kada je čovjek zadovoljan sobom onda voli i da mu je u domu ugodno.

Smatrate li kako nam dobro organiziran dom ostavlja više vremena za self care?

Mislim da je najbolje da svatko za sebe definira što za njega znači self care. Ali ono što ja mogu reći je da nam funkcionalan i organiziran dom ostavlja više vremena za što god nam treba.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Mari – OrganiziranDom (@organiziraj_se_i_ti_s_mari)

Kako organiziran dom unapređuje život prema iskustvima vaših klijenata?

Ja bi rekla da im olakšava život, ali doslovno. Lakše je svakodnevno funkcionirati kada ti je sve što ti treba na dohvat ruke. Kada znaš gdje ti što stoji i kada nema potrage za stvarima. Unapređuje život na način da dom napokon krene služiti nama umjesto mi njemu. Imali smo situacija u kojima se osoba krenula zaista baviti sobom i svojim zdravljem jer bi se često
preskakali zdravstveni pregledi zbog gubitka uputnice ili nemogućnosti pronalaska istih i slično. Čak i sama pomisao na to da treba krenuti u potragu za nečim takvim izazivala bi otpor.

Kako organiziran dom doprinosi našem mentalnom zdravlju?

Ponekad se ljudi jednostavno izgube u svojim domovima, a što nije ni čudno, jer događa se život, posebno kada stižu prinove jer tada se sve mijenja. Imamo manje vremena, a više zahtjeva i upravo nam je tu bitno da imamo sve posloženo. Jer kada nam je posložen dom, položeniji smo i u glavi.
Jaka je ta veza, i od koje god strane da krenemo, od glave ili od doma vodit će nas opet na sređivanje one druge strane. Sređivanje glave vodi uređivanju doma, uređivanje doma vodi sređivanju glave.
Samo je stvar je odakle je kome lakše krenuti koja će ga životna situacija (razdoblje) na to navesti.

Koji su vaši omiljeni rituali uz koje zapravo brinete o sebi?

Volim popit kavu na suncu, pričat o ludim idejama sa ljudima koji su na istoj valnoj duljini :), volim otići na masažu i ujutro vježbam jogu. Ono što je na popisu i što mi je velika želja je da usavršim do kraja talijanski jezik i naučim francuski. Toliko volim talijanski da mi je i samo slušanje moj self care (kćerka i ja hvatamo talijanske frekvencije radija dok se vozimo i ja u
tome uživam).

Razgovarala: Anđela Sabranović

Foto: privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti