Borba protiv požara: Uhvatite čaroliju najdražih šumskih prizora i osvojite nagrade

by Anđela Sabranović

Ljepota šumske prirode neodvojiva je od zaštite šuma od požara. Kako bi dodatno podigli svijesti o vlastitoj odgovornosti svakog pojedinca za očuvanje prirode od razornog učinka vatre, u sklopu kampanje „Nemar je prva iskra“ Hrvatske šume ove nagrađuju najvrjednije građane. U tijeku je već treći izazov “Marimo zajedno”, a ovoga puta poziva sudionike da podijele fotografije svojih najdražih prizora u prirodi. Čak dvanaest najposvećenijih pratitelja društvenih mreža ima priliku osvojiti nagrade poput bogatog poklon paketa ili ručka za dvoje u jednom od lovačkih domova diljem Hrvatske.

Kako sudjelovati?

Izazov „Za šumske prizore“ , kao treći u nizu izazova u nagradnom natječaju „Marimo zajedno” poziva korisnike da, od 27. lipnja, tijekom šetnje u šumi ili prirodi uslikaju prizor koji ih je najviše oduševio i podijele ga s drugima uz opis lokacije. Nakon izvršenja izazova, potrebno je dostaviti fotografije ili videosadržaje slijedeći sve upute navedene na Facebook ili Instagram stranicama Hrvatskih šuma.

Sve upute možete pronaći na ovoj poveznici.

Za ulazak u konkurenciju za osvajanje nagrada, potrebno je izvršiti sva četiri izazova i dostaviti tražene materijale. Krajnji rok za sudjelovanje u svim krugovima je 11. srpnja 2024. godine, neovisno o početku određenog kruga, a dobitnici će biti objavljeni idući dan. Sve dodatne informacije mogu se pronaći na društvenim mrežama Hrvatskih šuma.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Hrvatske šume d.o.o. (@hrvatskesume_doo)

Odazvao se i Mali Vakula!

Ove godine, Hrvatske šume su za građane pripremile i brojne edukativne sadržaje, kao i suradnju s omiljenim influencerom Malim Vakulom. Ovaj mladi inženjer šumarstva sa svojim pratiteljima svakodnevno dijeli zanimljiv i interaktivan sadržaj vezan za meteorologiju i klimatske promjene, a nedavno je i sam zasukao rukave i pridružio se natječaju “Nemar je prva iskra”. Upozorio je kako čak 90% požara uzorkuju ljudi i njihov nemar, a najopasniji su ljetni mjeseci.

Video pogledajte ovdje.

Nemar se može dogoditi svakome

Krajnji cilj svih aktivnosti kampanje „Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane“ jest osvijestiti domaće i strane turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre. Budući da je 1. lipnja službeno započela sezona visokog rizika od požara, potrebno je svaki opušak pokupiti za sobom, staklo i otpad baciti u smeće te uvijek ugasiti i zadnji plamen u blizini šume ili suhog raslinja. U slučaju vatre ili dima, važno je što prije nazvati 193 ili 112.

Osim suradnjom s građanima, Hrvatske šume o zaštiti šuma od požara brinu cijele godine. Integrirana usluga videonadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara samo su neki od alata koji im pritom pomažu. Ukupno se u šumama nalazi 220 kamera raspoređenih na  110  lokacija. Svi edukativni materijali vezani za protupožarnu kampanju Nemar je prva iskra – Spriječi požar prije no što nastane mogu se pronaći na službenoj web stranici Hrvatskih šuma.

Moglo bi vas zanimati i: Novi izazov Hrvatskih šuma poziva građane da posade biljku u svom vrtu za zeleniji okoliš

Tekst: PR

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!